Geriau nei burokėliai: įvardyti 5 produktai, veiksmingai mažinantys kraujospūdį

Šie produktai aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios padeda palaikyti normalų arterinį kraujospūdį.

Burokėliai ar burokėlių sultys gali laikinai sumažinti kraujospūdį, tačiau šis poveikis dažniausiai trunka ne ilgiau kaip 24 valandas. 

Todėl į mitybą įtraukus kitų širdžiai naudingų produktų, galima pasiekti stabilesnį ir ilgalaikį kraujospūdžio mažėjimą.

Leidinys Very Well Health išsiaiškino, kokius produktus verta vartoti esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

Riebi žuvis

Riebi žuvis yra turtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Prie jų priskiriamos:

  • lašiša;
  • skumbrė;
  • sardinės;
  • upėtakis;
  • silkė;
  • tunas.

Tyrimai rodo, kad suvartojant apie 3 gramus omega-3 per dieną, viršutinis (sistolinis) kraujospūdis gali sumažėti maždaug 2–4 punktais.

Lapinės žaliosios daržovės

Lapinės žaliosios daržovės, tokios kaip špinatai, kopūstai, mangoldai ir rukola, padeda mažinti kraujospūdį, nes jose gausu kalio, magnio ir natūralių nitratų. 

Šios medžiagos padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti ir skatina perteklinio natrio pasišalinimą iš organizmo.

Magnis padeda išlaikyti arterijų elastingumą. Nors papildai dažnai turi stipresnį poveikį, žaliosios daržovės vis tiek yra svarbus magnio šaltinis.

Nitratai organizme virsta azoto oksidu, kuris padeda atpalaiduoti kraujagysles ir pagerina kraujotaką.

Kalis taip pat mažina kraujospūdį, nes padeda pašalinti natrio perteklių ir atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Tyrimai rodo, kad suvartojant apie 4700 mg kalio per dieną, sistolinis kraujospūdis gali sumažėti 4–7 punktais.

Uogos

Tyrimai rodo, kad reguliarus uogų vartojimas padeda ilgą laiką palaikyti sveiką kraujospūdį, ypač jei jis jau yra padidėjęs.

Daugelyje uogų yra antioksidantų, kurie padeda išlaikyti kraujagyslių elastingumą. Kai kurios uogos taip pat gali slopinti angiotenziną konvertuojantį fermentą (AKF), panašiai kaip kai kurie vaistai nuo aukšto kraujospūdžio.

Ankštiniai augalai

Tyrimai parodė, kad pakeitus vieną raudonos mėsos porciją ankštiniais augalais penkias dienas per savaitę, per 16 savaičių sistolinis kraujospūdis sumažėja apie 4 punktais.

Ankštiniai palaiko normalų kraujospūdį, nes suteikia organizmui:

arginino – aminorūgšties, didinančios azoto oksido kiekį ir plečiančios kraujagysles;

skaidulų, kurios palaiko žarnyno sveikatą ir padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti;

folio rūgšties, reikalingos normaliai kraujagyslių funkcijai;

augalinių baltymų, kurie virškinimo metu gali veikti kaip silpni AKF inhibitoriai.

Be to, ankštiniuose augaluose gausu antioksidantų, kalio ir magnio, kurie mažina natrio poveikį ir padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti.

Kiviai

Tyrimai rodo, kad suvalgant po du kivius per dieną septynias savaites, sistolinis kraujospūdis sumažėja maždaug 2,7 punkto.

Kiviai yra gausūs vitamino C, kalio ir antioksidantų, kurie:

gerina endotelio (vidinio kraujagyslių sluoksnio) funkciją;

didina azoto oksido kiekį;

mažina oksidacinį stresą, galintį sukelti arterijų standėjimą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder