Gydytojai įspėjo apie populiarų gėrimą, kuris padvigubina vėžio riziką

Vėžio tyrimų pažanga padėjo visuomenei geriau suprasti pagrindinius rizikos veiksnius, tokius kaip rūkymas ir piktnaudžiavimas alkoholiu. Tačiau naujausi moksliniai įrodymai rodo dar vieną galimą sukėlėją - pernelyg karštų gėrimų, ypač arbatos, gėrimą, rašo laikraštis „Express“.

Pasirodo, gėrimų temperatūra turi tiesioginės įtakos jų saugumui.

Kuo pavojinga per karšta arbata?

Tarptautiniame vėžio žurnale (International Journal of Cancer) paskelbto tyrimo duomenimis, geriant didesnės nei 60 °C temperatūros arbatą gali gerokai padidėti stemplės vėžio išsivystymo tikimybė. 

Mokslinis darbas pagrįstas daugiau nei 50 000 žmonių, kurių sveikata buvo stebima kelerius metus, duomenimis.

Amerikos vėžio draugijos ekspertas Farhardas Islami aiškina:

„Daugelis žmonių mėgsta gerti arbatą, kavą ir kitus karštus gėrimus, tačiau mūsų tyrimai rodo, kad jų gėrimas aukštoje temperatūroje gali gerokai padidinti riziką susirgti vėžiu. 

Rekomenduojame palaukti, kol gėrimas šiek tiek atvės, ir tik tada jį gerti“.

Kaip buvo atliktas tyrimas?

Pirmajame etape dalyvių buvo paprašyta išgerti iki 75 °C įkaitintos arbatos puodelį ir įvertinti, kiek ši temperatūra atitinka jų pageidavimus. 

Vėliau jie buvo stebimi ilgesnį laiką, analizuojant ryšį tarp gėrimo temperatūros ir stemplės vėžio rizikos.

Reguliariai per dieną išgeriant mažiau nei 700 ml arbatos, kurios temperatūra aukštesnė nei 60 °C, stemplės vėžio rizika padidėjo beveik dvigubai.

Tokio ryšio nepastebėta tiems, kurie gėrė arbatą žemesnėje nei 60 °C temperatūroje.

Apskritai nustatyta, kad stemplės vėžio rizika buvo apie 90 % didesnė geriantiems labai karštą arbatą, palyginti su tais, kurie gėrė vėsesnius gėrimus.

Kodėl karšti gėrimai gali būti kenksmingi?

Ekspertai mano, kad per didelis karštis pažeidžia stemplės gleivinę, sukeldamas mikrotraumas. 

Ši žala ilgainiui gali sukelti uždegimą ir ląstelių mutacijas, todėl padidėja piktybinių pokyčių tikimybė.

Kaip sumažinti riziką?

Norint apsisaugoti, tereikia laikytis kelių paprastų gairių:

Prieš gerdami karštus gėrimus palaukite 5-10 minučių.

Naudokitės termometru arba orientuokitės pagal pojūtį - jei gėrimas per karštas jūsų lūpoms, turėtumėte jį atvėsinti.

Ribokite labai karštos arbatos ir kavos vartojimą, ypač jei yra polinkis į stemplės problemas.

Jei mėgstate karštą arbatą, neturėtumėte jos visiškai atsisakyti. 

Tiesiog gerkite ją vidutinės temperatūros, kad sumažintumėte galimą riziką ir išsaugotumėte sveikatą.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder