Ar jūsų pusryčių dribsniai yra tikrai tokie sveiki, kaip teigia pakuotė?

Naujas tyrimas nagrinėja populiarių pusryčių dribsnių maistinę vertę – galbūt tų, kuriuos valgote dabar.

Pagrindiniai aspektai

•Daugelis populiarių pusryčių dribsnių turi daug cukraus, minimaliai baltymų (prieš pridedant pieno), daug priedų ir mažai kitų naudingų medžiagų.

•Dribsnių pakuotėse nurodomas kalorijų skaičius dažnai neatitinka realaus suvartojamo kiekio, kuris gali viršyti 300 kalorijų vienu metu.

•Sveikatos teiginiai, tokie kaip „naudingi širdžiai“ ar „daug vitaminų“, dažnai neturi ryšio su bendra maistine verte.

•Nuo 2010 iki 2023 m. vaikams skirtų dribsnių maistinė vertė pablogėjo: padidėjo riebalų, natrio ir cukraus kiekis, sumažėjo baltymų ir skaidulų.

•Sveikesnių pusryčių pasirinkimai apima avižinę košę su vaisiais ir riešutais, kiaušinius, jogurtą su vaisiais ar žemės riešutų sviestą ant viso grūdo skrebučio.

•Renkantis dribsnius, ieškokite tų, kurių pirmasis ingredientas yra viso grūdo, turi bent 2,5 g skaidulų porcijoje (geriau 5 g), minimaliai pridėtinio cukraus ar natrio, ne daugiau kaip 150 kalorijų porcijoje ir trumpą ingredientų sąrašą su atpažįstamais maisto produktais.
Kiek sveiki yra pusryčių dribsniai?

Ne tiek jau daug. Daugelis – galbūt dauguma – didžiausių dribsnių pasaulio vardų turi daug cukraus, minimaliai baltymų prieš pridedant pieno, daugybę priedų ir nedaug kitų naudingų medžiagų. Kai kurie neturi daug skaidulų, o tai yra savybė, kuri turėtų padaryti pusryčių dribsnius sveiku pasirinkimu.

Ir, žinote, 120–150 kalorijų skaičius, dažnai nurodomas ant dėžutės šono? Pasirodo, kad faktinės porcijos, kurias daugelis žmonių (įskaitant mane) suvartoja, gali lengvai viršyti 300 kalorijų vienu metu.

O kaip dėl akį traukiančių teiginių, tokių kaip „naudingi širdžiai“, „daug vitaminų“, „visiškai natūralūs“ ar „sveikų pusryčių dalis“? Deja, mokslininkai nustatė mažą ryšį tarp sveikatos teiginių ir bendros maistinės vertės. Tiesą sakant, daugeliui dribsnių didžioji dalis maistinės vertės priklauso nuo to, ko net nėra dėžutėje: pieno.

Bet pusryčių dribsniai tampa sveikesni, tiesa?

2025 m. gegužę paskelbtas tyrimas parodė priešingai. Jame buvo nagrinėjama 1200 vaikams skirtų paruoštų dribsnių, kurie buvo nauji arba reformuluoti 2010–2023 m., maistinė vertė, ir pastebėta aiški tendencija neteisinga kryptimi: didėjo riebalų, natrio ir cukraus kiekis, o baltymų ir skaidulų – mažėjo.

Laimei, dedamos pastangos pagerinti vaikų valgomų dribsnių tipus: USDA gairės mokyklų pusryčių programoms šiais metais siekia palaipsniui sumažinti cukraus ir druskos kiekį bei padidinti reikalingų viso grūdo produktų kiekį.

Taigi, ką daryti pusryčiaujantiems?

Kalbant apie pusryčių pasirinkimus, tikrai galime padaryti geriau nei cukraus pripildyti, daug kalorijų turintys, mažai maistingi dribsniai, kuriuos reklamuoja rinkodaros specialistai (ypač vaikams) ir kurie taip gerai parduodami.

Viena iš galimybių yra pereiti prie sveikesnių pusryčių patiekalų, tokių kaip avižinė košė su vaisiais ir riešutais, kiaušiniai, jogurtas su vaisiais ar žemės riešutų sviestas ant viso grūdo skrebučio.

Tačiau jei esate taip pat priklausomi nuo paruoštų pusryčių dribsnių, kaip ir aš, patikrinkite maistinę etiketę, ieškodami šių sveikų aspektų:

•Viso grūdo kaip pirmasis ingredientas.

•Bent 2,5 gramo skaidulų porcijoje, nors bent 5 gramai porcijoje yra dar geriau.

•Minimaliai arba visai be pridėtinio cukraus ar natrio.

•150 kalorijų ar mažiau porcijoje – ir išmatuokite tą porciją, kuri dažnai yra 3/4 iki 1 puodelio (daug mažiau nei telpa vidutiniame dubenyje!).

•Trumpas ingredientų sąrašas su elementais, kuriuos atpažįstate kaip maistą (o ne tokius dalykus kaip butilintas hidroksitoluenas ar maistiniai dažikliai).
Esmė

Jei jums patinka paruošti pusryčių dribsniai, tai nėra pats blogiausias dalykas, ypač kai patiekiami su liesu ar ne pieno pagrindo pienu, kuriame yra daug baltymų arba jis buvo praturtintas. Tačiau būkite atrankūs ir atidūs porcijų kontrolei. Sveiki pusryčiai padeda aprūpinti jūsų kūną energija ir turėtų būti daugiau nei saldus, traškus greitas maistas, apsimetantis maistingu patiekalu.

Šaltinis: www.health.harvard.edu

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder