Ekspertai nurodė produktus, kurių negalima valgyti pusryčiams

(1)

Ekspertai papasakojo apie produktus, kurių vartojimas pusryčiams gali sukelti virškinimo problemų ir netgi išprovokuoti ligų vystymąsi.

Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, turintis įtakos ne tik energijos lygiui visą dieną, bet ir bendrai sveikatos būklei. 

Tačiau ne visi produktai, įprasti rytiniam racionui, yra tikrai naudingi. 

Gydytojai ir dietologai įspėja: kai kurie iš jų gali pakenkti skrandžiui, sukelti virškinimo problemų ir netgi paskatinti lėtinių ligų vystymąsi.

Pirmasis sąraše – kava. Nors milijonai žmonių dieną pradeda nuo puodelio gaivinančio gėrimo, ekspertai pabrėžia, kad jo vartojimas tuščiu skrandžiu dirgina skrandžio gleivinę, padidina rūgštingumą ir gali sukelti rėmuo, skausmą, o reguliariai vartojant – gastritą ar opą.

Ne mažiau pavojingi yra citrusiniai vaisiai, ypač šviežiai spausti. 

Jų vartojimas tuščiu skrandžiu sukelia agresyvų rūgščių poveikį skrandžio sienoms, o tai ypač pavojinga žmonėms, turintiems padidėjusį rūgštingumą. Dažnai kartojant tokius įpročius, gali išsivystyti gastritas.

Kai kurios daržovės ir vaisiai, nepaisant savo „sveikos“ reputacijos, taip pat pateko į rytinių tabu sąrašą. 

Kopūstai, agurkai, pipirai ir pomidorai turi rūgščių ir junginių, kurie dirgina skrandį. Ypač pavojingi pomidorai – juose esanti taninų rūgštis padidina skrandžio sulčių gamybą ir padidina opos atsiradimo riziką.

Gydytojai taip pat nerekomenduoja pradėti dieną nuo saldumynų. Greiti angliavandeniai sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, po kurio seka toks pat staigus jo sumažėjimas. 

Dėl to žmogus jau po valandos po valgio gali pajusti mieguistumą ir jėgų nuosmukį.

Parduotuvėse parduodami jogurtai, nepaisant aktyvios reklamos kaip „naudingo ir lengvo“ pusryčių, taip pat nerekomenduojami.

Juose dažnai yra pridėto cukraus ir dirbtinių tirštiklių, kurie gali sukelti gleivių susidarymą ir nemalonų jausmą skrandyje.

Sveikos gyvensenos šalininkų mėgstami kokteiliai taip pat ne visada tinka pilnam pusryčiams. Mitybos specialistai pabrėžia, kad vaisių kokteiliai, kuriuose yra daug cukraus, sukelia nestabilų gliukozės kiekį kraujyje. 

Tai gali sukelti greitą alkio jausmą ir persivalgymą vėliau per dieną.

Nereikia vilkintis ir baltyminiais batonėliais. Nepaisant „fitneso įvaizdžio“ reklamoje, dauguma jų turi daug cukraus ir tik nedidelį kiekį baltymų. 

Galiausiai toks pusryčiai nepasotina, o sukelia insulino šuolius ir greitą alkio jausmo sugrįžimą.

Medikai rekomenduoja atidžiai rinktis rytinį racioną ir rinktis subalansuotus patiekalus su saikingu sudėtinių angliavandenių, baltymų ir ląstelienos kiekiu. Tik tokiu atveju pusryčiai tikrai taps geros savijautos ir energijos visai dienai garantu.

Šaltinis: cursorinfo.co.il 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder