Mokslininkai paaiškina, kiek ir kodėl alyvuogių aliejų reikia gerti šaukštu

Tyrimo metu nustatyta, kad tie, kurie per dieną suvalgydavo daugiau nei pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, rečiau mirdavo nuo širdies ligų ir vėžio.

Pusė valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus per dieną sumažina mirties nuo vėžio ir širdies ligų riziką. Tai dar kartą patvirtino didžiulę Viduržemio jūros regiono dietos naudą.

Visų pirma Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos ekspertai padarė išvadą, kad šiek tiek daugiau nei pusė valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus per dieną sumažina mirties nuo širdies ligų ir vėžio riziką, rašo medikforum.

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 90 tūkst. žmonių, parodė, kad alyvuogių aliejus pats savaime mažina ankstyvos mirties riziką.

Tyrimo dalyviai kas 4 metus buvo apklausiami apie savo mitybą, įskaitant šio aliejaus naudojimą salotoms gardinti, maisto ar duonos priedus, naudojimą kepimui ar kepimui.

Paaiškėjo, kad žmonės, per dieną vartojantys daugiau nei pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, turėjo 19 % mažesnę tikimybę mirti nuo bet kokios priežasties, palyginti su tais, kurie alyvuogių aliejų vartojo retai arba visai jo nevartojo.

Didžiausia alyvuogių aliejaus nauda gali būti ta, kad žmonės jį naudoja vietoj riebių maisto produktų, tokių kaip sviestas ir majonezas. O tai mažina "blogojo" cholesterolio kiekį.

Alyvuogių aliejus yra Viduržemio jūros regiono dietos, kuri daug vartojama Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje ir Graikijoje, dalis.

Vietiniai gyventojai vartoja daržoves, vaisius, žuvį, riešutus ir grūdus, taip pat aktyviai naudoja alyvuogių aliejų.

Dėl to jie paprastai yra sveikesni ir gyvena ilgiau nei kitų Europos šalių gyventojai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder