Ląsteliena padeda greičiau pajusti sotumą ir beveik nesuteikia kalorijų, nes turi mažą energetinį tankį. Nepaisant to, kad tirpi ląsteliena gali būti perdirbama žarnyno bakterijų į trumpą grandinę turinčias riebalų rūgštis (KCRR), ši energija iš karto panaudojama storosios žarnos ląstelėse. Likusi SKFA patenka į kepenis, kur taip pat yra perdirbama, o ne paverčiama riebalų atsargomis.
Kaip pažymi mitybos specialistas, pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis yra augaliniai produktai, ypač daržovės. Jei stebite angliavandenių kiekį, yra daržovių, kurios tinka geriau nei kitos.
Špinatai
Ši lapinis daržovė 100 g sudėtyje turi apie 3,6 g angliavandenių. Joje taip pat yra 2,9 g baltymų ir 2,2 g ląstelienos.
Salierai
Ši daržovė beveik neturi kalorijų ir angliavandenių, todėl ji dažnai įtraukiama į cukraus ir svorio kontrolės dietas. 100 g salierų stiebų yra apie 3 g angliavandenių, kurių didžiąją dalį sudaro ląsteliena.
Salierai yra turtingi kalio, vitamino K ir antioksidantų, gerai palaiko vandens ir druskos pusiausvyrą ir turi švelnų diuretikų poveikį.
Žiediniai kopūstai
Tai kryžmažiedžių šeimos daržovė, kurios glikemijos indeksas yra mažas – apie 15. Dėl to žiediniai kopūstai tinka diabetu sergantiems žmonėms ir tiems, kurie kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje.
107 g žalios žiedinės kopūstų porcijoje yra tik 5,3 g angliavandenių, iš kurių 2,1 g yra ląsteliena ir tiek pat baltymų.
Be to, ši daržovė yra turtinga vitaminais B6, B9, C, K, taip pat joje yra magnio, kalio, kalcio, geležies ir cinko.
Cukinija
Cukinija yra vasarinių moliūgų rūšis, kurią galima lengvai įtraukti į bet kokį patiekalą: ją galima troškinti, kepti orkaitėje, kepti orkaitėje arba dėti į salotas. 124 gramų žalių cukinijų porcijoje yra maždaug 4 gramai angliavandenių, įskaitant maždaug 1 gramą skaidulų.
Brokoliai
Tyrimai rodo, kad brokoliai gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką.
Briuselio kopūstai
Kaip ir kiti kryžmažiedžių šeimos atstovai, jie turi nedaug angliavandenių – apie 7,9 g 88 g porcijoje. Iš jų 3,3 g sudaro ląsteliena. Šis daržovė yra turtinga vitaminais C, K, kaliu, taip pat turi kalcio, magnio ir fosforo.
Paprika
Žalios, geltonos ir oranžinės paprikos yra panašios savo sudėtimi, skiriasi daugiausia antioksidantų kiekiu. 100 g žalių raudonųjų paprikų yra apie 6 g angliavandenių, 2,1 g ląstelienos ir 1 g baltymų.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą