Kas bus, jei kasdien valgysite pomidorus: 5 pasekmės, apie kurias galbūt net neįtariate

Pomidoras ne tik skanus, bet ir nepaprastai naudingas, nes yra galingas kalio ir vitamino C šaltinis. Taip pat nereikėtų pamiršti antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą ir gali sumažinti vėžio riziką, rašo „VeryWell Health".

Apskritai, pomidorai turi labai daug privalumų.

Širdies sveikatos palaikymas

Vienas vidutinio dydžio pomidoras turi maždaug tiek pat kalio, kiek ir bananas. Kalio ir natrio – svarbiausi elektrolitai, būtini širdies veiklai. Jie užtikrina jos susitraukimą ir atsipalaidavimą, o kalis padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms.

Daugumai žmonių, turinčių aukštą kraujospūdį, bus naudingas didelis pomidoruose esantis kalio, ląstelienos ir likopino kiekis. Nors visos šios maistinės medžiagos yra svarbios, būtent likopinas yra susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei mirtingumu, rodo tyrimai.

Atsistatymas po fizinio krūvio

Pomidorų sudėtyje esantis kalis, natris, magnis ir fluoridas gali mažinti raumenų skausmą ir nuovargį po treniruočių. Magnis yra ypač svarbus raumenų susitraukimui, todėl pomidorų vartojimas prieš ar po fizinio krūvio padės papildyti jo atsargas.

Didelis vandens kiekis vaisiuose taip pat padeda hidratuoti organizmą. Be to, vitaminas C turi priešuždegiminį poveikį ir gali padėti atsigauti po treniruočių.

Apsauga nuo demencijos

Vienas tyrimas parodė, kad žmonės, vartojantys daugiau kalio ir mažiau natrio, pasižymi geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis. Kitas tyrimas nagrinėjo karotinoidų – antioksidantų, suteikiančių daržovėms spalvą – poveikį smegenų sveikatai ilgalaikėje perspektyvoje.

Žmonės, kurių organizme buvo daugiau liuteino ir zeaksantino (abu šie junginiai yra virtose pomidorose), rečiau sirgo demencija.

Cukraus kiekio kraujyje pusiausvyra

Pomidorai turi žemą glikemijos indeksą, todėl tinka kaip užkandis, nesukeliantis staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų. Ląsteliena padeda reguliuoti gliukozės kiekį ir normalizuoja žarnyno veiklą.

Naringeninas – citrusiniuose vaisiuose ir pomidoruose esantis polifenolis – taip pat gali turėti antidiabetinį poveikį. Kol kas jo savybės buvo tiriamos daugiausia gyvūnais, tačiau mokslininkai tikisi, kad tolesni tyrimai atskleis pomidorų potencialą ir žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Sveika oda, plaukai ir nagai

Pomidorai turi chlorogeninės rūgšties – junginio, skatinančio kolageno gamybą.Žaliuose pomidoruose esantys vitaminai C ir A padeda pagerinti odos išvaizdą, stiprina plaukus ir nagus.

Tačiau taip pat svarbu žinoti, kad kai kurie antioksidantai, tokie kaip likopinas, liuteinas ir zeaksantinas, geriau įsisavinami organizme po pomidorų terminio apdorojimo. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – nestabiliais molekulėmis, kurios pažeidžia organizmo ląsteles ir skatina vėžio vystymąsi.

Žali pomidorai taip pat turi nedidelį kiekį fluoro, folio rūgšties, vitamino A, vitamino K ir beta-karotino.
Kitos įdomios naujienos apie daržoves ir vaisius. 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder