Pavasaris – šviežių salotų metas: dietologė pataria, kaip pasirinkti ir su kuo derinti lėkštėje (receptas)

Saulėtas pavasaris pakoregavo daugelio mitybą – žalumos bei vitaminų lėkštėse pasiilgę pirkėjai į savo pirkinių krepšelius įsideda vis daugiau įvairių lapinių salotų.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog salotos mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų bei mineralinių medžiagų turintis produktas, kurį svarbu dažniau įtraukti į savo mitybą ir vartoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų ar kaip sveikatai palankų užkandį.

Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog atėjus pavasariui salotų pardavimai išauga beveik dvigubai, o pirkėjai itin vertina patogumą ir vis dažniau renkasi fasuotus salotų mišinius.

Verta išbandyti įvairias salotas

Jau nuo romėnų laikų žinomos gerosios šviežių salotų savybės, dėl kurių kasdien žmonės visame pasaulyje stengiasi jas įtraukti į savo mitybos racioną.

Salotos yra įvairių vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų šaltinis, be to, net 92 proc. jų sudėties yra vanduo, todėl šie žalumynai padeda palaikyti ir organizmo hidrataciją.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos žmogaus organizmui naudingos tuo, kad jose galime rasti folio rūgšties, B grupės vitaminų bei pačių įvairiausių mineralinių medžiagų.

Žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų:

„Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai.“

Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, ekspertė rekomenduoja salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti kuo įvairesnes.

Salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas.

Kadangi salotų pasirinkimas parduotuvėse šiuo metu labai gausus nuo aštrokų gražgarsčių, riešutų skonio romaninių ar traškių gūžinių „Iceberg“ iki subtiliųjų sultenių ar mums įprastų lietuviškų salotų net nemėgstantis salotų žmogus gali rasti jam patinkančią rūšį.

Salotas verta panaudoti tiek kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, tiek kaip sveikatai palankų užkandį“, pataria gydytoja dietologė.

Pataria, kaip ilgiau išlaikyti šviežias

Komercijos operacijų vadovė primena, kad parsinešus į namus fasuotus salotų mišinius, juos reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje, šaldytuve, nes salotos mėgsta vėsą:

„Atidarius pakuotę, salotas reikėtų suvartoti per dvi paras. Tuo tarpu vazonėliuose su šaknimis užaugintas salotas dėkite į šaldytuvą nuskynę, o šaknų neišmeskite – pasisodinkite į vazonėlį ir užsiauginkite namuose naujų lapelių.“

Pasak O. Suchočevos, sutaupyti galima ne tik neišmetant salotų šaknų, bet ir planuojant savaitės maisto meniu iš anksto bei naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos:

„Verta pasidomėti šiuo metu salotoms galiojančiais ypatingais pasiūlymais ir apgalvoti, ką gaminsite per kelias artimiausias dienas – taip planuodami išmesite mažiau nepanaudoto maisto.

Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.

Geros savijautos mėnesį švenčiančio „Rimi“ prekybos tinklo kulinarijos technologai siūlo pasiruošti gaivių salotų su granatais ir riešutais, kurios patiks kiekvienam namiškiui.

RECEPTAS

Lapinių kopūstų salotos su granatais ir graikiniais riešutais

1 vnt. apelsino;           

1 šaukšto medaus;      

3 šaukštų alyvuogių aliejaus; 

1 šaukštelio druskos;  

1 žiupsnelio pipirų;

250 g žaliųjų lapinių kopūstų „Kale“;

1 vnt. granatų;

1 vnt. svogūnų ;

50 g graikinių riešutų be kevalų.

Gaminimo eiga

Apelsiną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, nepalikdami baltos žievelės („apelsino filė“) Patariama pjaustyti apelsiną dubenėlyje, kad būtų išsaugotos visos sultys. Iš išpjautų plėvelių išspauskite likusias sultis.

Apelsinų sultis sumaišykite su medumi, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Užpilą įtrinkite rankomis į kopūstus.

Granatą perpjaukite, iškrapštykite sėklas.

Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Stambiai sukapokite riešutus.

Kopūstą sumaišykite su apelsinų filė ir baltaisiais svogūnais. Viršų apibarstykite granatų sėklomis ir graikiniais riešutais.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder