Rytinis puodelis kavos ne tik gali padėti jums suaktyvinti dieną, bet ir paskatinti naudingų mikrobų, gyvenančių jūsų virškinimo sistemoje, vystymąsi.
Tyrimų duomenimis, esama įrodymų, kad espreso kava gali teigiamai veikti mikrobiomą (žarnyno bakterijas), todėl pagerėja bendra sveikata, rašo "The Telegraph".
"Mikrobiomą sudaro daug "naudingųjų bakterijų" rūšių, kurios kolektyviai ir individualiai veikia, kad pagerintų mūsų sveikatą.
Vis dažniau įrodoma, kad šie mikrobai yra naudingi mūsų medžiagų apykaitos sveikatai, svorio kontrolei ir psichinei sveikatai.
Kavoje yra keletas junginių, kurie veikia kaip prebiotikai, t. y. maitina probiotines naudingąsias bakterijas, aprūpindami jas maistinėmis medžiagomis, reikalingomis joms augti ir funkcionuoti", - paaiškino registruota dietologė ir funkcinės medicinos specialistė Nicola Shubrook.
Pasak jos, kavos poveikis žarnyno mikroflorai yra dvejopas. Pirma, pats kofeinas veikia kaip stimuliatorius, didinantis naudingųjų bakterijų skaičių žarnyne.
"Kuo daugiau įvairovės virškinimo sistemoje, tuo geriau", - pabrėžė N. Shubrook.
2023 m. žurnale "Nutrients" paskelbtame tyrime buvo nagrinėjamas ryšys tarp kofeino, kavos vartojimo ir storosios žarnos mikrobiomo.
Rezultatai rodo, kad reguliariai kavą geriančių asmenų mikrobiomas buvo turtingesnis, juose buvo daugiau naudingų alisterijų ir fekalinių bakterijų (manoma, kad jos turi prevencinį poveikį kepenų fibrozei ir širdies ir kraujagyslių ligoms), o žalingų E. coli, sukeliančių žarnyno problemas, sumažėjo.
Kavos naudą sveikatai taip pat lemia polifenoliai, t. y. junginiai, kurių randama augaliniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, vaisiuose, daržovėse, žolelėse, prieskoniuose, arbatoje, juodajame šokolade ir vyne.
Be to, tyrimai parodė, kad kofeinas naudingas žarnynui, nes stimuliuoja gaubtinės žarnos veiklą ir lemia reguliarų tuštinimąsi.
Vieno 1990 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kavą geriantys žmonės buvo linkę jausti poreikį pasinaudoti tualetu praėjus 30 minučių po puodelio išgėrimo.
Kartu ekspertai pabrėžia, kad juoda kava yra sveikesnė už kapučino, latte ir "Flat Wight".
"Įrodyta, kad pienas trukdo įsisavinti polifenolius. Pridėjus toną grietinėlės ar cukraus, kava virsta desertu.
Cukrus padarys daugiau žalos cukraus kiekiui kraujyje nei kavos nauda", - sakė Lenkijos biochemijos ir biofizikos instituto Varšuvoje mikrobiologė Julia Kopczynska, sukūrusi "sveikos kavos" įrankį "Omni Calculator".
Tačiau verta atkreipti dėmesį į kofeino kiekį gėrime.
"Nors kava yra naudinga, ne visi gali ją taip efektyviai virškinti, - paaiškino Shubrookas.
"Didžiausias rekomenduojamas kofeino kiekis yra 400 mg per dieną.
Viskas, kas viršija 600 mg, siejama su nemiga ir aukštu kraujospūdžiu", - perspėjo ekspertė.
Rašyti komentarą