Kaip išsaugoti atmintį ir proto aiškumą: šis produktas lėtina smegenų senėjimą

Tyrimai įrodė, kad kasdien valgant uogas, smegenų senėjimo procesai sulėtėja, o atmintis pagerėja. Vos viena stiklinė mėlynių ar braškių per dieną – ir smegenys veikia efektyviau.

Subalansuota mityba – vienas iš pagrindinių sveikų smegenų veiksnių. Mokslininkai įrodė, kad tam tikri produktai gali ne tik pagerinti pažintines funkcijas, bet ir realiai sulėtinti senėjimo procesus.

Apie tai rašoma leidinyje Annals of Neurology.

Mityba, kurioje gausu antioksidantų ir augalinių junginių, padeda smegenims senti lėčiau ir saugo nuo pažintinių sutrikimų. Medicinos mokslų daktarė Kellianne Niotis pabrėžia:

„Tai, ką valgome kasdien, gali paveikti genų raišką ir tai, kaip sensta mūsų smegenys.“


Kodėl būtent uogos – geriausias pasirinkimas smegenims

Neurologai sutaria, kad iš visų produktų uogos – geriausios smegenų sveikatai. Mėlynės, avietės, gervuogės ir braškės pasižymi intensyviomis spalvomis, rodančiomis didelį flavonoidų kiekį. Šie junginiai mažina uždegimą ir gerina ryšius tarp smegenų ląstelių.

Antocianinai, esantys uogose, turi neuroprotekcinį poveikį, o vitaminas C saugo smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso.

  • Vienoje stiklinėje braškių – beveik 100 % dienos vitamino C normos.

  • Avietėse ir gervuogėse – apie 50 % dienos normos.


Gerina atmintį ir pažintines funkcijas

Flavonoidai iš mėlynių padeda palaikyti gerą atmintį ir užkerta kelią su amžiumi susijusiam kognityvinių funkcijų silpnėjimui.

Tyrime, kuriame dalyvavo 50–65 metų žmonės, kasdien vartoję mėlynių miltelius (atitinkančius maždaug pusę stiklinės šviežių uogų), po 12 savaičių parodė geresnius atminties testų rezultatus nei tie, kurie gavo placebą.


Padeda palaikyti sveiką medžiagų apykaitą

Reguliarus uogų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus, cholesterolio ir kraujospūdžio lygį – visus rodiklius, turinčius tiesioginės įtakos smegenų būklei.
Priešingai, metabolinis sindromas spartina pilkosios smegenų medžiagos nykimą ir blogina pažintinius gebėjimus.


Kaip įtraukti uogas į kasdienį racioną

Specialistai pataria valgyti uogas kasdien, bet nedidelėmis porcijomis. Jas galima:

  • dėti į avižinę košę, jogurtą, salotas ar glotnučius;

  • naudoti kaip natūralų cukraus pakaitalą desertuose;

  • arba tiesiog suvalgyti saują uogų užkandžiui.


Taigi viena stiklinė uogų per dieną gali tapti ne tik sveikos mitybos dalimi, bet ir skaniu būdu sulėtinti smegenų senėjimą.

Be to, mokslininkai primena: gyvenimo būdas taip pat daro įtaką smegenų jaunystei. Optimizmas, kokybiškas miegas, artimųjų palaikymas ir gebėjimas susidoroti su stresu gali padėti smegenims išlikti „keleriais metais jaunesnėms“ nei rodo žmogaus amžius.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder