Skystu auksu vadinamas ghi sviestas: ne tik puikus pagalbininkas keptuvėje, bet ir tikras draugas jūsų sveikatai

Iš Indijos į Lietuvos virtuves atkeliavęs ghi sviestas gali patraukti ne vieno namų virėjo dėmesį, kurį dažniausiai atkreipia įdomūs faktai apie šio produkto gamybą, jo skonį bei įvairiapusę naudą žmogaus organizmui. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tikina, kad lydytą sviestą galima naudoti kaip pagalbininką kepant ne tik paprastoje keptuvėje, bet ir itin aukštoje temperatūroje, kas tampa vis aktualiau artėjant griliaus sezonui. Be to, šis produktas gali puikiausiai pagardinti košes, kepinius bei įvairius troškinius ar sriubas.

Ghi sviesto nauda sveikatai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tikina, jog per pastaruosius metus ypatingai išaugo žmonių susidomėjimas sveika mityba. Anot jos, tai lygiai taip pat skatina juos dažniau eksperimentuoti su sveikesnėmis produktų alternatyvomis.

„Negalėjome nepastebėti, jog pandemijos metu pirkėjai mūsų parduotuvių lentynose pradėjo aktyviau ieškoti sveikesnių ir iki šiol galbūt neišbandytų produktų. Džiaugiamės pokyčiais ir tikimės, jog ši tendencija tik dar labiau stiprės. Šiuo metu mūsų parduotuvėse klientai gali rinktis iš 9 skirtingų lydyto sviesto rūšių. Siekdami įkvėpti savo pirkėjus eksperimentams su naujais produktais, toliau plėsime prekių asortimentą, kuris atitiktų kiekvieno apsilankiusiojo poreikius bei užtikrintų dar platesnes galimybes rinktis iš sveikesnių produktų alternatyvų“, – teigia E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad lydytą sviestą rekomenduojama išbandyti ne tik dėl naudos žmogaus organizmui, bet ir dėl jo išskirtinio bei su kitais aliejais nesulyginamo skonio. Anot jos, iš karvės pieno gaminamas sviestas pasižymi saldžiu, riešutiniu prieskoniu. O beruošiant jį savo virtuvėse, po visus namus pasklinda malonus karamelinis aromatas.

„Iš tikrųjų ghi sviestas yra labai vertinamas tarp sveikuolių. Kaip ir kokosų sviestas, jis pasižymi maistinių medžiagų įvairove, tačiau jame išskirtinai gausu naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų bei tokių vitaminų kaip A, E ir D, kurie pasirūpina bendra mūsų savijauta ar netgi imuniteto stiprinimu. Be to, dėl specialios sviesto gamybos, iš jo sudėties yra pašalinamas karvės piene esantis ir alergijas keliantis baltymas – kazeinas. Tai gali tapti tikru džiaugsmu laktozės netoleruojantiems žmonėms, kurie galbūt jau eilę metų nevartoja pieno produktų“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad lydytas sviestas gali praversti ir griliaus sezono metu. Gaminant jį, iš pieno riebalų yra pašalinamas visas vanduo – būtent dėl šio proceso vėliau sviestą galima naudoti, kepant daug aukštesnėje temperatūroje nei įprastai. Jeigu, anot jos, paprasto sviesto naudingosios medžiagos sudega jau pasiekus 177 °C laipsnių temperatūrą, ghi riebalai maistingumą išsaugo iki 252 °C.

Ne tik norintiems išbandyti naujas idėjas virtuvėje, bet ir susigundžiusiems riešutų bei karamelės kvapais namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia tradicinį lydyto sviesto receptą.

Ghi sviestas

Reikės: 1 kg sviesto – geriausia rinktis kuo riebesnį.

Sviesto ruošimui reikalingi įrankiai: storadugnis puodas, indas sviestui laikyti, marlės gabalėlis.

Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į storadugnį puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti. Tuomet užvirinkite sviestą. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Neišsigąskite ir leiskite joms kilti – šis procesas yra būtinas ghi sviesto gamyboje.

Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis – kartas nuo karto viską pamaišykite. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesusviltų. Po 15 min. išjunkite ugnį ir patraukite puodą nuo viryklės.

Palaukite kol sviestas atauš. Vėliau pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą. Šią medžiagą su likusiomis sviesto apnašomis išmeskite leiskite inde esančiam sviestui sustingti.

„Nors, kaip matote, pasigaminti ghi sviestą iš tikrųjų nėra taip sudėtinga, visgi tai gali pareikalauti ir papildomo atidumo. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus – dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva – tuomet jau yra paruoštas naudojimui. Taip pat nepamirškite, kad kambario temperatūroje laikomas ghi sviestas jums gali tarnauti iki 3 mėnesių“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder