Po švenčių liko nesuvalgyto maisto? Vytaras Radzevičius dalijasi patarimais, kaip jį panaudoti išradingai
Svarbu žinoti, kad šventinei nuotaikai sukurti nebūtina paruošti daugybės patiekalų – vaišių stalas gali būti kuklesnis, tačiau lygiai toks pat įsimintinas ir leidžiantis patirti skirtingus skonius“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Svarbiausia – planavimas
V. Radzevičius pasakoja, kad ruošiant šventinį stalą, svarbiausia suskaičiuoti, kiek žmonių prie jo sės ir tuomet paruošti atitinkamą kiekį maisto.
„Kasmet šeimoje itin atsakingai ir nuoširdžiai planuojame kas, ką ir kiek gaminsime. Šiam tikslui net esame specialiai susikūrę bendrą pokalbių grupę socialiniuose tinkluose, todėl iš anksto žinome, kiek žmonių bus. Valgiaraščio sudarymui taip pas skiriame išskirtinį dėmesį – dažniausiai pagal praėjusių metų pavyzdį atsisakome to, ko buvo ragauta mažiausiai“, – pasakoja kulinaras.
Jis priduria, kad šventinį stalą ruošia visi šeimos nariai, taip neužkraunant visų rūpesčių vienam žmogui: „Nors Lietuvoje per šventes yra įprasta gaminti daugiau maisto negu reikia, mes šeimoje esame sutarę jo daryti kiek mažiau. Dažniausiai kiekvienas gaminame savo firminį patiekalą – taip pietūs ar vakarienė tampa turtinga, spalvinga, gardi ir neperkrauta.“
Užtikrinkite tinkamas sąlygas
Siekiant, kad šventinio maisto netektų išmesti, svarbu ne tik tinkamai apskaičiuoti jo kiekį, bet ir pasirūpinti tinkamu jo laikymu.
„Įprastai salotas ir mišraines su padažais maišome tik prieš pat tiekiant ant stalo. Be to, jei patiekalo receptas reikalauja svogūnų, juos įmaišome taip pat vėliau. Supjaustytos ir paruoštos salotos bei mišrainės be grietinės, majonezo ar svogūnų ir laikomos šaltai bei sandariai bus tinkamos vartojimui net keletą dienų. Taip pat keptai žuviai, mėsai ar paukštienai nieko neatsitiks, jei kurį laiką pabus šaldytuve“, – teigia V. Radzevičius.
Pasak kulinaro, svarbiausia nesuvalgytą maistą laikyti šaltai ir sandariai: „Dabar, kuomet žiemos yra šiltesnės ir nėra didelio šalčio, siekiant neapkrauti šaldytuvo, daug ką per naktį laikome lauke.“
Kaip maistą apsaugoti nuo šiukšlių dėžės?
Jei praėjus šventėms, maisto vis tiek liko, V. Radzevičius pataria jo jokiu būdu neišmesti ir panaudoti integruojant į naujus patiekalus.
„Jei liko paukštienos ar mėsos, ją galima patroškinti su svogūnais ir grietinėle ar pomidorų padažu. Šviežios pjaustytos daržovės puikiai tiks ispaniškam omletui su virtomis bulvėmis. Taip pat verta neišmesti po paukštienos kepimo likusių riebalų – juos atsidedu į stiklainį ir panaudoju sriuboms. Be to, karšti sumuštiniai – puiki išeitis sunaudoti maisto likučius, juos gaminant galimybių ir vietos fantazijai labai daug“, – pataria kulinaras.
V. Radzevičius dalijasi receptu, kuris padės panaudoti po Kalėdų likusią keptą vištieną.
Vieno puodo troškinys su vištiena ir daržovėmis
Reikės:
- 500 g vištienos;
- 150 g ryžių;
- 1 vnt. svogūno;
- 3 vnt. morkų;
- 2 vnt. bulvių;
- 0,5 moliūgo;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 l sultinio;
- 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų;
- 0,5 šaukštelio kario;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- Druskos pagal skonį.
Gaminame:
Morkas, bulves, moliūgą, svogūną, česnaką nulupkite ir supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Ryžius nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Susmulkinkite vištieną norimais gabaliukais ir atidėkite. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus su morkomis ir pakepinkite kelias minutes. Tuomet sudėkite vištieną ir maišant apkepinkite iš visų pusių.
Į puodą sudėkite likusias daržoves, prieskonius, išmaišykite ir pakepinkite dar kelias minutes. Sudėkite ryžius, supilkite sultinį ir troškinkite ant vidutinės kaitros apie 25 min. kol daržovės suminkštės ir ryžiai išvirs.
Patiekite su turimomis šviežiomis žolelėmis: petražolėmis, bazilikais, raudonėliais ar kt.
Skanaus!
Rašyti komentarą