Tai, kad pirkėjų krepšeliuose vis dažniau galima pamatyti migdolų, grikių, kokosų ar avinžirnių miltų, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Jos teigimu, nors kvietiniai išlieka populiariausi, lietuviai vis dažniau eksperimentuoja ir išbando kitas miltų rūšis – tiek ieškodami sveikesnių alternatyvų, tiek įdomesnių skonių.
„Pastebime, kad pirkėjai jau įprato namų lentynose turėti bent keletą skirtingų miltų rūšių: vienus naudoja duonai kepti, kitus, pavyzdžiui, ryžių – Rytų šalių virtuvės patiekalams gaminti, trečius – vaikams skirtų blynų tešlai užmaišyti.
Be to, alternatyvos kvietiniams miltams yra tikras išsigelbėjimas netoleruojantiems glitimo. Lietuviai vis dažniau linksta eksperimentuoti virtuvėje, daugelį įvairių kasdienių produktų pasigamina patys, ne išimtis ir įvairių miltų rūšys – pavyzdžiui, migdolų, kurių gamybai tereikia turėti nesmulkintų riešutų. Tai gali tapti ne tik puikia pramoga, bet ir pigesne alternatyva“, – sako V. Budrienė.
Migdolų miltai: daugiau skaidulų, puikus skonis ir jokio glitimo
Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad migdolų miltus išbandyti verta ne tik netoleruojantiems glitimo, bet ir norintiems sveikiau maitintis bei iš naujo atrasti įprastus patiekalus.
„Migdolų miltai turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių, yra gausūs vitaminų B2, B3, E, kalcio ir magnio. Kepiniams jie suteikia savitą skonį, ypač tinka kaip kokteilių ingredientas, taip pat sriuboms ir padažams ruošti“, – pasakoja N. Juchnevič.
Pasak jos, jei naujųjų metų proga pasižadėjote sau gyventi sveikiau, dažniau ruošti maistą namuose ir pradėti taupyti – tuomet dabar puikus laikas patiems pasigaminti migdolų miltus.
Kaip namuose pasigaminti migdolų miltus?
Norėdami namuose pasigaminti migdolų miltų, jums tereikės 2 dalykų: galingo trintuvo arba virtuvinio kombaino ir nesmulkintų migdolų. Migdolai gali būti tiek su odele, tiek be jos.
Gaminimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Išdėliokite migdolus vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir kepkite apie 10-15 minučių. Leiskite migdolams kelias minutes atvėsti, o tada berkite juos į dubenį ar kombainą. Priklausomai nuo įrenginio galingumo, malimas turėtų trukti 1–2 minutes.
Tačiau migdolus patartina malti po saujelę ir vis patikrinti, ar jų konsistencija dar neprimena miltų – riešutus labai lengva permalti ir iš jų išgauti sviestą.
Kai migdolai taps miltais, juos persijokite per smulkų sietelį, kad pašalintumėte visus didesnius riešutų gabalėlius ar odeles. Jei liko daug didesnių migdolų gabalėlių, juos galite dar kartą sumalti iki reikiamos konsistencijos. Naminius migdolų miltus suberkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki 3 mėnesių arba šaldiklyje iki 6 mėnesių.
Migdolų miltai: nuo bananų duonos, blynelių iki picos pagrindo
Tiek naminius, tiek parduotuvėse įsigytus migdolų miltus galite panaudoti išbandydami „Iki“ atstovės rekomenduojamus, itin paprastus receptus su jais.
Kitoks picos pagrindas
Jums reikės:
- 1,5 puodelio migdolų miltų
- 1/2 a. š druskos
- 1/2 a. š picos prieskonių mišinio (džiovinti bazilikai, raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai ir mairūnai)
- 1 kiaušinio
- 2 v. š alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dubenyje sumaišykite migdolų miltus, druską ir prieskonių mišinį. Įmuškite kiaušinį, supilkite alyvuogių aliejų ir minkykite tešlą, kol ji taps vienalyte.
Tuomet pagrindą iškočiokite ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Picos pagrindą kepkite apie 10–12 minučių arba tol, kol apskrus. Tuomet išimkite pagrindą ir ant jo dėkite norimus picos priedus. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite, kol išsilydys sūris.
Migdolinė bananų duona
Jums reikės:
- 3 prinokusių bananų
- 1/3 puodelio ištirpinto sviesto
- 1/2 puodelio cukraus
- 1 kiaušinio
- 1 a. š vanilės ekstrakto
- 1,5 puodelio migdolų miltų
- 1 a. š kepimo miltelių
- 1/4 a. š druskos
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Šakute sutrinkite bananus iki vientisos masės. Tuomet į ją įmaišykite ištirpintą sviestą, cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Atskirame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską.
Sudėkite sausus ingredientus į šlapius ir maišykite, kol gausite vienalytę masę. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą ir išlyginkite viršų mentele. Bananų duoną kepkite apie 35–45 minutes. Patikrinti, ar iškepė, galite į kepinio vidurį įsmeigę dantų krapštuką – kai jis bus sausas, bananų duona bus paruošta.
Sveikesni blyneliai
Jums reikės:
- 1 puodelio migdolų miltų
- 1 a. š kepimo miltelių
- 1/4 a. š druskos
- 1 kiaušinio
- 1/2 puodelio pieno (bet kokios rūšies)
- 1 v. š lydyto sviesto arba kokosų aliejaus
- 1 a. š vanilės ekstrakto (nebūtinai)
Gaminimas:
Sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. Atskirame dubenyje kartu suplakite kiaušinį, pieną, ištirpintą sviestą arba kokosų aliejų bei vanilės ekstraktą. Drėgnus ingredientus supilkite į sausus ir maišykite, kol gausite vienalytę masę. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite riebalais.
Kepkite blynus tol, kol jų paviršiuje susidarys burbuliukai, o kraštai apskrus. Tuomet juos apverskite ir dar minutę apkepkite kitą pusę. Patiekite su uogomis, medumi, grietine ar kitais mėgstamais priedais.
Rašyti komentarą