Cukrus - sveikatos priešas

Cukrus - sveikatos priešas

(1)

Vis daugiau tyrimų rodo, jog cukrus (ne riebalai) yra pagrindinis faktorius, didinantis pasaulinę nutukimo problemą. 

Kas yra cukrus?

Cukrus yra angliavandenis, natūraliai randamas įvairiame maiste. Tai yra laktozė piene, fruktozė vaisiuose ir meduje.

Išskiriamos dvi cukraus rūšys - natūraliai esantis cukrus (pvz., laktozė) ir rafinuotas cukrus, randamas įvairiuose maisto produktuose. Svarbiausia užduotis - sumažinti rafinuoto cukraus kiekį. 

Kiek cukraus galima suvalgyti per dieną?

Naujausios rekomendacijos teigia, jog cukraus suvartojimas turėtų neviršyti 5% visų suvartojamų kalorijų kiekio.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog žmonės neturėtų suvartoti daugiau nei 30g cukraus per dieną. 

Kodėl cukrus yra žalingas sveikatai?

Per didelis suvartojamo cukraus kiekis gali lemti tokias sveikatos problemas, kaip nutukimas, diabetas, širdies ligos ir kariesas. 

Jei esate aktyvus ir dažnai sportuojate, tam tikras cukraus kiekis gali padėti suteikti energijos, palaikyti smegenis aktyvias.

Didžiausia problema yra ta, jog dažnai cukrus suvartojamas ne šiuo tikslu ir taip suvartojama daug daugiau kalorijų nei organizmui reikia. 

Per didelis cukraus kiekis gali lemti:

Energijos šuolius. Didelis cukraus kiekis lemia gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, o tai lemia geros savijautos jausmą.

Tačiau greitai šis kiekis krenta, o tai lemia nuovargio, dirglumo jausmą. Todėl pervargus norisi saldžių produktų. 

Svorio prieaugį. Per didelis cukraus kiekis lemia svorio augimą, o tai - lėtinių ligų išsivystymo rizikos padidėjimą. 

Diabetą, širdies ligas. Laikui bėgant cukrus gali pažeisti kraujagysles ir nervus. 

Kariesas. Dažna problema, nulemta saldžių užkandžių ir gaiviųjų gėrimų vartojimo. 

Kur yra paslėptas cukrus maisto produktuose?

Atkreipkite dėmesį, jog “mažo riebumo”, “dietiniai” produktai dažnai turi daugiau cukraus - taip pagerinamas šių produktų skonis.

Jau pagaminti padažai, sriubos, pusryčių dribsniai, duona, jogurtas, gaivieji gėrimai taip pat turi dažnai pridėtinio cukraus. 

Skaitykite produktų etiketes. Jei 100 g produkto turi mažiau nei 5 g cukraus - toks produktas turi mažai cukraus. Daugiau nei 22.5g - didelis cukraus kiekis.

Dažnai cukrus “užmaskuojamas” kitais pavadinimais, kurių galūnė -ozė. Pavyzdžiui, gliukozė, fruktozė, laktozė, maltozė. Taip pat cukrų gali reikšti ir sirupai (kukurūzų, ryžių sirupas), medus. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder