Tofu sojos sūryje, kuris tradiciškai gaminamas iš sojos pupelių ir skysčio, likusio pašalinus druską iš jūros vandens (nigari), yra visų pagrindinių aminorūgščių, esančių mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, žuvyje ir pieno produktuose, tačiau jame nėra cholesterolio, nes jis yra augalinės kilmės.
Šiame sūryje gausu kalcio, geležies, vitaminų, skaidulų ir izoflavonų - augalinių estrogenų, rašoma sertifikuotos mitybos specialistės ir ilgaamžiškumo ekspertės iš Japonijos Michiko Tomioka straipsnyje CNBC.
„Japonijoje tofu mėgsta įvairaus amžiaus žmonės. Mano giminaičiams yra 95 ir 88 metai.
Jie vis dar gyvena Nara mieste ir kasdien valgo tofu, natto (fermentuotas sojų pupeles) ir miso sriubą.
Savo ilgaamžiškumą jie aiškina ... iš dalies dėl šios kasdienės rutinos“, - pasakojo ekspertas.
Mitybos specialistė pažymėjo, kad tofu yra svarbiausias jos virtuvės produktas. Tomioka papasakojo, kad 1994 m. persikėlė gyventi į JAV, ir tuomet tofu buvo sunku gauti:
„Jei pavykdavo rasti supakuotų variantų..., bet kuriuo metu namuose laikydavau apie dvi dešimtis vienetų. Net ir šiandien šaldytuve visada turiu keletą tofu pakuočių“.
Pasak mitybos specialistės, tyrimai parodė, kad valgant tofu, be kita ko, galima sumažinti širdies ligų riziką ir kaulų masės nykimo grėsmę.
Tomioki pabrėžė, kad tofu pasižymi subtiliu skoniu, todėl jį galima derinti beveik su visais maisto produktais.
Rašyti komentarą