Žinoma, kad pramoninis majonezas turi daug sočiųjų riebalų ir emulsiklių, kurie apsunkina šventinį stalą. Pakeitę jį, ne tik sumažinsite patiekalo kaloringumą, bet ir leisite ingredientams atskleisti natūralų skonį.
Vis daugiau žmonių atsisako pramoninių padažų, siekdami sumažinti patiekalų kaloringumą arba tiesiog atnaujinti tradicinį skonį.
Laimei, egzistuoja daugybė majonezo pakaitalų, kurie suteikia salotoms sultingumo ir sluoksniuotumo, bet kartu padaro jas lengvesnes, švelnesnes ir skanesnes.
Kuo pagardinti salotas vietoj majonezo
Kulinarai siūlo penkis universalius padažų receptus, kurie jūsų salotas pavers nepriekaištingomis.
1. Jogurtas + garstyčios
Natūralus tirštas jogurtas be pridėtinio cukraus – idealus pagrindas, nes puikiai imituoja kreminę majonezo tekstūrą.
Norint suteikti pikantiškumo, pakanka įmaišyti pusę arbatinio šaukštelio minkštų Dižono garstyčių ir žiupsnelį druskos.
Šis padažas tampa itin švelnus, puikiai sutvirtina sluoksnius ir neužgožia silkės ar burokėlių skonio.
Be to, jogurtas yra probiotikų šaltinis, todėl salotos tampa lengviau virškinamos.
2. Grietinė su kiaušiniu
Riebesnė (20–25 %) grietinė turi tirštumą, labai artimą majonezui. Jei ją išplaksite su vienu tarkuotu virtu kiaušinio tryniu, padažas taps tankesnis, o skonis – sodresnis, tačiau lengvesnis nei klasikinio majonezo.
Su šiuo padažu būna puru ir ne taip sunkiai virškinama.
3. Kreminis sūrio padažas
Tiršto tepamo sūrio arba kreminio sūrio mišinys su šiek tiek natūralaus jogurto ir keliais lašais citrinos sulčių sukuria itin tankią, kreminę masę. Ji puikiai laiko sluoksnius ir suteikia salotoms formą.
Skonis išlieka šviežias, su maloniomis kreminėmis natomis – idealus pasirinkimas mėgstantiems tvarkingą, aukštą salotų porcijos formą.
4. Garstyčių ir medaus padažas
Jeigu norisi visiškai atnaujinti tradicinį skonį, galima naudoti lengvą padažą iš jogurto arba grietinės su medumi ir garstyčiomis.
Jis suteikia netikėtą malonią saldumo natą, kuri puikiai dera su burokėlių žemės skoniu ir padaro patiekalą švelnesnį.
Šiek tiek obuolių acto suteiks reikalingo rūgštumo.
5. Augalinis aliejus ir citrinos sultys
Tiensiems, kurie laikosi griežtų dietų, puikiai tinka aromatingo alyvuogių aliejaus ir šviežiai spaustų citrinos sulčių mišinys. Nors šis padažas nėra tirštas, jis suteikia salotoms reikalingo sultingumo.
Dėl aliejaus ir citrinos gaivumo bulvių bei burokėlių skonis atsiskleidžia ryškiau.
Svarbiausia taisyklė
Kad salotos neišdžiūtų, kiekvieną sluoksnį reikia lengvai suspausti šaukštu ir patepti plonu, bet tolygiu padažo sluoksniu. Taip jūsų salotos išliks šventiškos, švelnios ir sultingos – net be lašo majonezo.

Rašyti komentarą