Speculoos sausainiai, dažnai dar vadinami Biscoff, kilę ir itin mėgstami Belgijoje bei Nyderlanduose. Sausainiai ploni, trapūs ir su ypatingu akcentu – skonyje juntama karamelė. Šie sausainiai gali tapti smagiu užsiėmimu su šeima ar vaikais, skanėstu kalėdiniam laikotarpiui ar šventiniam stalui, o gražiai supakavus – ir skania dovana.
Ko prireiks?
1 kiaušinis
200 gr rudojo (muscovado) cukraus
120 gr sviesto
250 gr kvietinių miltų
Šaukštelis maltų prieskonių: cinamonas, kardamonas, imbieras, gvazdikėlis.
Kaip gaminti?
-
Kambario temperatūros, pakankamai minkštą sviestą išplakti kartu su karamelizuotu cukrumi, kuris sausainiams ir suteikia ypatingą skonį. Sviestą ir cukrų plakti tol, kol masė tampa puri ir švelnios spalvos.
-
Į išplaktą masę įmušti kiaušinį ir dar kartą viską gerai išmaišyti, išplakti.
-
Kvietinius miltus, druską ir prieskonius kartu suberti į gerai išplaktą sviesto, cukraus ir kiaušinio masę, išmaišyti darkart. Tešla taps labai minkšta ir kvapni.
-
Paruoštą tešlą iškočioti reikia iškart. Dėti ją ant sviestinio popieriaus lakšto, iš viršaus uždengti kitu sviestinio popieriaus lakštu ir kočioti. Ypač plonai iškočioti nereikėtų, palikti ją kiek storesnę. Taip sausainiai bus traškūs, bet nebirūs.
-
Iškočiotą tešlą dėti į šaldytuvą – geriausia šaldyti porą valandų, bet galima palikti ir per naktį.
-
Ant atvėsusios tešlos pabarstyti šiek tiek miltų. Papuošti sausainių paviršių galima specialiais kilimėliais su raštu, antspaudais, o jei tokių namuose neturite – raštą paviršiuje galima suformuoti lengvai į tešlą įspaudžiant nertą močiutės servetėlę.
-
Formuoti sausainius galima tiek apvalia, tiek bet kokia kita formele. Jei specialios formelės neturite, sausainius suformuokite išspaudžiant juos apversta stikline.
-
Suformuotus sausainius dėti ant silikoninio kilimėlio ar kepimo popieriaus ir kepti apie 8 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepant stebėti – priklausomai nuo jūsų orkaitės, gali prireikti kepti minute ilgiau ar trumpiau – sausainiai turi švelniai paruduoti.
Gražaus švenčių laukimo ir skanaus!

Rašyti komentarą