Maistingasis riešutų sviestas praturtins bet kokį patiekalą: kaip pagardinti makaronus ar išsikepti duoną

Riešutų sviestą, be abejonės, skanu kabinti šaukštu tiesiai iš stiklainio, tačiau iki kreminės masės sutrinti įvairūs riešutai šiandien naudojami ypač plačiai.

Visai ne be reikalo iš anakardžių sviesto gaminami padažai salotoms ar žuviai, o žemės riešutų sviestu gardinami kepiniai. Vos vienas šaukštas riešutų sviesto patiekalams gali suteikti ne tik ypatingo skonio, bet ir papildomo maistingumo. Štai keletas patarimų, kaip kūrybiškai panaudoti riešutų sviestą gaminant.

Pasak „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus Mariaus Tilmanto, riešutų sviestai ir kremai turi savo mėgėjų ratą, kuris kasmet po truputį plečiasi.

„Šiuo metu asortimente turime 25 įvairius riešutų gaminius – saldžių ir nesaldžių sviestų, desertinių riešutų kremų, užtepėlių. Turbūt nenustebinsiu – populiariausias yra žemės riešutų sviestas. Tačiau pirkėjai noriai išbando alternatyvas, todėl sekame tendencijas ir stengiamės pasiūlyti įvairesnių riešutų sviestų bei kremų: migdolų, anakardžių, lazdynų“, – kalba M. Tilmantas.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė primena, kad riešutų sviestų būna saldintų, sūdytų ir natūralaus skonio – be priedų, tad renkantis svarbu nuspręsti, ko norime, ir skaityti etiketes, kad netektų nusivilti.

„Riešutų sviestas yra nepaprastai maistingas gaminys – kaloringas, tačiau gausus gerųjų riebalų, baltymų, pasižymintis savitu ypatingu skoniu. Universaliausias ir sveikiausias pasirinkimas – natūralaus skonio riešutų sviestai be papildomų saldiklių, druskos. Tokį riešutų sviestą vertinčiau kaip papildomą baltymų, vitaminų ir skaidulų dozę bet kokiam gaminamam patiekalui –  jais galima pagardinti sriubas, rytines košes, glotnučius, gaminti padažus salotoms, mėsai ir žuviai, o tuo pačiu – gardinti pyragus ar gaminti saldumynus. Jeigu įsigysite saldinto riešutų sviesto – su salotomis jis nederės, bet bus puikus desertas arba pagardas naminiams saldumynams“, – kalba B. Baratinskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sveikiausias yra natūralus riešutų sviestas, kurio pats pagrindinis arba vienintelis ingredientas yra riešutai, tačiau dažnai jis atrodo ne taip patraukliai, mat indelyje riešutų sviestas susisluoksniuoja ir į paviršių iškyla natūraliai susidarantis aliejus.

„Jeigu atidarę stiklainėlį paviršiuje pamatėte aliejų – neišsigąskite ir jo neišpilkite. Tai sveikatai naudingas riešutų aliejus, kuris sviestui ar kremui suteikia malonią tekstūrą, o jį išpylus, masė liktų sprangi. Prieš vartodami riešutų sviestą, tiesiog jį gerai išmaišykite“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi paprastais, bet nuostabaus skonio patiekalų receptais.

Ryžių makaronai su aštriu riešutų sviesto padažu

Reikės: pakelio ryžių makaronų (180 g), 3 skiltelių česnako, šaukštelio tarkuoto imbiero, šlakelio alyvuogių aliejaus, 2/3 puodelio kreminio žemės riešutų sviesto, 4 šaukštų sojos padažo, puodelio karšto vandens, šaukšto sezamų aliejaus, 2 šaukštų „Sriracha“ padažo, šaukšto klevų sirupo ir aitriųjų paprikų (čili) dribsnių pagal skonį.

Gaminame: smulkiai supjaustykite česnaką, sudėkite į keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepkite 2-3 minutes. Po to įdėkite imbierą ir dar trumpai pakepkite. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir kartu su visais likusiais padažo ingredientais, sudėkite apkeptą česnaką ir imbierą į elektrinį plakiklį. Viską plakite iki vientisos masės, įpildami vis daugiau vandens, kol pasieksite norimą riešutų padažo konsistenciją. Užvirinkite didelį puodą vandens ir išvirkite makaronus pagal pakuotės instrukcijas ir gerai sumaišykite su padažu.

„Į taip paruoštus makaronus galite įdėti ir šviežiai pjaustytų daržovių arba patiekti kartu su garuose troškintais brokoliais ir ant grotelių kepta vištiena. Šiuos makaronus galima valgyti ir šaltus, todėl jie puikiai tinka įsidėti į dėžutę kitos dienos pietums. Prieš valgant galite apibarstyti raudonųjų pipirų dribsniais, smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais arba grūstais žemės riešutais, kurie suteiks šiek tiek traškumo”, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Migdolų sviesto bananų duona

Reikės: 4 gerai prinokusių bananų, 2 šaukštų migdolų pieno, pusės puodelio migdolų riešutų sviesto, pusantro puodelio kvietinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 50 g cukraus, 2 šaukštelių cinamono ir žiupsnelio druskos. Kiti priedai neprivalomi: smulkinti riešutai ir šokolado drožlės.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus, kol beveik neliks gumuliukų ir masė taps skysta. Migdolų sviestą, migdolų pieną ir cukrų sumaišykite su trintais bananais iki vientisos masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.

Sausus ingredientus suberkite į paruoštą masę ir maišykite mediniu šaukštu arba silikonine mentele, kol tešla taps vientisa. Jei norite, įmaišykite smulkintus riešutus ir šokolado drožles. Perdėkite tešlą į paruoštą kepimo indą ir kepkite apie 40–55 minutes. Po 30 minučių duonos paviršių galite apdengti sudrėkintu kepimo popieriumi, kad kepinys per greitai neapskrustų. Skanaus!

Kreminis anakardžių sviesto padažas Cezario salotoms

Reikės: pusės puodelio anakardžių riešutų sviesto, vienos citrinos sulčių, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 2 šaukštelių kaparėlių, 2 skiltelių česnako, vandens ir pipirų bei druskos pagal skonį.

Gaminame: Sudėkite anakardžių riešutų sviestą į elektrinį trintuvą kartu su visais likusiais ingredientais ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei mėgstate skystesnį padažą, plakdami įpilkite daugiau vandens. Paruoštą anakardžių padažą supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki savaitės. Šis nuostabus kreminis padažas puikiai tinka naminėms Cezario salotoms, tačiau B. Baratinskaitė rekomenduoja jį išmėginti ir prie šviežių lazdelėmis pjaustytų daržovių.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder