Keturi šefai atsakė, kaip geriausia gaminti muskato moliūgą: jų atsakymai sutapo

Moliūgą galima gaminti įvairiai – garinti, kepti orkaitėje, virti ar troškinti. Tačiau vienas būdas šefų vertinamas kaip pats geriausias.

Muskato moliūgas, tiek pagal skonį, tiek pagal išvaizdą, lygiavertis įprastam moliūgui – tikras rudens simbolis. Kai jis sezono metu, verta mėgautis juo visais įmanomais būdais. Ekspertai sutaria: geriausias būdas – kepti orkaitėje.


Kaip tai daro profesionalai

Maggie Mason, Durst Organic Growers ūkio plėtros vadovė, dažniausiai kepa moliūgą orkaitėje. Kai kurias veisles ji kepa visą, vėliau išskobdama minkštimą, tačiau muskato moliūgą paprastai valo ir pjausto kubeliais, nes tai gana paprasta, rašo Simple Recipes.

Prieš dedant į labai karštą orkaitę, Mason kubelius aptepa alyvuogių aliejumi ir pabarsto druska. Šis būdas leidžia cukrui karamelizuotis ir palengvina kepimo moliūgo panaudojimą įvairiuose patiekaluose. Jei ruošiama padažas, moliūgas pjaustomas per pusę ir kepamas pjūviu žemyn.

Edmund Frost iš Common Wealth Seed Growers taip pat kepa moliūgą orkaitėje. Jis paprastai perpjaučia per pusę, išima sėklas ir kepa pjūviu aukštyn 190 °C temperatūroje, kol minkštimas suminkštėja. Kartais jis pradžioje deda puseles pjūviu žemyn, o paskutinioms 20–30 minučių apverčia.

Pasak jo, atviri moliūgo paviršiai karamelizuojasi, tampa saldesni ir aromatingesni nei naudojant kitus gaminimo būdus. Paprastai jis nieko papildomai nededa – nei aliejaus, nei sviesto.

Celine Beitchman, mitybos direktorė Niujorko Kulinarinio Mokymo Institute, teigia, kad kepimas karštoje orkaitėje leidžia pilnai atskleisti moliūgo sudėtingą skonį. Ji perpjaučia moliūgą per pusę, išima sėklas, patepa ir prieskonina žievę bei pjūvius. Prieš kepimą žievę patariama keliose vietose įdurti šakute ar aštriu peiliu, kad garai galėtų išeiti.

Ji kepa 220 °C temperatūroje 35–45 minutes, kol peilis lengvai praeina per žievę ir minkštimą. Po to moliūgą reikia išimti ir palikti 5 minutėms.

Profesionali šefė ir restoranų Two Cloves Kitchen savininkė Jen La Rocca sutinka, kad kepimas orkaitėje – geriausias būdas. Sausas karštis atskleidžia natūralų saldumą, minkština minkštimą ir suteikia karamelizuotus kraštus. Tai paprasta, bet puikiai pabrėžia moliūgo privalumus.


Kiti moliūgo gaminimo būdai

Be kepimo, Beitchman mėgsta gaminti moliūgą garuose. Gabalėliai gali būti valomi arba paliekami su žieve. Garų puode virinamas 20–30 minučių, kol suminkštėja. Šis būdas suteikia neutralesnį skonį: saldumas išlieka, bet karamelės atspalvio, kaip kepant orkaitėje, nebus.

Kartais Frost gamina moliūgą keptuvėje, ypač kai skuba. Jis pjausto apie 1,5 cm storio riekelėmis (geriausia naudoti „kaklą“ – tada gaunasi gražūs apvalūs gabalėliai) ir kepa ketaus keptuvėje su aliejumi arba sviestu, kol paviršius šiek tiek apskrunda, o vidus suminkštėja.

Nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, svarbu tinkamai paruošti moliūgą, pabrėžia La Rocca. Reikia aštraus peilio ir patikimos daržovių skustuvės, nes žievė gali būti kieta. Jei laiko mažai, galima nusipirkti jau supjaustytą moliūgą parduotuvėje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder