Vitaminų gausa ir eksperimentai
Daržovių reikėtų valgyti kuo įvairesnių, nes jos turi ir skirtingų medžiagų. Pavyzdžiui, kopūstuose pilna įvairiausių antioksidantų ir vitamino K, apie kurio svarbą dažnai pamirštama kalbėti.
Jis užtikrina, kad kaulai pasisavintų gaunamą kalcį, gerina kraujo krešėjimą ir padeda geresnei smegenų veiklai. Dėmesio verti ir lapiniai kopūstai. Juose labai mažai angliavandenių, beveik nėra kalorijų.
Na, o burnoje traškantys ryškiaspalviai ridikėliai kupini vitamino C ir B6, juose yra naudingų skaidulų, šiek tiek geležies ir kalcio. Didžiąją dalį ridikėlių sudaro vanduo, tad jais galima drąsiai užkandžiauti bet kuriuo dienos metu.
Morkos – taip pat viena populiariausių pavasario sezono daržovių. Jose esantis vitaminas A puoselėja regėjimą, padeda lėtinti senėjimo procesus, gerina imuninės sistemos ir odos būklę. Morkas drąsiai galima valgyti ir keptas, ir virtas, ir žalias.
Nors bulvės – prieštaringai vertinama daržovė, J. Sabaitienės teigimu, jose galima rasti įvairiausių maistinių medžiagų: skaidulų, baltymų, angliavandenių, riebalų. Tai – soti ir maistinga daržovė, tačiau kartu ir labai kaloringa, todėl ja mėgautis reikėtų gana saikingai.
J. Sabaitienė dalijasi net keturiais skirtingų šalių įkvėptais salotų receptais, kuriuos lengvai paruošite namuose:
Viduržemio jūros įkvėptos salotos su žiedinių kopūstų ryžiais
Jums reikės:
• 400 g žiedinių kopūstų
• 10 skirtingų spalvų alyvuogių
• 10 vyšninių pomidorų
• 100 g fetos
• 50 g graikinių riešutų
• 50 g sultenių
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• ¼ a. š. druskos
Gaminame
Stambiais gabalėliais supjaustykite žiedinį kopūstą, suberkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki ryžių dydžio gabalėlių.
Žiedinių kopūstų „ryžius“ suberkite į dubenį, šalia sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, alyvuoges, sultenes bei pasmulkintus graikinius riešutus.
Pagardinkite salotas druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite feta, viską gerai išmaišykite ir patiekite.
Kruopų salotos su mėtomis ir feta
Jums reikės:
• 40 g raudonųjų ryžių
• 40 g speltų
• 40 g miežių
• 150 g morkų
• 50 g šviežių mėtų
• 4 v. š. granatų sėklų
• 20 g fetos
Padažui:
• 2 v. š. citrinų sulčių
• 1 citrinos žievelės
• 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
• 1 skiltelės česnako
• 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies
• ½ a. š. malto kumino
• ½ a. š. smulkintų kalendrų
Gaminame:
Speltas ir miežius suberkite į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, ir mirkykite mažiausiai 2 valandas.
Išmirkytas kruopas bei ryžius suberkite į puodą su švariu vandeniu – kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3 – ir virkite apie 40 minučių.
Išvirusios kruopos turi būti minkštos, bet neištižę.
Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite griežinėliais ir apvirkite vandenyje.
Suminkštėjusias morkas suberkite į indą su išvirusiomis kruopomis, taip pat suberkite susmulkintas mėtas, granatų sėklas ir nedideliais gabalėliais supjaustytą sūrį.
Susmulkinkite česnaką ir visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainį ar kitą uždaromą indą.
Užsukite dangtelį ir viską gerai iškratykite, kad ingredientai susimaišytų.
Paruoštu padažu pagardinkite salotas, viską gerai išmaišykite ir skanaukite.
Rytietiškos salotos su vištiena
Jums reikės:
• 300 g vištienos filė
• ½ a. š. druskos
• ½ a. š. rūkytos paprikos prieskonių
• ½ a. š. česnako granulių
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. citrinų sulčių
• 2 v. š. aliejaus kepimui
Salotoms:
• 100 g bulguro
• ½ mažo svogūno
• 1 saujos šviežių petražolių
• 3 v. š. šviežių mėtų
• 2 pomidorų
• 1 mažo agurko
• žiupsnelio druskos
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Vištienos filė apibarstykite druska, rūkyta paprika bei česnakų granulėmis ir prieskonius gerai įtrinkite į mėsą.
Apšlakstykite filė alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis ir marinuokite apie 15 minučių.
Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nupilkite vandens perteklių ir palaukite, kol atvės.
Smulkiai supjaustykite svogūną, petražoles ir mėtas, o pomidorus ir agurkus – kubeliais.
Daržoves ir prieskonines žoleles sudėkite į indą su bulguru, įberkite druskos, apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir viską gerai išmaišykite.
Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite marinuotą vištieną ir apkepkite iš abiejų pusių.
Kai vištiena iškeps, keptuvę nukelkite nuo kaitros, uždenkite folija ir leiskite kelias minutes pastovėti, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys.
Galiausiai mėsą supjaustykite gabalėliais ir patiekite su gaiviomis rytietiškomis salotomis.
„Gado-Gado“ daržovių ir kiaušinių salotos
Jums reikės:
• 2 kiaušinių
• 200 g pomidorų
• 100 g morkų
• 100 g spindulinių pupuolių daigų
• 150 g virtų saldžiųjų kukurūzų
• 100 g šviežių paprikų
• 150 g kopūsto
• 1 žaliosios citrinos
Žemės riešutų padažui:
• 100 g nesūdytų žemės riešutų
• 50 ml kokosų pieno
• 1 mažos aitriosios paprikos
• 1 skiltelės česnako
• 1 v. š. sojų padažo
• 1 v. š. tamarindo pastos
• 30 g palmių cukraus
• 2 a. š. sezamų aliejaus
• 1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
• 2 v. š. smulkintų petražolių
Gaminame:
Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
Pusę paruošto padažo supilkite į didelį salotų dubenį, o likusią dalį atidėkite į šalį.
Sūdytame vandenyje kietai išvirkite kiaušinius, tuomet juos nulupkite ir perpjaukite pusiau.
Pomidorus bei paprikas supjaustykite mažais gabalėliais, o morkas ir kopūstą – juostelėmis.
Daržoves sudėkite į salotų dubenį, taip pat suberkite kukurūzus, spindulinių pupuolių daigus ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
Salotas apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sudėkite kiaušinio puseles ir pagardinkite likusiu padažu.
Skanaus!

Rašyti komentarą