Kas labiausiai didina cholesterolio kiekį: mitybos specialistai įvardijo Nr. 1 pavojingiausią produktą - nustebsite

Kai cholesterolio kiekis yra per didelis, arterijose gali pradėti kauptis apnašos, todėl padidėja širdies ligų rizika.

Cholesterolis būtinas virškinimui, hormonų gamybai ir vitamino D sintezei. Tačiau kai jo kiekis yra per didelis, arterijose gali pradėti kauptis apnašos ir padidėti širdies ligų rizika.

Nors amžius ir genetika negali turėti įtakos, laikantis sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo galima iš dalies kontroliuoti cholesterolio kiekį.

Todėl mitybos specialistai pataria atsisakyti perdirbtos mėsos, rašo „Eatingwell“.

Pažymima, kad perdirbta mėsa yra ne tik dešrelės ir dešrelės, bet ir kalakutiena, kumpis ir jautienos kepsnys, kuriuos perkate, o ne ruošiate patys.

Perdirbtoje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų

O daug sočiųjų riebalų turintys maisto produktai yra pavojingi, nes didina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (blogojo cholesterolio) kiekį.

Tai pabrėžia registruota dietologė Carly Hart.

Perdirbta mėsa neigiamai veikia žarnyno mikrobiomą

Žarnyno mikrobiomo sudėtis yra labai svarbi beveik viskam jūsų organizme, įskaitant cholesterolio kiekį.

Tyrimai rodo, kad valgant mėsą, ypač perdirbtą, gali sumažėti žarnyno bakterijų įvairovė.

Tuo tarpu yra žinoma, kad įvairus mikrobiomas atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant cholesterolio absorbciją ir išsiskyrimą.

Gerai subalansuotas mikrobiomas taip pat padeda sumažinti lėtinį uždegimą, kuris yra pagrindinė širdies ligų priežastis.

Perdirbtoje mėsoje yra daug natrio

Perdirbtoje mėsoje paprastai yra gerokai daugiau natrio nei neperdirbtoje.

Pavyzdžiui, 100 g keptos kalakutienos krūtinėlės porcijoje yra 99 miligramai natrio, o tokioje pačioje kalakutienos porcijoje yra net 810 mg natrio.

Gamintojai į mėsą prideda natrio, kad pailgintų jos galiojimo laiką.

„Maistas, kuriame yra daug natrio, gali padidinti riziką susirgti aukštu kraujospūdžiu, todėl širdis dirba sunkiau ir tai neigiamai veikia bendrą širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą“, - pažymėjo Hartas.

Kiti cholesterolio kiekio mažinimo būdai

Valgykite daug skaidulinių medžiagų. Pasak Hart, skaidulos prisijungia prie cholesterolio molekulių ir neleidžia joms absorbuotis į kraują.

Daug skaidulų turintys maisto produktai yra vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai ir pan.

Gaukite pakankamą kiekį omega-3 rūgščių. Omega-3 riebalų rūgštys yra „gerosios“ riebalų rūšys, galinčios padėti sumažinti uždegimą, kuris savo ruožtu sukelia padidėjusį cholesterolio kiekį.

Maisto produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, yra riebi žuvis (pvz., lašiša), riešutai, avokadai ir linų sėmenys.

Rinkitės sveikesnius baltymus. Retkarčiais suvalgytas dešrainis ar sumuštinis su delikatesine mėsa nepakenks jūsų širdies sveikatai, tačiau jų neturėtų būti ant jūsų kasdienio stalo.

Vietoj jų Rose rekomenduoja valgyti liesus, neperdirbtus augalinės ar gyvūninės kilmės baltymus, pavyzdžiui, vištieną, žuvį ar trintus avinžirnius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder