Saldinti gėrimai
Saldinti gėrimai, įskaitant saldžius gazuotus gėrimus, vaisių sultis ir energinius gėrimus, yra pagrindinis pridėtinių cukrų šaltinis daugelio žmonių mityboje.
Šių gėrimų vartojimas siejamas su atsparumu insulinui, lėtesne medžiagų apykaita ir nepageidaujamu svorio didėjimu.
„Cukrumi saldinti gazuoti gėrimai paprastai turi labai daug cukraus ir kalorijų“, - perspėja Feder.
„Jie neturi jokios tikros maistinės vertės ir dėl skonio gali sukelti priklausomybę. Didelis cukraus ir kalorijų kiekis gali lengvai pridėti pilvo riebalų ir trukdyti numesti svorio.“
Be to, skystos kalorijos dažnai nesuteikia tokio sotumo jausmo kaip kietas maistas, todėl padidėja bendras suvartojamų kalorijų kiekis.
Itin perdirbti maisto produktai
Itin apdorotuose produktuose, pavyzdžiui, greitajame maiste, paruoštuose užkandžiuose ir perdirbtoje mėsoje, dažnai būna daug rafinuoto cukraus, nesveikų riebalų ir priedų.
Juose taip pat paprastai būna daug kalorijų, bet mažai maistingųjų medžiagų, todėl suvartojama per daug tuščių kalorijų.
Be to, šie maisto produktai dažnai nėra sotūs ir maistingi kaip visavertis maistas, todėl žmogus linkęs persivalgyti ir priaugti svorio.
Rafinuoti angliavandeniai
Rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui, balta duona, saldūs dribsniai ir baltų miltų kepiniai, yra perdirbti grūdai, kuriuose trūksta svarbiausių maistinių medžiagų ir skaidulų.
Šie angliavandeniai yra aiškiai susiję su atsparumu insulinui, sulėtėjusia medžiagų apykaita ir svorio didėjimu.
„Tokiuose maisto produktuose kaip balta duona, ryžiai ir makaronai, taip pat daug cukraus turinčiuose desertuose, pavyzdžiui, bandelėse, sausainiuose ir saldainiuose, yra daug perdirbtų angliavandenių ir pridėtinių cukrų.
Šių maisto produktų glikemijos indeksas yra aukštas, o tai reiškia, kad jie gali greitai padidinti cukraus kiekį kraujyje ir prisidėti prie atsparumo insulinui“, - pažymi Kosta.
Be to, rafinuotuose angliavandeniuose dažnai būna mažai skaidulinių medžiagų, kurios lėtina virškinimą ir mažina sotumo jausmą, todėl gali paskatinti persivalgyti.
Riebus maistas
„Šiai grupei priskiriami maisto produktai, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, įskaitant raudoną mėsą, perdirbtą mėsą, sviestą ir keptą maistą.
Didelis kiekis nesveikų riebalų gali sukelti uždegimą ir atsparumą insulinui, o tai galiausiai skatina svorio augimą“, - sako Kosta.
Sumažinus daug nesveikų riebalų turinčių maisto produktų vartojimą ir pasirinkus sveikesnius riebalų šaltinius, tokius kaip avokadai, riešutai ir riebi žuvis, gali būti labai svarbu palaikyti sveiką medžiagų apykaitą ir kontroliuoti svorį.
Rašyti komentarą