Pupelės ir ankštinės daržovės - tai maisto produktai, kuriuose gausu augalinių baltymų, ląstelienos, vitaminų ir mineralų.
Be to, kai kurios ankštinės daržovės gali net sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Sužinokite, kokias pupeles turėtumėte valgyti kasdien - iš jų netgi galite pasigaminti skanaus humuso!
Sveikiausių ankštinių daržovių sąrašas
Ankštinių daržovių nauda organizmui akivaizdi - be to, kad šių produktų sudėtyje yra daug ląstelienos, vitaminų, mineralinių medžiagų ir baltymų, reguliariai juos vartojant jie turi įtakos cholesterolio kiekiui, jį mažina.
Ankštinių daržovių nauda organizmui pasireiškia ir žmonėms, kuriems diagnozuotas diabetas, - ankštinės daržovės mažina cukraus kiekį kraujyje.
Avinžirniai
Pirmoji ankštinių augalų sąraše yra avinžirniai - jų nauda slypi dideliame skaidulų ir baltymų kiekyje.
Avinžirniai ypač naudingi mažinant cukraus kiekį kraujyje po valgio ir gerinant jautrumą insulinui.
Kadangi avinžirniuose gausu ląstelienos ir naudingų augalinių junginių, jų valgymas taip pat gali padėti pagerinti žarnyno sveikatą.
Lęšiai
Antrą vietą užima lęšiai, kurių nauda dažniausiai slypi dideliame kiekyje augalinių baltymų ir geležies.
Lęšių įtraukimas į mitybą, siekiant padidinti geležies kiekį, gali būti ypač naudingas veganams ir vegetarams, nes jiems gali būti didesnė geležies stokos anemijos rizika.
Lęšiai, kaip ir avinžirniai, mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
Žirniai
Daugelis mūsų žirnius pažįsta nuo vaikystės - jų nauda buvo pripažinta dar sovietmečiu, kai vienas dažniausių pirmųjų patiekalų buvo žirnių sriuba.
Žirniuose esantys aukštos kokybės baltymai, skaidulinės medžiagos, mikroelementai ir antioksidantai yra naudingi sveikatai, pavyzdžiui, maitina naudingas žarnyno bakterijas ir palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje.
Žirniai taip pat yra geras vitamino K - riebaluose tirpstančio vitamino, būtino tinkamam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai - šaltinis.
Pupelės
Tiek paprastos baltosios, tiek juodosios, o ypač mėlynosios pupelės - visų rūšių šių ankštinių augalų nauda yra didelė.
Pupelių vartojimas gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius ir cukraus kiekį kraujyje. Pupelės taip pat yra puikus folio rūgšties šaltinis, kuris ypač naudingas nėščiosioms.
Juodosios pupelės gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes teigiamai veikia žarnyno bakterijas.
Jos taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje po valgio, palyginti su kitais daug angliavandenių turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, ryžiais.
Mėlynosios pupelės yra puikus B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų ir daugelio naudingų mineralų šaltinis.
Be to, mėlynosios pupelės normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina metabolinį sindromą, o tai lemia greitą ir sveiką svorio metimą.
Žemės riešutai
Nustebsite, bet žemės riešutai yra ankštinės daržovės, o ne riešutai. Visiems, kurie mėgsta žemės riešutus - žemės riešutų nauda patiks ne mažiau nei pats produktas.
Tai geras mononesočiųjų riebalų, polinesočiųjų riebalų, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis.
Tyrimų duomenimis, reguliariai žemės riešutus valgantys žmonės rečiau miršta nuo širdies ligų, insulto, vėžio ir diabeto.
Rašyti komentarą