Ką valgyti esant aukštam kraujospūdžiui: mokslininkai nurodė 4 skanius produktus, kurie padės jūsų širdžiai

(1)

Arbata ir juodasis šokoladas gali padėti palaikyti kraujospūdį, taip pat bendrą širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Apie tai, remdamasis Surrejo universiteto mokslininkais, rašo „Earth".

Įsivaizduokite: gurkšnojate šiltą arbatos puodelį arba mėgaujatės gabalėliu tamsaus šokolado. Skanu, tiesa? Dabar įsivaizduokite, kad tie patys skanėstai daro stebuklus jūsų širdžiai, mažindami kraujospūdį.

Surrey universiteto tyrėjų teigimu, šie skanūs skanėstai yra ne tik malonumas – jie gali padėti palaikyti kraujospūdį ir bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Neseniai žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“ paskelbtame tyrime daugiausia dėmesio skirta flavan-3-oliams – augaliniams junginiams, randamiems kakavoje, arbatoje, obuoliuose ir vynuogėse.

Tyrimo išvados? Reguliarus šių junginių vartojimas gali sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujagyslių funkciją. Kas galėjo pagalvoti, kad širdies sveikata gali būti tokia skani?

Kasdieniniai maisto produktai, mažinantys kraujospūdį

Flavan-3-olis gali skambėti kaip kažkas, ką galima rasti chemijos laboratorijoje, bet iš tiesų jis slypi jūsų virtuvėje. Šių natūralių junginių gausu kasdieniniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, arbatoje, tamsiajame šokolade ir obuoliuose.

Mokslininkai išanalizavo 145 atsitiktinių kontroliuojamų tyrimų duomenis, ir rezultatai buvo įdomūs. Žmonės, kurie vartojo daugiau flavan-3-olio, turėjo žemesnį kraujospūdį.

Tačiau yra ir netikėtas posūkis – kai kuriais atvejais šių junginių poveikis buvo panašus į tam tikrų kraujospūdžio vaistų poveikį. Įsivaizduokite, kad iš puodelio arbatos gaunate tokį patį rezultatą kaip iš tabletės.

Ar arbata ir šokoladas gali sumažinti kraujospūdį?

Karšta arbatos puodelis, burnoje tirpstantis gabalėlis tamsaus šokolado – skamba per gerai, kad būtų tiesa.
Tyrimas nereiškia, kad vaistus reikia keisti užkandžiais. Tačiau jis kelia įdomų klausimą: tam tikri maisto produktai gali padėti palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Didžiausią naudą iš flavan-3-olių gavo žmonės, turintys aukštą kraujospūdį. Kokią išvadą galima padaryti? Maisto produktai, kuriuos mėgstate, gali būti naudingi jūsų sveikatai, jei juos vartojate saikingai.

Nauda ne tik kraujospūdžiui

Šis tyrimas nebuvo skirtas tik kraujospūdžiui. Mokslininkai taip pat atidžiau ištyrė endotelį – kraujagyslių vidinį sluoksnį.

Galite jį įsivaizduoti kaip vartus kraujo tekėjimui. Kai endotelis veikia gerai, kraujas teka sklandžiai. Kai neveikia, padidėja širdies ligų rizika.

Flavan-3-oliai, atrodo, stiprina šį svarbų sluoksnį net ir dalyviams, kurių kraujospūdis nepakito. Tai reiškia, kad kvadratinis gabalėlis tamsaus šokolado ar kelios obuolių skiltelės gali apsaugoti jūsų širdį taip, kaip jūs to nematote, bet jūsų kūnas jaučia.

Profesorius Christian Heiss, širdies ir kraujagyslių ligų ekspertas iš Surrey universiteto ir pagrindinis tyrimo autorius, atsargiai optimistiškai vertina šiuos rezultatus.

„Šie rezultatai yra teikiantys vilties tiems, kurie ieško prieinamų būdų kontroliuoti kraujospūdį ir palaikyti širdies sveikatą maloniais mitybos pokyčiais“, – sakė profesorius Heiss.

„Įtraukiant nedidelius kiekius dažnai vartojamų maisto produktų, tokių kaip arbata, obuoliai, tamsus šokoladas ar kakavos milteliai, į kasdienę subalansuotą mitybą, galima gauti naudingą flavan-3-olių kiekį.“

Arbata ir šokoladas nepakeis vaistų

Prieš pradėdami kaupti šokolado pakuotes ar gerti litrais arbatą, turite žinoti vieną įspėjimą. Profesorius Heiss pabrėžia, kad šis tyrimas nereiškia, kad galite mesti vaistus.

„Nors tai nėra vaistų ar medicininių patarimų pakaitalas, į kasdienį racioną įtraukiant daugiau maisto produktų, turinčių daug flavan-3-olių, galima papildyti sveiką gyvenimo būdą, ypač tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį. Šie rezultatai yra daug žadantys, tačiau juos reikia toliau tirti.“

Kiek yra per daug?

Taigi, kiek flavan-3-olių reikia, kad pajustumėte naudą? Tyrimas nepateikia stebuklingo skaičiaus. Puodelis arbatos, nedidelis gabalėlis tamsaus šokolado ar sauja vynuogių gali būti pakankama dozė.

Tačiau būkite realistiški – per daug bet ko gali turėti priešingą poveikį. Daugiau šokolado nereiškia daugiau naudos sveikatai. Svarbiausia yra pusiausvyra.

Tamsus šokoladas ir arbata gali sulaukti visų dėmesio, tačiau kiti maisto produktai taip pat yra turtingi flavan-3-olių. Obuoliai, vynuogės ir net kakavos milteliai yra labai veiksmingi. Svarbu į savo mitybą įtraukti įvairius šiuos maisto produktus, o ne tik tuos, kurie skoniu primena desertą.

Ateities tyrimų kryptys

Šis tyrimas gali atverti duris, bet jis neužbaigia bylos. Tyrėjai dar toli gražu nebaigė – jie tik pradeda. Jie nori toliau gilintis, atskleisti, kaip flavan-3-oliai tikrai veikia laikui bėgant.

Ar šie junginiai turės tokį patį poveikį žmonėms, turintiems įvairių sveikatos sutrikimų? Kiek jų reikia, kad būtų pasiektas poveikis, bet nebūtų perdozuota? Ar toks įprastas dalykas kaip puodelis arbatos ar gabalėlis tamsaus šokolado galiausiai galėtų užimti vietą visuomenės sveikatos rekomendacijose?

Šie klausimai lieka neatsakyti, bet įdomūs. Tyrimas galbūt suteikė mums šiek tiek informacijos, bet visą vaizdą dar tik pradedame matyti.

Iki tol kiekvienas gurkšnis, kiekvienas kąsnis, kiekviena sąmoningo pasimėgavimo akimirka gali būti dar viena užuomina besiskleidžiančioje istorijoje apie tai, kaip paprasti maisto produktai gali turėti didžiulių galimybių.
Arbata ir tamsus šokoladas – tai ne stebuklingi vaistai, bet ir ne tik paprastas malonumas. Šis tyrimas atskleidžia, kaip įprasti maisto produktai gali turėti neįtikėtiną naudą mūsų širdžiai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder