Mažos, bet galingos: lietuvių numylėtos pupelės tinka ne tik sriubai

Mylimos dėl savo skonio, nepretenzingo kulinarinio charakterio, galimybės panaudoti patiems įvairiausiems receptams ir milžiniškos naudos sveikatai.

Tokios yra lietuvių taip pamėgtos pupelės, o pats šviežių pupelių derliaus įkarštis yra puikus laikas pastaruoju mėgautis ir išbandyti nekasdienes, originalias bei įdomias maisto ruošimo idėjas, pavyzdžiui, čili troškinį su pupelėmis pagardinti kakava ar išsikepti sausainių, kuriuose miltus pakeistų būtent pupelės.

Beje, viena iš priežasčių, kodėl pupelių gali būti privengiama – ilgesnis jų paruošimas. Tikriausiai dauguma žino, kad norint paspartinti gamybą, pupeles reiktų dar iš vakaro užmerkti vandenyje. Visgi taupantys laiką yra radę kitą sprendimą.

„Vien konservuotų pupelių lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ savo parduotuvėse nuo pernai metų pradžios iki 2021-ųjų rugsėjo vidurio pardavė virš 2,6 mln. pakuočių. Jų užtektų beveik visiems šalies gyventojams, todėl akivaizdu – šios ankštinės daržovės rado kelią į kone kiekvieno širdį“, - sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė. 

Išvengti amžinos problemos lengva

Tuo metu Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės, teigimu, pupelės yra tokios universalios, kad gali būti naudojamos ne tik įvairių troškinių ar salotų gamybai, bet ir desertams ruošti. Tokį šių ankštinių daržovių kulinarinį potencialą, sako ji, puikiai atskleidžia skirtingų pasaulio virtuvių tradicijos.

„Pavyzdžiui, Kroatijoje įprasta valgyti patiekalą, pavadintą „Punjeni“. Tai pupelėmis ir žirniais įdaryti artišokai. Tuo metu Azijoje valgomos japoninės pupuolės. Jos dar vadinamos „Aduki“ pupelėmis, pasižyminčiomis stipriu ir saldžiu riešutų aromatu.

Šios ankštinės daržovės ypač pamėgtos Pietų Azijos virtuvėje, kurioje iš japoninių pupuolių, agaro ir cukraus gaminama saldi pasta. Toks pupelių patiekalas naudojamas desertams.

Visgi, matyt, nėra didesnių šių ankštinių daržovių gerbėjų už Pietų Amerikos gyventojus. Be pupelių sunkiai įsivaizduotume tiek Meksikos, tiek pietinės JAV dalies virtuvę, kurioje ypač populiarus „Hoppin' John“ patiekalas.

Jis gaminamas iš juodųjų pupelių, žirnių, ryžių bei kiaulienos ir valgomas per Naujuosius metus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Visgi, anot jos, pupelės yra mėgstamos ne tik dėl paprasto paruošimo, sotumo ir draugiškumo piniginei. B. Baratinskaitė pabrėžia – jos yra ypač naudingas bei maistingas produktas.

„Pupelės turi angliavandenių, baltymų, krakmolo, organizmui būtinų vitaminų, kalio, cinko, vario, geležies. Todėl pupeles itin rekomenduojama valgyti sergantiems kepenų, inkstų ligomis, cukriniu diabetu. Šios ankštinės daržovės leidžia lengviau įveikti ir žarnyno infekciją, turi naudos besiskundžiantiems bronchiniais susirgimais, odos problemomis.

Tačiau dažnai pupelių atsisakoma dėl jų keliamo pilvo pūtimo. Tik to išvengti labai paprasta. Jei į patiekalus su šiomis ankštinėmis daržovėmis bus įdėta prieskoninio augalo dašio arba mėtos, toks neigiamas poveikis tiesiog išgaruos“, – sako pašnekovė.

Ji priduria – visą minėtą naudą organizmui pupelės išsaugo netgi būdamos konservuotos. Todėl maisto ruošimui šios ankštinės daržovės puikiai tinka ir nupirktos indeliuose, ir užsiaugintos darže. Visgi, anot B. Baratinskaitės, norintiems sumažinti konservuotų pupelių druskos perteklių, galima minutę produktą perplauti tekančiu vandeniu.

„Savo ruožtu šviežias prieš verdant reiktų 2–10 valandų pamirkyti. Jas taip pat patartina virti be druskos, o pasūdyti tik pačioje pabaigoje. Tuomet pavyks tobuli šedevrai virtuvėje, kurių idėjų – labai daug. Vieniems idealiai tinka šviežios, kitiems – konservuotos pupelės, o rezultatas išties stebina“, – išbandyti originalius receptus kviečia „Maximos“ maisto ekspertė.

Praturtintas slaptu ingredientu: čili troškinys su kakava

Reikės: 700 g jautienos faršo, dviejų didesnių svogūnų, vienos didelės raudonosios paprikos, 800 g konservuotų pomidorų savo sultyse, 400 g konservuotų raudonųjų pupelių, vieno šviežio čili pipiro, pusės pakelio malto kumino, šiek tiek druskos, pipirų ir cukraus, 2 valgomųjų šaukštų ekologiškos kakavos, pakelio kietojo sūrio.

Pirmiausia, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kepti jautienos faršą. Visas vanduo iš mėsos turi išgaruoti, o ji – gražiai apskrusti. Tam prireiks 10–15 minučių. Tuomet iškeptą faršą sudėkite į didesnį puodą, kuriame gaminsite troškinį. Keptuvės neplaukite, joje pakepkite supjaustytus svogūnus ir papriką. Daržovėms apskrudus, suberkite kuminą, įpjaustykite čili pipirą, dar šiek tiek pakepkite.

Tada viską sudėkite į puodą su faršu, įpilkite 0,5 stiklinės vandens, sudėkite pomidorus, druską, pipirus, palikite troškintis apie valandą. Tuomet suberkite kakavą, cukrų, sudėkite pupeles. Dar šiek tiek patroškinkite, ištraukite, apibarstykite kietuoju sūriu ir skanaukite.

„Tai – labai lengvai paruošiamas, sotus ir labai gardus patiekalas. Visgi jis primintų įprastą čili troškinį, jei ne kakava. Šis slaptas ingredientas suteikia išskirtinį šokoladinį atspalvį, apetitą žadinantį aromatą ir tobulą skonį, kuriam neprilygs joks kitas panašus čili troškinio variantas“, – kalba B. Baratinskaitė.

Saldūs ir be nuodėmės: pupelių sausainiai su spanguolėmis

Reikės: 250 g šviežių pupelių, 2 kiaušinių, 4 arbatinių šaukštelių kakavos, žiupsnelio druskos, tiek pat maltų čili pipirų, 1 valgomojo šaukšto džiovintų spanguolių, 2 valgomųjų šaukštų medaus.

Iš vakaro užmerkite pupeles, ryte išvirkite, leiskite atvėsti. Tada jas sutrinkite iki vientisos masės. Į pastarąją sudėkite visus turimus ingredientus, išmaišykite. Šaukštu kepimo skardoje suformuokite sausainius, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Ištraukite ir ragaukite.

„Šie sausainiai puikiai įrodo, kad pupelės nuostabiai tinka ir desertų gamybai. Su tokiu ingredientu jie pavyksta drėgni, sotūs, sodrios struktūros. Tačiau, svarbiausia, toks saldėsis gaminamas be miltų ir pridėtinio cukraus, todėl mėgautis galima neskaičiuojant kalorijų ar nepriekaištaujant sąžinei“, – šypsosi „Maximos“ maisto ekspertė.

Raktažodžiai
Sidebar placeholder