Užminkome paprastą tešlą
Į dubenį įmuškite 1 kiaušinį, įberkite žiupsnelį druskos, supilkite 100 g cukraus ir žiupsnelį vanilės. Šluotele arba šakute maišykite, kol masė šiek tiek pašviesės, stipriai plakti nereikia.
Įpilkite 100 g grietinės (riebumas nėra svarbus) ir įpilkite 50 g augalinio aliejaus. Vėl maišykite iki vientisos masės.
Atskirai sumaišykite 250 g miltų su 5 g kepimo miltelių ir greitai permaišykite. Sausą mišinį suberkite į kiaušinio masę ir užminkykite tešlą iki vientisumo. Ilgai minkyti nereikia. Tešla bus minkšta ir šiek tiek lipni, todėl rankas galite patepti augaliniu aliejumi.
Formuojame
Padalinkite tešlą į porcijas: patogu iškočioti „virvelę“, perpjauti ją pusiau, o tada supjaustyti nedideliais gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį susukite į kamuoliuką ir šiek tiek suplokite. Jei norite, galite padaryti raštą arba įdūrimus šakute, bet galite kepti ir be to.
Kepame keptuvėje
Įkaitinkite sausą keptuvę ant nedidelės ugnies. Sausainius dėkite palikdami tarpus: kepimo metu jie padidėja ir gali sulipti. Kepkite ant silpnos ugnies maždaug 3–4 minutes iš abiejų pusių, orientuodamiesi į savo viryklę ir parudavimo laipsnį.
Galima kepti be dangčio arba su dangčiu. Po dangčiu viršus iškepa greičiau, o sausainiai tampa tolygesni, todėl šis variantas dažnai yra patogesnis.
Kaip patiekti
Sausainiai skanūs ir patys savaime: jie minkšti viduje ir tokie išlieka ilgą laiką. Jei norite, galite pabarstyti cukraus pudra, apipilti šokoladu arba patiekti su kondensuotu pienu ir uogiene.
Reikalingi produktai
Kiaušinis – 1 vnt.
Cukrus – 100 g
Druska – žiupsnelis
Vanilė – žiupsnelis
Grietinė – 100 g
Augalinis aliejus – 50 g
Miltai – 250 g
Kepimo milteliai – 5 g

Rašyti komentarą