Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša, kaip ir dauguma žuvies produktų, pasižymi dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko gerą smegenų veiklą ir mažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.
Lašiša svarbi sunkių ligų profilaktikai
Nors mėsos riebalų gausa nėra sveikatai palankus produktas, visai kitaip yra su žuvies riebalais, kurie turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų: „Daugiausia randama A, B grupės ir D, taip pat E ir K vitaminų.
Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“
Be to, lašišos naudingos mūsų smegenims bei nervų sistemai. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.
„Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, o vitaminas A mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.
Nors dažnai spėliojama, kurios žuvys vertingesnės, pasak dr. E. Gavelienės, reikšmingų skirtumų tarp įvairių jų rūšių nėra, išskyrus tai, kad jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės.
„Dažniausiai žuvies vartojame per mažai – retas ją valgo bent du kartus per savaitę. O geriausia būtų vieną kartą rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką ar kitas žuvis. Taip būtų gaunama maksimali nauda iš žuvies“, – sako gydytoja dietologė.
Svarbu lašišos neperkepti
Per akcijas nusiperkame žuvies pigiau ir daugiau nei visada, tad svarstome, kiek ilgai ją galime laikyti šaldytuve. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria išvalytą žuvį šaldytuve laikyti 2–3 dienas.
„Jei norite lašišą šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją išdarinėti, o filė apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų pigiau galite išvirti skanią žuvienę“, – siūlo ekspertė.
Ji primena, kad renkantis žuvį parduotuvėje reikėtų atidžiai ją apžiūrėti: „Žuvies oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.“
Gaminant lašišą ekspertė pataria nenaudoti daug skirtingų prieskonių, kad neužgožtumėte natūralaus skonio: užteks druskos, pipirų ir krapų. „Svarbu žuvies neperkepti: kepant orkaitėje nedidelius žuvies gabalėlius (190 °C temperatūroje) tereikės 15 minučių, o ant gerai įkaitinto grilio, prireiks vos 4–6 minučių kiekvienai žuvies pusei. Taip kepant žuvis neišsausės ir nepraras savo natūralaus skonio“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė.
Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje ir apsipirks pigiau: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“
„Rimi“ siūlo išsikepti lašišą su gardžiu padažu – skanaukite jos su ryžiais: tiks ir šeimos vakarienei, ir pavaišinti draugams.
Lašiša su krapų padažu ir ryžiais
Padažui reikės:
- 1 puodelio jogurto be priedų;
- 1/4 puodelio riebios grietinėlės;
- 1/2 puodelio šviežių krapų;
- 1/4 puodelio kalendros;
- 1 a. š. džiovinto raudonėlio;
- 1 a. š. džiovintų petražolių;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 a. š. citrinos sulčių;
- 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos, pipirų – pagal skonį.
Patiekalui reikės:
- Kelių gabalėlių lašišos filė;
- 1 puodelio šaldytų žirnelių;
- 1 a. š. kumino sėklų;
- 1 puodelio „Basmati“ ryžių;
- kelių citrinos griežinėlių;
- druskos, pipirų – pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Įtrinkite lašišos filė druska ir pipirais. Ant kiekvienos gabaliuko padėkite po vieną citrinos griežinėlį.
- Kepkite žuvį apie 20 minučių 190 °C temperatūroje.
- Iškepusius gabalėlius dar apkepkite įkaitintoje keptuvėje maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kad gražiai apskrustų. Uždenkite aliuminio folija ir laikykite juos orkaitėje. Kol gaminsite ryžius, lašiša bus šilta.
- Supilkite visus padažo komponentus į maisto trintuvą ir sutrinkite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite kuminų sėklas ir kai jos pradės šnypšti, berkite ryžius ir šaldytus žirnelius. Viską pakepinkite apie 2-3 minutes.
- Įpilkite į keptuvę 2,5 puodelio vandens ir užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir uždenkite ryžius dangčiu. Jiems išvirti prireiks 15-20min.
- Apšlakstykite lašišą padažu ir mėgaukitės ja su ryžiais.
Skanaus!
Rašyti komentarą