Vyšnios: nauda ir žala

Ekspertų komentarai apie trešnių naudą ir žalą: viskas, ką reikia apie jas žinoti

Šviežias trešnių derlius parduotuvių lentynose pasirodo pirmoje vasaros pusėje. Jos džiugina ne tik ryškiu skoniu, bet ir vitaminais, mineralais bei kitomis svarbiomis mikroelementinėmis medžiagomis. Įdomu kuo dar naudingas šie vaisiai.

Trešnės - tai slyvinių šeimos medžio kaulavaisis. Jos pasižymi sodriu, saldžiu skoniu ir sultingu minkštimu.

Daugelis žmonių klaidingai mano, kad vyšnios ir trešnės yra uogos, tačiau kadangi jos turi kauliukus, botanikoje jos priskiriamos vaisiams.

Trešnės paprastai pradeda nokti birželio viduryje, vėlyvesnių veislių galima rasti ir antrąjį vasaros mėnesį, tačiau paprastai iki liepos pabaigos sezonas baigiasi.

Trešnės gali būti tamsiai raudonos, geltonos, rožinės, oranžinės - yra daugiau kaip 100 veislių 

Paprastai jos valgomos natūralios, tačiau trešnės puikiai tinka ir kaip saldžių kepinių įdaras.

Iš jų taip pat galima gaminti kompotą ir uogienę, dėti į salotas ir karštuosius patiekalus, gaminti kokteilius.

Organizatorių nuotr.

Trešnių kalorijos ir maistinė vertė

Vienoje nedidelėje porcijoje šviežių trešnių (154 g) be sėklų yra [2]:

  • 97 kalorijos;
  • 2 g baltymų:
  • 25 g angliavandenių;
  • 3 g skaidulinių medžiagų;
  • 127 g vandens.

Trešniųnauda

Trešnėse gausu maistingųjų medžiagų ir antioksidantų, jos palaiko širdies ir kaulų sveikatą.

1. Praturtina svarbiomis mikroelementinėmis medžiagomis

Trešnėse gausu vitamino C, skaidulų ir kalio.

Vitaminas C palaiko imuninę sistemą, odos sveikatą, kalis padeda raumenims susitraukti, dalyvauja nervų sistemos veikloje ir reguliuoja kraujospūdį.

Vaisiuose yra skaidulų, kurios maitina naudingas žarnyno bakterijas, todėl padeda taisyklingai ir sveikai virškinti bei žarnyno veiklai 

Trešnėse taip pat yra B grupės vitaminų, mangano, vario, magnio ir vitamino K.

Priklausomai nuo vaisių veislės, juose esančių augalinių junginių kiekis gali skirtis, tačiau nepaisant to, bet kuris iš jų išlieka geru antioksidantų šaltiniu organizmui.

Šios medžiagos padeda organizmui kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina uždegimą. 

Trešnėse taip pat yra polifenolių. Tai augalinės cheminės medžiagos, kurios dalyvauja kovojant su ląstelių pažeidimais, gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir pagerinti bendrą sveikatą.

Trešnėse esantys pigmentai karotinoidai (beta karotenas ir vitaminas C) taip pat veikia uždegimą ir veikia kaip antioksidantai.

Organizatorių nuotr.

2. Mažina artrito ir podagros simptomus

Artritas ir podagra - tai ligos, kurias gali sukelti šlapimo rūgšties kaupimasis.

Tokia situacija sukelia sąnarių patinimą ir uždegimą.

Dėl to, kad trešnėse yra daug antioksidantų, jos teigiamai veikia uždegiminį procesą.

Antioksidantai mažina oksidacinį stresą ir slopina uždegiminius baltymus, todėl sumažėja simptomai.

Jie taip pat veikia šlapimo rūgšties kiekį.

Tyrimo metu dešimt moterų po nakties badavimo suvalgė po dvi porcijas trešnių (apie 280 g).

Remiantis rezultatais, praėjus penkioms valandoms po vartojimo jų uždegimo žymens C reaktyvaus baltymo (CRP) ir šlapimo rūgšties kiekis sumažėjo.

Kitame tyrime dalyvavo 633 žmonės, kuriems diagnozuota podagra.

Jie buvo suskirstyti į dvi grupes, o tų, kurie dvi dienas valgė trešnes, podagros priepuolių sumažėjo 35 %.

3. Gerina širdies sveikatą

Trešnėse yra kalio ir polifenolinių antioksidantų. Kalis palaiko reguliarų širdies plakimą, šalina iš organizmo natrio perteklių ir stabilizuoja kraujospūdį.

Antocianinai, flavonoliai ir katechinai, kurių taip pat yra trešnėse, gali padėti palaikyti širdies sveikatą, nes apsaugo nuo ląstelių pažeidimų ir mažina uždegimą.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 84 158 dalyviai, parodė, kad vartojant daugiau polifenolių, per penkerius metus galima sumažinti širdies ligų riziką.

Trešnių žala

Organizatorių nuotr.

Shutterstock

Trešnės, jei valgomos saikingai, yra gana saugios.

Atsargiai su jomis reikėtų elgtis alergiškiems žmonėms.

Tai gali būti pirminė alergija pačiam vaisiui arba antrinė alergija, jei anksčiau ją pastebėjote tos pačios rūšies augalų žiedadulkėms.

Piktnaudžiavimastrešnėmis taip pat gali sukelti vidurių pūtimą ir virškinimo sutrikimus.

"Uogų sezonas pačiame įkarštyje, o trešnės yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių suaugusiųjų ir vaikų skanėstų.

Jos yra saldesnės ir keliais vienetais kaloringesnės už vyšnias, jose, kaip ir visuose vaisiuose, gausu vitaminų ir antioksidantų, o vartojamos dideliais kiekiais pasižymi lengvu diuretiniu poveikiu.

Organizatorių nuotr.

Shutterstock

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder