Kaip suvaldyti autoimunines ligas? Jos paveikia gyvenimo būdą ir mitybą!

(1)

Kai imuninė žmogaus sistema, užuot organizmą gynusi, sukyla ir pradeda jį naikinti, atsiranda autoimuninė liga, kurių pasaulyje jau žinoma apie 100.

Tarp jų – reumatoidinis artritas, celiakija, vilkligė, tiroiditas (Hašimoto tiroiditas), Sjogreno sindromas, Krono liga, psoriazė, 1 tipo diabetas, taip pat alergijos, astma ir kt. 

Paveikia gyvenimo būdą ir mitybą

Autoimuninės ligos yra lėtinės, pagydomos sunkiai arba nepagydomos visiškai, tad svarbu žinoti, kaip, be gydytojo skirtos vaistų terapijos, galima būtų palengvinti būklę, pristabdyti ligos progresavimą ir sumažinti kančias.

Įvairūs šaltiniai kaip vieną kompleksinių savipagalbos priemonių rekomenduoja vadinamąjį autoimuninį mitybos protokolą. Jo sistema rekomenduoja tam tikram laikui iš valgiaraščio išimti produktus, kurie gali sukelti uždegimą organizme.

Gydytojas dietologas Edvard Grišin laikosi nuomonės, kad autoimuninis protokolas gali būti pakankamai efektyvi kompleksinės terapijos dalis. Nuo mitybos, jo manymu, priklauso apie 15-20 proc. terapijos rezultato.

„Didžiausias efektas pasiekiamas, kai priemonių imamasi kompleksiškai,   primena jis,   čia ir medikamentinė terapija, ir gyvenimo būdo pokyčiai. Autoimuniniams ligoniams be galo svarbu susitvarkyti miego ciklą ir vengti streso.

Dažnas lietuvis įpratęs miegoti po penkias valandas, daug stresuoti, neprivalgyti, o vėliau pervalgyti. O juk tai gali būti kaip tik tuo lemtingu veiksniu.“

Apribojimai kartais pernelyg dideli

Standartiškai autoimuninis protokolas siūlo eliminuoti iš mitybos produktus, į kurių baltymus gali reaguoti imuninė sistema. Vėliau, atidžiai stebint savijautą, jie atsargiai po vieną grąžinami, ir tokiu būdu išaiškinamas pats didžiausias imuninės sistemos priešas. Jų gali būti ir keli.

Tačiau, dietologo nuomone, ilgalaikiai (iki 1,5 mėnesio) griežti mitybos apribojimai gali būti pernelyg kardinalūs. „Kai kurie maisto baltymai iš tiesų veikia imuninę sistemą,   teigia E.Grišin.

Dažniausiai tai – glitimas, sukeliantis neigiamą reakciją pacientams, turintiems polinkį į celiakiją ar neceliakinį glitimo netoleravimą. Dar vienas stipresnių alergenų – pieno baltymas, pieno laktozė. Iš mitybos pašalinus šiuos produktus, tolesnių griežtų apribojimų gali ir nebeprireikti.“

Gydytojas primena, kad nė viena sveikatos organizacija nėra priėmusi autoimuninio protokolo kaip mitybos standarto gydant autoimunines ligas. 

„Kita vertus,   sutinka jis,   autoimuninis protokolas iš tiesų gali būti veiksmingas dėl savo šalutinio poveikio. Drastiškai sumažintas racionas dažnai pagerina virškinimą. Iš klinikinės pusės tai taip pat rezultatas.“ 

Tačiau pernelyg ilgai taikomas neturtingas racionas gali ne tiek pagelbėti, kiek pakenkti. „Išmetus iš mitybos visus galimus alergenus, gali likti tik mėsa ir daržovės, savotiška paleo mityba, prie kurios mūsų tautiečiai nelabai pratę,   neslepia skeptiškumo E.Grišin. – Retas žmogus sugebės ilgai ir komfortiškai jos laikytis.“

Rekomenduoja dalyti perpus

Autoimuninių ligų yra daug, tad ir gydymas turėtų būti pritaikomas individualiai. Tai liečia ir mitybą: autoimuninio protokolo laikymasis, dietologo nuomone, taip pat turėtų būti pritaikomas kiekvienam pacientui individualiai.

„Jei matome, kad žmogus gerai toleruoja visus produktus, vargu ar teisinga būtų juos iš jo atimti, sako E.Grišin. – Štai glitimas, pieno baltymai, na, dar bulvinių augalų šeima (pomidorai, baklažanai ar bulvės) – tokie dažniausiai pasitaikantys alergenai turėtų būti pašalinti. O toliau jau reikėtų žiūrėti į paciento būklę.“

Ir, bet kuriuo atveju, tokie mitybos pokyčiai būtinai turi būti atliekami prižiūrint gydytojo dietologo. „Jokiu būdu nepatarčiau pradėti taikyti autoimuninį protokolą nepasitarus su gydytoju: nei sušvelnintą, nei juo labiau standartinę griežtąją jo versiją,   teigia specialistas. – Reikia būtinai atlikti laboratorinius tyrimus, numatyti, kaip kompensuoti perteklinai griežtą kalorijų deficitą. Žodžiu, dietologo priežiūra yra privaloma!“

Verta žinoti

Autoimuniniame protokole 4-6 savaites reikėtų vengti:

visų grūdų, pseudogrūdų ir jų produktų;

ankštinių kultūrų;

kiaušinių;

pieno ir pieno produktų;

sėklų ir riešutų;

baltų bulvių, pomidorų, paprikų ir baklažanų;

cukraus, saldiklių, sirupų;

kavos, kakavos, šokolado;

maisto priedų;

perdirbtų produktų ir pusfabrikačių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder