Tačiau tik šviežiai paruoštas ir 2-3 minutes palaikytas gėrimas atskleidžia savo savybes.
Arbatos ilgai užplikyti nėra prasmės, nes prasideda oksidacijos procesas.
Tuo metu gėrimo paviršiuje atsiranda plėvelė. Vos atvėsusi arbata tampa terpe grybeliams ir mikroorganizmams veistis.
Jei gėrimą paliksite nepaliestą dvi dienas, pradės atsirasti pelėsis.
Kodėl plėvelė ant arbatos yra pavojinga organizmui
Plėvelę sudaro magnio, geležies, kalcio ir baltymų molekulės, taip pat joje yra teofilino, kofeino ir guanino.
Pastarieji yra azoto bazės. Jos daro neigiamą poveikį žmogaus organizmui, ypač virškinimo traktui.
Nuo šių medžiagų kenčia ir kepenys. Juk būtent kepenys turi pašalinti iš organizmo kenksmingus produktus.
Šiuo metu jos perima visus toksinus.
Todėl užplikytą arbatą reikėtų gerti po 15-20 minučių. Ilgiausiai ji gali stovėti iki 2 valandų.
Ar galima tą pačią arbatą virti kelis kartus
Jau išsiaiškinome, kodėl negalima gerti vakarykštės arbatos. Tačiau tai nereiškia, kad to paties užpilo negalima vartoti kelis kartus.
Viskas priklauso nuo arbatos lapelių rūšies ir apdorojimo būdo.
Juodąją arbatą mažiausiai leidžiama užplikyti. Tačiau prieš išmesdami ją galite užplikyti du kartus.
Baltoji, žalioji ir raudonoji arbata apdorojamos skirtingai, net jei lapeliai surenkami iš to paties krūmo.
Jose yra daugiau maistingųjų medžiagų, nes jos mažiau fermentuojamos arba visai nefermentuojamos.
Kuo dažniau tokie arbatos lapeliai užplikomi, tuo labiau atsiskleidžia jų skonis.
Todėl žaliąją, geltonąją ir baltąją arbatą galima užplikyti 3-4 kartus, o pu-erh ar oolong - iki 9-10 kartų.
Jų naudingosios savybės neprarandamos.
Ką reikia žinoti, jei ketinate arbatą virti kelis kartus
Jei arbatą verdate ne pirmą kartą, prie užpylimo laiko (kiekvieną kartą) reikia pridėti 1-2 minutes. Taip pat reikia žinoti šiuos niuansus:
Pirmą kartą žaliąją arbatą galima užvirinti per 1 minutę, o kitą kartą užtruksite 2 minutes (trečią kartą - tris ir t. t.).
Baltoji arbata pirmą kartą verdama 3 minutes, o po to pridėkite po 2 minutes kiekvienam kitam virimui.
Oolong užplikoma 1 minutę, antrą kartą užtenka tik 30 sekundžių, tačiau trečią kartą geriau pridėti 15 sekundžių (t. y. iš viso 45 sekundes).
Rašyti komentarą