Kokias sėklas ir kaip reikia mirkyti prieš sodinimą, o su kuriomis to daryti nereikia

Norint gauti didelį derlių, pirmiausia reikia pasirūpinti sėklomis. Norint pagerinti sėklų kokybę, kad jos greičiau sudygtų, prieš sėją jas reikia pamirkyti, kad paspartėtų augimas.

Pirmiausia reikėtų pamirkyti ir apdoroti pačių surinktas sėklas, kad jos būtų dezinfekuojamos ir skatinamas augimas.

Kokias sėklas reikia mirkyti prieš sėjimą

Pageidautina pomidorų sėklas prieš sodinimą ne tik mirkyti, bet ir grūdinti. Norėdami sukietinti sėklas, įdėkite jas į šaldytuvą, o tada palaikykite kambario temperatūroje.

Paprikas reikia mirkyti be saiko. Jei paprikos nedaiginamos iš anksto, pirmieji augalai pasirodys ne anksčiau kaip po 20 dienų.

Salierus, petražoles, morkas prieš sodinimą reikia sudėti į medžiaginį maišelį ir 20 minučių plauti karštu vandeniu. Tada porą dienų palikti drėgname maišelyje, išdžiovinti ir pasodinti į žemę.

Agurkus, moliūgus, cukinijas ir patisonus reikia pamulčiuoti, kad padidėtų jų dygimo tikimybė.

Burokėlius reikėtų pamirkyti ir sudaiginti, jei sėjama vėlai, kai žemė jau būna gerai įšilusi. Norint burokėlius sėti pavasarį, sėklų mirkyti nereikia, tačiau jos turi būti sausos.

Žirnių, pupelių, taip pat nereikia daiginti sėjant anksti, tačiau sėjant vėlai geriau daiginti.

Kaip mirkyti sėklas prieš sėją

Sėkloms mirkyti galima naudoti išvalytą vandenį, o norint užtikrinti greitą daigų atsiradimą, galima pridėti augimo biostimuliatorių.

Geriau nemerkti plikų sėklų į vandenį, o prieš tai suvynioti jas į servetėlę arba filtravimo popierių, kad būtų galima patekti oro ir šviesos.

Sėklas reikia užpilti vandeniu taip, kad skystis apsemtų audeklą.

Optimali vandens temperatūra yra +25...+27 °C, bet ne žemesnė kaip +20 °C.

Norint sukurti šiltnamio efektą, indą reikėtų uždengti maistine plėvele arba stiklu.

Rekomenduojama indą su sėklomis pastatyti tamsioje vietoje, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Mirkymo tirpalą reikėtų keisti kas 4-5 valandas.

Sėklų mirkymo laikas priklauso nuo auginamų augalų. Krapų, svogūnų, petražolių ir morkų sėklos mirkomos 48 valandas, cukinijų, burokėlių, agurkų, arbūzų, kopūstų, pomidorų sėklos - 17-18 valandų, tačiau žirnių ir pupelių sėklas pakanka mirkyti 12-15 valandų.

Kokių sėklų nereikia mirkyti

Daržininkai tikina, kad nebūtina mirkyti salotų, kopūstų, bruknių ir remontantinių žemuogių sėklų. Sėjant remontantines žemuoges, sėklos subrandinamos žemės paviršiuje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder