Sūris ar klastotė? Kaip dar parduotuvėje atpažinti nekokybišką sūrį: pagrindiniai požymiai
Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti dešimtis sūrio rūšių – nuo brangių importinių iki biudžetinių vietinių. Tačiau už patrauklios pakuotės kartais slepiasi visai ne tas produktas, kurio tikisi pirkėjas.
Kai kuriose sūrio rūšyse iš tiesų yra mažai pieno baltymų ir daug pakaitalų, kurie ne tik gadina skonį, bet ir gali pakenkti sveikatai. Norint neišleisti pinigų veltui, reikėtų žinoti pagrindinius nekokybiško produkto požymius dar prieš jį įsigyjant.
Kokie požymiai rodo, kad sūris gali būti pakaitalas ir jo verta atsisakyti
Nenatūrali spalva ir blizgesys
Tikras sūris turi pieninį arba kreminį atspalvį, be pernelyg didelio geltonumo. Jei spalva ryški, blizgi ar primena plastiką, produkte gali būti dažiklių ar dirbtinių priedų. Taip pat reikėtų sunerimti, jei sūrio paviršius yra per daug blizgus, nes tai dažnai rodo, kad buvo naudojami augaliniai riebalai.
Per daug vienoda ar lipni tekstūra
Kokybiškas sūris turi tankią, bet elastingą tekstūrą. Jei jis per minkštas, lipnus prie peilio ar trūkinėja pjaustant, tai gali būti pažeistos technologijos ar ilgo sandėliavimo požymis. Kokybiškas sūris turi vienodą pjūvį su nedidelėmis, lygiomis skylutėmis. Didelės ar netaisyklingos formos skylės – nekokybiškos fermentacijos požymis.
Įtartina sudėtis etiketėje
Svarbiausia – atidžiai perskaityti produkto sudėtį. Jei tarp ingredientų yra „augaliniai riebalai“, „palmių aliejus“ (Elaeis guineensis), „pieno produktas“ ar „sūrio produktas“ – tai jau nebe tikras sūris, o pigus jo analogas. Taip pat atkreipkite dėmesį į konservantų, stabilizatorių ir kvapiųjų medžiagų buvimą. Klasikiniame sūryje jų neturėtų būti.
Per aštrus ar rūgštus kvapas
Šviežias sūris turi malonų, švelnų aromatą – pieninį arba šiek tiek kreminį. Jei kvapas per aštrus, amoniakinis ar rūgštus, produktas yra sugedęs arba neteisingai laikytas. Nevartokite sūrio, kuris kvepia margarinu – tai rodo dirbtinių riebalų kiekį.
Galiojimo terminas ir laikymo sąlygos
Patikrinkite pagaminimo datą: sūris – greitai gendantis produktas. Pernelyg ilgas galiojimo terminas, daugiau 3-4 mėnesių, liudija apie konservantų buvimą. Taip pat atkreipkite dėmesį į temperatūrą parduotuvės šaldytuve – ji turėtų būti nuo +2 iki +6 °C. Jei sūris guli atviroje vitrinoje be tinkamo atšaldymo, geriau praeiti pro šalį.
Įtartinai maža kaina
Tikras sūris negali kainuoti pigiau už pieną, iš kurio jis gaminamas. Jei kaina yra gerokai mažesnė už vidutinę rinkos kainą – tai greičiausiai sūrio produktas su pakaitalais.
Kaip tinkamai išsirinkti kokybišką sūrį
Rinkitės žinomų gamintojų su patikrinta reputacija produktus.
Pirkite sūrį hermetiškoje pakuotėje arba svėrimui iš vitrinos, kurioje palaikoma tinkama temperatūra.
Namuose laikykite šaldytuve, įvyniotą į pergamentinį popierių arba sandariame indelyje.
Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą