13 naudingiausių prieskonių. Kodėl verta juos naudoti?

Prieskoniai dažniausiai naudojami pagardinti įvairius gaminamus patiekalus, tačiau ne visada susimąstoma apie tai, kad jie gali būti ir labai naudingi. Tereikia pasirinkti tokius prieskonius, kurie pasižymėtų tam tikromis naudingomis ar net gydomosiomis savybėmis. Taigi, kokie prieskoniai patys naudingiausi?

1. Imbieras

Imbieras yra tituluojamas naudingiausiu prieskoniu.

Jame gausu organizmui reikalingų aminorūgščių, vitaminų B1, B2  ir C, taip pat imbiero sudėtyje yra kalcio, kalio ir geležies.

Šis aitraus skonio prieskonis padeda kovoti su virškinimo sutrikimais, peršalimo ligomis, malšina galvos ir raumenų skausmus.

Imbieras yra stiprus antioksidantas, efektyviai valantis organizmą, todėl gali būti puikia pagalbine priemone laikantis dietos.

2. Aitrioji paprika

Aitrioji paprika – prieskonis, kurio sudėtyje yra kapsaicino, pasižyminčio riebalus deginančiu efektu.

Be to, ši medžiaga slopina skausmą bei gali būti naudojama kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio ir širdies veiklos sutrikimų.

Kuo aštresnė paprika, tuo daugiau jos sudėtyje kapsaicino.

3. Kalendra

Kalendros sudėtyje yra magnio, kalcio ir geležies, taip pat vitaminų B ir C.

Jei jus kankina nepagrįstas nerimas ar širdies ritmo sutrikimai, prieskonių lentynėlėje tiesiog privalo atsirasti šis prieskonis, kuris puikiai tinka žuvies ir daržovių patiekalų gardinimui.

4. Kuminas

Šis prieskonis padeda palaikyti sveiką nervų sistemą, taip pat yra naudingas plaukams, dantims ir nagams.

Kumino sudėtyje gausu kalcio, magnio, vitaminų A, B ir C.

Kuminas dažniausiai naudojamas gardinti troškintas daržoves ar orkaitėje keptas bulves, taip pat puikiai dera žuvies patiekaluose.

5. Gvazdikėliai

Gvazdikėliai – ne tik kvapnūs, bet ir labai naudingi prieskoniai.

Jų sudėtyje gausu vitaminų A, B1, B2, PP ir C, taip pat juose yra fosforo, kalcio, magnio ir geležies.

Nuo seno žinoma, kad gvazdikėliai – puiki priemonė, padedanti kovoti su dantų skausmu.

Jei pajusite dantų skausmą, tiesiog sumalkite kelis gvazdikėlius, sumaišykite su aliejumi,  ir, pamirkę vatos tamponėlį, uždėkite ant skaudančio danties.

Šis prieskonis taip pat gerina virškinimą, padeda kovoti su odos ligomis, peršalimu ar net astma.

6. Garstyčios

Garstyčių grūdeliai gerina virškinimą, apsaugo nuo organizme vykstančių uždegimo procesų, yra stiprus antioksidantas.

Garstyčiose yra A, D, E, B6 ir PP vitaminų, kurie grūdeliuose išlieka labai ilgą laiką.

Taip pat garstyčių grūduose yra vitamino B1, padedančio efektyviai mesti svorį.

Garstyčių grūdeliais gardinkite mėsos bei daržovių patiekalus (šis prieskonis padeda sustiprinti kartokų daržovių, tokių kaip japoniniai ridikai ar salierai, skonį).

7. Ciberžolė

Jei kenčiate nuo geležies, kalio ar fosforo trūkumo, ciberžolė padės tai kompensuoti.

Šiame prieskonyje taip pat gausu B grupės vitaminų, vitamino C, E ir K.

Ciberžolė gelbsti peršalus, sergant skydliaukės ligomis, padeda įveikti šaltojo sezono apatiją.

Ciberžolė nėra aštri, todėl ji puikiai tinka gardinti įvairius saldžius kepinius, taip pat pagerina ryžių skonį (ciberžolė neretai pakeičia itin brangų prieskonį šafraną).

Jei peršalote, pašildykite pieno, ir įberkite pusę šaukštelio ciberžolės, – šis gėrimas padės greičiau pasveikti.

8. Kardamonas

Kardamonas – aitrus saldokas prieskonis, kuris puikiai tinka gardinti saldžius patiekalus.

Šiame prieskonyje gausu vitaminų A, B1 ir B2, taip pat ir kalio bei geležies.

Kardamonas naudingas akims, todėl rekomenduojama kasdien suvalgyti kelias šio prieskonio sėklas su šaukšteliu medaus.

Svarbu žinoti, kad maltas kardamonas labai greitai praranda aromatą, tad jo sėklas geriausia malti prieš pat maisto gaminimą.

9. Cinamonas

Cinamonas pasižymi antioksidantiniu poveikiu, padeda kovoti su peršalimo ligomis ir infekcijomis, efektyviai slopina skausmą, taip pat yra naudingas širdžiai ir nervų sistemai.

Šis prieskonis dažnai naudojamas įvairių saldžių kepinių gamyboje, taip pat juo galima pagardinti kavą ar košę.

Jei šis prieskonis bus vartojamas reguliariai, jis gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti cholesterolį.

10. Petražolė

Petražolės padeda  sergantiems inkstų ligomis ir kenčiantiems nuo sąnarių skausmo.

Šiose prieskoninėse žolelėse gausu geležies, tad petražolės gelbėja sergantiems mažakraujyste, bei padeda jos išvengti.

Taip pa jos padeda išvengti šlapimo takų ligų, yra naudingos širdžiai ir virškinimo sistemai.

11. Raudonėlis

Šiuose prieskoniuose yra net keturis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse, tačiau tai tikrai nėra vienintelė priežastis, dėl kurios vertėtų rinktis šiuos prieskonius.

Raudonėliai slopina uždegimo procesus, lengvina atsikosėjimą, ramina centrinę nervų sistemą bei pasižymi antibakteriniu poveikiu.

Raudonėliais gali būti gardinami mėsos ir žuvies patiekalai, sriubos bei padažai, o Italijoje šiais prieskoniais itin populiaru gardinti picas.

12. Česnakas

Česnakas yra tiesiog nepralenkiamas kovoje su virusais, bakterijomis ir grybeliu.

Vieni šie prieskonį tiesiog dievina, kiti – negali pakęsti jo kvapo, tačiau, turime sutikti, kad tai yra vienas geriausių prieskonių, padedančių stiprinti imunitetą, – tereikia kasdien suvalgyti po skiltelę.

13. Bazilikas

Bazilikas padeda malšinti galvos ir raumenų skausmus, mažina temperatūrą, normalizuoja virškinimo procesus bei stiprina imunitetą.

Taip pat šis prieskonis gerina atsikosėjimą bei veikia antibakteriškai.

Peršalus šio prieskonio galima įmaišyti į arbatą su imbieru ir medumi.

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder