Nuo pusryčių patiekalų iki desertų: 3 skirtingi ir nuostabūs receptai!

Italija garsėja ne tik autentiškomis picomis ar makaronais, bet ir sūrių gausa – italai jų turi net apie 600 rūšių: nuo tradicinės mocarelos, parmezano iki pecorino ar gorgonzolos. Skirtingi sūriai – skirtingiems patiekalams ruošti, todėl norint tobulo patiekalo, reikėtų pasidomėti kada kokį sūrį rinktis.

Lietuviai savo virtuvėse pritaiko vis daugiau skirtingose šalyse pamėgtų ingredientų.

Ir nors tradicinis fermentinis sūris vis dar išlieka populiariausias, pirkėjų krepšeliuose vis dažniau pastebime ir itališkus sūrius: mocarelą, buratą ar parmezaną.

O mėgstantiems sūriu ne tik gardinti pačius įvairiausius patiekalus, bet ir jį kepti ant grilio, esame paruošę ir specialų Viduržemio jūros šalių įkvėptą sūrį, skirtą kepimui ant žarijų.

Brokolių kišas su parmezanu

Jums reikės:

• 150 g rupių miltų

• 100 g smulkių miltų

• 1⁄2 a. š. kepimo miltelių

• 1⁄2 a. š. druskos

• 120 g sviesto

• 2 kiaušinių trynių

• 1 v. š. grietinės

Įdarui:

• 350 g brokolių

• 2 kiaušinių

• 200 g varškės

• 150 g gaudos sūrio

• 40 g tarkuoto parmezano

• 200 ml grietinės

• 1 a. š. druskos

• 1⁄4 a. š. maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei druską. Į miltų mišinį rankomis įtrinkite kubeliais supjaustytą sviestą – gausite trupinių masę.

Į ją įmaišykite kiaušinių trynius bei šaukštą grietinės.

Šiek tiek paminkykite tešlą, kad ingredientai susimaišytų, įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.

Kol tešla vėsta, paruoškite įdarą. Brokolius nuplaukite, išskirstykite žiedynais ir porą minučių apvirkite.

Tuomet perpilkite brokolius šaltu vandeniu, kad jie neprarastų savo ryškiai žalios spalvos.

Į didelį dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir išmaišykite.

Tuomet suberkite tarkuotą gaudos sūrį, įberkite druskos bei pipirų ir dar kartą išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

Atvėsusią tešlą iškočiokite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išklokite jais 4 nedideles kepimo formeles.

Formelėse išklotą tešlą šiek tiek pabadykite šakute, tuomet dėkite įdarą, o paviršių padenkite tarkuotu parmezanu.

Paruoštus kišus pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 25 minutes.

Makaronai su rikota, parmezanu ir pievagrybiais

Jums reikės:

• 300 g taljatelių

• 1 a. š. druskos

• 250 g pievagrybių

• 300 g rikotos

• 50 g parmezano sūrio

• 1 mažo svogūno

• 2 skiltelių česnako

• 30 ml alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio druskos

• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

• ½ stiklinės vandens, kuriame virė makaronai

• 10 baziliko lapelių

Gaminame:

Dideliame puode užvirkite vandenį, įberkite šaukštelį druskos ir išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite apie 2 minutes, po to suberkite susmulkintus česnakus bei pievagrybius ir apie 5 minutes pakepinkite aukštoje temperatūroje.

Tuomet į keptuvę įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų, sudėkite rikotą ir energingai maišydami supilkite pusę stiklinės vandens, kuriame virė makaronai.

Kai sūris išsilydys, į keptuvę suberkite virtus taljatelius ir viską gerai išmaišykite.

Jei padažas bus per tirštas, įpilkite dar pusę stiklinės vandens, tuomet apibarstykite makaronus parmezano sūriu bei sudėkite bazilikų lapelius.

Dar kartą viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Tortas su mandarinais ir rikota

Jums reikės:

Biskvitui:

• 5 kiaušinių

• 5 v. š. karšto vandens

• 180 g cukraus

• 200 g miltų kepiniams

• 1 a. š. kepimo miltelių

• 1 mandarino tarkuotos žievelės

Papuošimui:

• 2 mandarinų

• 20 g pistacijų

Rikotos kremui:

• 500 g rikotos

• 200 ml grietinėlės

• 3 v. š. cukraus pudros

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 2 mandarinų sulčių ir tarkuotos žievelės

• 100 g kapotų pistacijų

• 5 g želatinos

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pirmiausia paruoškite biskvitą.

Kiaušinius išplakite elektriniu plaktuvu iki standumo, įpilkite karšto vandens ir, po truputį berdami cukrų, plakite dar apie 5 minutes.

Dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, supilkite juos į kiaušinių masę.

Viską išmaišykite iki vientisos masės ir įmaišykite mandarinų žievelę.

Apvalią kepimo formą padenkite kepimo popieriumi, supilkite į ją paruoštą tešlą ir kepkite orkaitėje 25–30 minučių.

Palaukite, kol iškepęs biskvitas atvės, ir išilgai perpjaukite jį į dvi lygias apvalias dalis.

Želatiną užpilkite trupučiu šalto vandens ir palaukite, kol išbrinks.

Nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina visiškai ištirps.

Į švarų indą sudėkite rikotą, supilkite grietinėlės ir želatinos mišinį, mandarinų sultis, vanilės ekstraktą, suberkite cukraus pudrą bei tarkuotą mandarinų žievelę ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu.

Į paruoštą kremą įmaišykite kapotas pistacijas.

Apvalios formos dugną padenkite vienu biskvito sluoksniu, ant viršaus tolygiai paskirstykite kremą, uždenkite kitu biskvito sluoksniu ir šaldykite tortą šaldytuve bent 3–4 valandas.

Kai kremas sutvirtės, išimkite tortą iš formos, apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite mandarinais bei pistacijomis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder