Agurkai – nepelnytai nuvertinta daržovė: kokių naudingų medžiagų juose gausu? + Receptas

Gaivūs, lengvi, turintys maistingų savybių ir daugelio patiekalų, tarp jų ir gaivinančių šaltibarščių, žvaigždė - agurkai yra ir vienos sveikatai palankiausių, Viduržemio jūros regiono dietos dalis.

Jų galima įsigyti ištisus metus, tačiau sultingiausių ir šviežiausių rasite šiltuoju metų laiku.

Dėl mažo kaloringumo bei maistinių savybių agurkus verta įtraukti į savo kasdieninės mitybos racioną.

Agurkas - puikus skysčių šaltinis

Įprasta manyti, kad agurkas - savyje daug vandens turinti daržovė, todėl dažnai jo nauda nepelnytai nuvertinama.

Tai, kad agurko sudėtyje yra didelis kiekis vandens - tiesiog puiki savybė, nes taip galima apsisaugoti nuo skysčių netekimo.

Daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, jeigu nenori gerti daug vandens, arba senyvo amžiaus žmonėms, kuriems sudėtingiau vartoti skysčius, agurkas gali būti nors ir dalinis, bet tikrai puikus, skysčių šaltinis.

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologai rekomenduoja agurkus įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

Agurkuose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano, nėra riebalų ir nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net kelis kartus per dieną.

Agurkai yra ypatingai svarbi daržovė ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva.

Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjausyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę tarpiniam valgymui.

Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų

Specialistė pataria agurkus laikyti šaldytuve.

Parsinešę namo agurkus nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Padėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą - stalčių - taip agurkų šviežumą išlaikysite iki savaitės.

Mažai kas žino, bet agurkus rekomenduojama atskirti nuo kitų maisto produktų kvapų, nes jie linkę juos sugerti.

RECEPTAS

Kreminės agurkų ir ridikėlių salotos

Patiekalui reikės:

2 vnt. trumpavaisių agurkų

7 vnt. ridikėlių

4 vnt. svogūnų laiškų

druskos ir pipirų pagal skonį

150 g grūdėtos varškės

30 g ridikėlių daigų

Gaminimo eiga:

Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais.

Svogūnų laiškus supjaustykite 5 mm ilgio gabaliukais.

Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite.

Paskaninkite druska ir pipirais.

Ant viršaus užpilkite grūdėtos varškės ir papuoškite daigais.

1 patarimas. Vietoje grūdėtos varškės galite naudoti graikišką jogurtą ar tepamąjį varškės sūrį.

2 patarimas. Salotas galite gardinti saulėgrąžų daigais ar kalendromis, krapais.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder