Vakarų pasaulio gyventojai mėgsta itin perdirbtus maisto produktus, nesvarbu, ar jie yra dribsniai, užkandžiai (pvz., „Cheetos“, dešrainiai) ar desertai (pvz., „Snickers“). Žinoma, Viduržemio jūros regiono dietos pripildymas daržovių, vaisių, žuvies, sveiko aliejaus ir grūdų pagerina širdies ir smegenų sveikatą. Bet jei taip pat valgote itin perdirbtą maistą, ar tai kenkia jūsų smegenų sveikatai?
Ką reikia žinoti apie šį naują tyrimą
Atrodo, kad naujas tyrimas duoda tvirtą „taip“- ypač perdirbto maisto valgymas yra susijęs su didesne pažinimo sutrikimų ir insulto rizika.
Šiame gerai suplanuotame stebėjimo tyrime buvo išnagrinėti duomenys iš projekto REGARDS (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke) – išilginio 45 metų ir vyresnių nei ispanų juodaodžių ir baltųjų amerikiečių tyrimo. Tyrimo dalyviai iš pradžių buvo įtraukti 2003–2007 m. ir jiems buvo pateikta daugybė anketų, įvertinančių sveikatą, mitybą, pratimus, kūno masės indeksą, išsilavinimą, pajamas, alkoholio vartojimą, nuotaiką ir kitus veiksnius. Be to, reguliariais intervalais buvo atliekami atminties ir kalbos testai.
Siekiant ištirti insulto ir pažinimo sutrikimų riziką, pagal anketų ir testų informacijos kokybę buvo naudojami atitinkamai 20 243 ir 14 175 dalyvių duomenys. Maždaug trečdalis imties yra juodaodžiai, o dauguma likusių dviejų trečdalių – baltieji. Tyrimo rezultatai
Remiantis autorių analize, itin perdirbto maisto suvartojimo padidinimas vos 10 % buvo susijęs su žymiai didesne pažinimo sutrikimų ir insulto rizika.
Neperdirbto arba minimaliai perdirbto maisto vartojimas buvo susijęs su mažesne pažinimo sutrikimų rizika.
Itin perdirbto maisto poveikis insulto rizikai buvo didesnis asmenims, kurie buvo pripažinti juodaodžiais, palyginti su asmenimis, kurie buvo pripažinti baltaodžiais.
Tyrimo dalyviai, kurie teigė, kad laikosi sveikos mitybos (pvz., Viduržemio jūros, DASH ar MIND dietos) ir vartojo minimaliai itin perdirbtą maistą, išlaikė geresnę smegenų sveikatą, palyginti su tais, kurie laikėsi panašios sveikos mitybos, bet valgė daugiau itin perdirbto maisto.
Kodėl itin perdirbtas maistas gali pakenkti jūsų smegenims?
Štai keletas biologiškai pagrįstų priežasčių:
UPF paprastai sudaro perdirbti angliavandeniai, kurie labai greitai suskaidomi į paprastą cukrų, prilygstantį valgant daug saldainių. Šios cukraus apkrovos sukelia insulino šuolius, kurie gali pakeisti normalią smegenų ląstelių funkciją.
Itin perdirbto maisto vartojimas yra susijęs su didesne metabolinio sindromo ir nutukimo rizika, nusistovėjusiomis ligomis, susijusiomis su aukštu kraujospūdžiu, nenormaliu kraujo lipidų kiekiu ir 2 tipo diabetu.
Itin perdirbtuose maisto produktuose yra nesveikų priedų, kurie keičia tekstūrą, spalvą, saldumą ar skonį. Šie priedai sutrikdo žarnyno mikrobiomą ir gali sukelti žarnyno uždegimą, kuris gali sukelti mikrobiomų gaminamų metabolitų, galinčių turėti įtakos smegenų funkcijai, gamybą (pvz., trumpos grandinės riebalų rūgštys ir lipopolisacharidai).
Pralaidi žarnyno sienelė, leidžianti toksinams ir uždegiminėms molekulėms patekti į kraują ir patekti į smegenis.
Pakitusi neurotransmiterių funkcija (pvz., serotoninas), galinti tiesiogiai paveikti nuotaiką ir pažinimą.
Padidėjęs kortizolio lygis, imituojantis lėtinį stresą, gali tiesiogiai paveikti hipokampo ir priekinės skilties funkciją, atitinkamai paveikti atmintį ir vykdomųjų funkcijų veikimą.
Padidinta Alzheimerio, Parkinsono ir kitų neurodegeneracinių ligų riziką dėl uždegiminių molekulių, keliaujančių iš žarnyno į smegenis.
Kadangi itin perdirbtas maistas turi prastą maistinę vertę, žmonės dažnai būna alkani netrukus po jo suvalgimo, todėl atsiranda persivalgymas ir jo pasekmės.
Venkite perdirbtų maisto produktų, įskaitant traškučius ir kitus užkandžius, pramoninės duonos ir pyragaičių, supakuotų saldumynų ir saldainių, cukrumi saldintų ir dietinių gazuotų gėrimų, greitai paruošiamų makaronų ir sriubų, gatavų patiekalų ir šaldytų vakarienių bei perdirbtos mėsos produktų.
Valgykite neapdorotą arba minimaliai apdorotą maistą, kurį derinant su sveiku Viduržemio jūros regiono maisto produktų meniu sudaro žuvis, alyvuogių aliejus, avokadai, sveiki vaisiai ir daržovės, riešutai ir pupelės bei sveiki grūdai.
Parengta pagal: www.health.harvard.edu
Rašyti komentarą