Mėgstate lašišą? Tuomet patiks ir pigesnė alternatyva – alpinė šalvis: 3 būdai ją paruošti ypač skaniai

Lašišos gerbėjų Lietuvoje išties netrūksta, dažnas yra išbandęs ir į ją panašias žuvis – vaivorykštinį upėtakį, kuprę. O alpinę šalvį? Ji pasižymi į savo giminaitę lašišą panašia spalva, tačiau yra kur kas švelnesnio skonio. Mėgstama gurmanų, ji tinka ir kasdienai – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, skaičiuoja, kad alpinė šalvis gali kainuoti net dvigubai pigiau nei lašiša.

„Lietuviai nuo seno yra karpių, skumbrių ir silkių tauta, tačiau pastaraisiais metais itin daug simpatijų sulaukia lašiša. Būtent ji yra pats populiariausias pasirinkimas žuvies ant ledo kategorijoje. Statistika rodo, kad lietuviai vis dar valgo per mažai žuvies, tačiau tendencijos džiugina – kasmet žuvies nuperkama daugiau. Be to, jos ieškoma ir įvairesnės: šalia tradicinių žuvų kelią ant pirkėjų stalo jau atradusios ir dorados, plėkšnės, juodieji paltusai, vaivorykštiniai upėtakiai ir t. t.“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

 

Kad rinktis kiekvienam būtų iš ko, „Iki“ tinkle kas mėnesį renkamas vis naujas „Mėnesio laimikis“. Pasak V. Budrienės, tai būna žuvis, kurios paprastai reguliarioje prekyboje nebūna arba ji siūloma už ypač gerą kainą. Vasarį šis titulas skiriamas alpinei šalviai – žuviai, kuri dėl subtilaus skonio, malonios tekstūros atsiduria net ir geriausių Prancūzijos, Kanados, Skandinavijos šefų meniu. O ir kaina jos – ypač draugiška piniginei.

 

5 faktai apie alpinę šalvį

 

Ne vieno dar mažai girdėta, alpinė šalvis jau daug metų yra užsitarnavusi gerą vardą tarp žuvies mėgėjų svetur. Žuvis nesudėtingai paruošiama, turi daugybę gerųjų organizmui naudą teikiančių medžiagų, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Jis dalijasi keliais faktais apie alpinę šalvį, kurie gali įkvėpti ją įtraukti į savo racioną.

 

Turtinga maistingųjų medžiagų. Alpinė šalvis yra geras aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų (pvz., B12 ir D) ir mineralų (įskaitant seleną ir fosforą) šaltinis. Šios maistingosios medžiagos prisideda prie bendros sveikatos ir geros savijautos.

 

Universali, valgoma net žalia. Ji yra švelnaus ir subtilaus skonio, todėl virtuvėje dera su įvairiausiais priedais. Ją galima kepti grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, rūkyti, virti sriubą, troškinti garuose, netgi valgyti žalią.

 

Pasižymi gražia spalva ir tekstūra. Alpinės šalvies mėsa yra išskirtinės rausvos spalvos ir tvirtos tekstūros, todėl vizualiai patraukli ir maloni valgyti.

 

Tvarus pasirinkimas. Alpinė šalvis dažnai laikoma ekologiškesniu pasirinkimu, palyginti su kai kuriomis kitomis populiariomis žuvų rūšimis. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą.

 

Mažai kaulėta. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos. Jos turi mažiau kaulų ir jie smulkesni, palyginus su kai kuriomis kitomis rūšimis. Iš filė gabalėlių juos lengva pašalinti pincetu.

 

Alpinės šalvies gimtieji kraštai – ten, kur vanduo šaltas, krištolo skaidrumo. Šios žuvys aptinkamos Šiaurės Amerikoje, Skandinavijos šiaurėje, taip pat – Alpių kalnuose esančiuose ežeruose. Dėl to jos nuo seno mėgstamos Alpių šalyse – ypač Prancūzijoje ir Šveicarijoje.

 

Tad „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išmėginti alpinę šalvį išsikepti orkaitėje ir patiekti taip, kaip valgoma Ženevoje. Taip pat siūlo ir dar du paprastus receptus: lengvai pagaminamą tartarą ir vakarienę per 20 minučių – keptuvėje keptą alpinę šalvį su špinatais.

 

Šalvis taip, kaip ją ruošia Ženevoje: orkaitėje kepta visa žuvis su vyno padažu

 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 alpinės šalvies, 200 g svogūnų, 100 g morkų, 100 g saliero stiebo, šiek tiek sviesto, mėgstamų žolelių: krapų, rozmarino, petražolių, peletrūno arba kitų, druskos, pipirų, ½ citrinos sulčių, šiek tiek baltojo vyno. Padažui: 2 šaukštų miltų, 30 g sviesto, 200 ml sultinio, 100 ml grietinėlės, 2 šaukštų baltojo vyno, 1 kiaušinio trynio.

Gaminame:

  1. Nuplaukite žuvį iš vidaus ir iš išorės po šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Iš vidaus ir iš išorės šalvį pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Į vidų įdėkite žoleles: krapus, rozmariną, peletrūną (galima naudoti ir šviežias, ir džiovintas žoleles).
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Keptuvėje pakepkite smulkintus svogūnus (tik tiek, kad jie pradėtų „prakaituoti“). Tuomet sudėkite smulkintas morkas ir salierą, pakepkite dar 3-4 minutes. Viską dėkite į sviestu pateptą kepimo indą. Ant viršaus paguldykite žuvį. Apšlakstykite vynu ir citrinos sultimis. Indą uždenkite folija ir 20 min. kepkite orkaitės apatinėje dalyje.
  3. Keptuvėje svieste pakepinkite miltus. Tuomet supilkite sultinį ir nuolat maišydami užvirinkite. Kiaušinio trynį sumaišykite su grietinėle ir kartu su vynu supilkite į padažą. Išjunkite ugnį ir pagardinkite prieskoniais: druska, pipirais, šiek tiek citrinos sulčių.

 

Alpinės šalvies tartaras

 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 150 g alpinės šalvies, 1 šalotinio arba įprasto svogūno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto svogūno laiškų, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 1 šaukštelio baltojo vyno acto, 1 šaukštelio Dižono garstyčių, 1 šaukštelio kaparėlių, druskos, juodųjų pipirų, avokado, kelių riekelių juodos duonos. Papuošimui: baltųjų ir juodųjų sezamų sėklų, valgomų gėlių.

Gaminame:

  1. Iš žuvies pincetu ištraukite kaulus ir ją smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite ir svogūną bei svogūnų laiškus. Visus ingredientus sumaišykite dubenyje ir palikite 15 minučių pastovėti.
  2. Po 15 minučių patikrinkite, ar dubenyje nėra daug skysčio. Jei yra, jį išpilkite, jei ne, viską gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštes. Suformuokite taisyklingą neaukšto cilindro formą.
  3. Papuoškite baltųjų ir juodųjų sezamų sėklomis bei valgomosiomis gėlėmis. Patiekite kartu su plonais griežinėliais supjaustytais avokadais ir skrudinta rugine duona.

 

Keptuvėje kepta šalvis su špinatų „patalais“

 

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 alpinės šalvies filė gabalėlių, 100 g špinatų, 100 g sultenių, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 30 g sviesto, 150 ml grietinėlės, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkintą svogūną. Nuplaukite, nusausinkite špinatus ir sultenes. Dėkite juos į keptuvę, taip pat ir smulkintą česnaką. Įberkite druskos, pipirų ir kepkite 5 minutes ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Supilkite grietinėlę ir dar 5 min. pavirkite ant mažos ugnies. Išmaišykite ir palaikykite šiltai.
  2. Žuvį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies. Sudėkite žuvį odele į apačią ir kepkite, kol ji taps traški, apie 3–4 minutes. Apverskite ir kepkite toliau, dar apie 1–2 min., priklausomai nuo žuvies storio.
  3. Į lėkštę dėkite keptus špinatus, ant jų – žuvies gabalėlį ir iš karto patiekite.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder