Juodas šokoladas

Kas nutiks jūsų organizmui, jei kasdien valgysite juodojo šokolado

Dėl didelio kakavos sausųjų medžiagų kiekio juodajame šokolade gausu mineralinių medžiagų ir augalinių junginių, kurie teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Taigi skanėstas gerina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius ir palaiko virškinimo sistemos sveikatą, - rašo unian.net.

Antioksidantų ir priešuždegiminių junginių šaltinis

Tyrimais įrodyta, kad kakavos produktuose, pavyzdžiui, juodajame šokolade, gausu antioksidantų ir priešuždegiminių junginių.

Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, kuri gali būti žalinga sveikatai, jei jų kiekis viršija organizmo antioksidacinę apsaugą.

Kai laisvųjų radikalų susidaro per daug, atsiranda vadinamoji oksidacinė įtampa, susijusi su daugeliu lėtinių ligų, pavyzdžiui, tam tikrais vėžiniais susirgimais ir širdies ligomis.

Antioksidantai mažina arba stabdo ląstelių pažeidimus, sąveikaudami su laisvaisiais radikalais ir neutralizuodami juos, kol jie dar nespėjo pažeisti lipidų, baltymų ir DNR.

Juodasis šokoladas yra puikus antioksidantų, ypač flavonoidų junginių, tokių kaip katechinai, antocianinai ir proantocianidinai, šaltinis.

Be to, tyrimai rodo, kad kakavos produktuose, pavyzdžiui, juodajame šokolade, yra didžiausias flavonoidų kiekis iš visų kitų maisto produktų.

Kadangi juodajame šokolade yra daugiau kakavos sausųjų medžiagų, flavonoidų kiekis jame penkis kartus didesnis nei pieniškame šokolade.

Juodasis šokoladas taip pat pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Daugybė tyrimų parodė, kad valgant juodojo šokolado veiksmingai mažėja uždegimo žymenų, pavyzdžiui, naviko nekrozės faktoriaus alfa, kiekis.

Kiti tyrimai parodė, kad vartojant juodąjį šokoladą veiksmingai mažėja kitų uždegimo žymenų, pavyzdžiui, interleukino-6 (IL-6) ir didelio jautrumo C reaktyvinio baltymo (hs-CRP), kiekis žmonėms, sergantiems ligomis, kurios didina uždegimą organizme.

Skatina širdies sveikatą

Kakavos produktų, pavyzdžiui, juodojo šokolado, vartojimas gali būti veiksmingas ir skanus būdas išsaugoti sveiką širdį.

Kadangi deserte gausu priešuždegiminių ir antioksidacinių junginių, jis gali padėti apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, tokių kaip aterosklerozė, padidėjęs lipidų kiekis ir aukštas kraujospūdis.

Tyrimai rodo, kad juodojo šokolado vartojimas siejamas su aterosklerozinių plokštelių vainikinėse arterijose skaičiaus mažėjimu ir vainikinių širdies ligų, infarkto ir insulto rizikos mažinimu.

Be to, įrodyta, kad valgant šokoladą sumažėja "blogojo" MTL cholesterolio, cukraus ir trigliceridų kiekis kraujyje, pagerėja kraujagyslių funkcija ir kraujotaka, o tai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Daug mineralų

Šokolade stebėtinai gausu tam tikrų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, juodasis šokoladas yra puikus mineralų, tokių kaip magnis ir geležis, šaltinis.

Magnis yra mineralas, būtinas cukraus kiekiui kraujyje ir kraujospūdžiui reguliuoti, raumenims susitraukinėti, nervų veiklai ir DNR sintezei.

Nors kasdien suvartoti pakankamai magnio yra labai svarbu bendrai sveikatai, daugelio žmonių mityboje šio svarbaus elemento yra mažai. Nepakankamas magnio suvartojimas gali sukelti sveikatos problemų, įskaitant aukštą kraujospūdį, todėl labai svarbu rinktis magnio turtingus maisto produktus, pavyzdžiui, daržoves, pupeles ir kakavos produktus.

Juodajame šokolade taip pat gausu geležies - mineralo, būtino deguonį pernešančio organizmo baltymo hemoglobino gamybai, taip pat augimui ir vystymuisi, ląstelių funkcijai ir tam tikrų hormonų sintezei.

Be geležies ir magnio, juodasis šokoladas yra geras kitų mineralų, pavyzdžiui, mangano ir vario, šaltinis.

Manganas būtinas energijos apykaitai ir imuninės sistemos veiklai, o varis yra fermentų, dalyvaujančių energijos gamyboje, neuromediatorių sintezėje ir geležies apykaitoje, kofaktorius.

Dėl didelio kakavos sausųjų medžiagų kiekio juodajame šokolade gausu mineralinių medžiagų ir augalinių junginių, kurie teigiamai veikia žmogaus sveikatą.

Taigi skanėstas gerina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius ir palaiko virškinimo sistemos sveikatą.

„Skanūs“ faktai apie šokoladą: vienas geriausių žmonijos išradimų

Organizatorių nuotr.

- Kakavmedžiai gyvena iki 200 metų, bet pupelių derlių galima nuimti tik 25 metus.

- Pirmoji šokolado plytelė, tinkama vartoti masiškai, buvo pagaminta 1847 m. bendrovėje J.S.Fry & Sons Bristolyje (Anglija).

- Belgijoje šokolado gamybos srityje darbuojasi 17 tūkstančių žmonių.

- Mažytis šokolado gabalėlis žmogui gali suteikti energijos nueiti 46 metrus.

- Antrojo pasaulinio karo metais šokoladas buvo įtrauktas į kareivių mitybos racioną. Tiesa, jis buvo „vos skanesnis už virtą bulvę", kad kareiviai jo nesuvalgytų per greitai.

- JAV kariuomenės specialistai drauge su bendrove „Hershey" padidino šokolado atsparumą šilumai, kad jis atlaikytų kaitrios saulės poveikį Kuveite vykdant operaciją „Audra dykumoje". Tokie šokoladiniai batonėliai netirpo esant 60 laipsnių pagal Celsijų temperatūrai.

- Pirmoji šokolado gamybos mašina buvo sukurta 1780 m. Barselonoje (Ispanija).

- Šokolade yra feniletilamino, kuris, kaip mano mokslininkai, pasižymi afrodiziakinėmis savybėmis ir net gali „gydyti" pagirias.

- Pagrindinis pasaulio kakavos pupelių tiekėjas yra Dramblio Kaulo Krantas. Būtent iš ten gamintojai gauna apie 37 proc. visų kakavos pupelių.

- Kakava egzistuoja jau keletą milijonų metų ir tikriausiai yra vienas seniausių natūralių produktų.

- 2012 m. Šveicarija buvo pripažinta daugiausia šokolado suvartojančia šalimi. Kiekvienas šveicaras per metus suvalgo vidutiniškai apie 12 kg šio skanumyno.

- Šokolade yra gausu antioksidantų. Ypač tamsiajame, kuriame yra flavonoidų - antioksidantų, padedančių sumažinti širdies ligų išsivystymo riziką.

- Baltasis šokoladas iš esmės nėra šokoladas, nes jame nėra kakavos miltelių.

- Brangiausią šokolado plytelę pasaulyje prieš 100 metų pagamino bendrovė „Cadbury". Ją į savo pirmąją ekspediciją į Antarktį pasiėmė kapitonas Robertas Skotas (Robert Scott). 2001 m. nepraimta 10 cm ilgio plytelė buvo parduota „Christie‘s" aukcione. Anoniminis pirkėjas ją įsigijo už 687 dolerius.

- „Hershey Company" - didžiausia ir seniausia šokolado batonėlių gamintoja Šiaurės Amerikoje. Įkurta 1894 m. kompanija per metus pagamina 453 mln. kilogramų šokolado gaminių.

- Actekai tikėjo, kad kakavos pupeles jiems padovanojo išminties dievas. Pupelės buvo labai vertinamos ir naudojamos kaip pinigai.

- Tyrimai rodo, kad tamsusis šokoladas gerina atmintį, padeda susikaupti, spartina gebėjimą reaguoti ir didindamas kraujo priplūdimą į smegenis teigiamai veikia gebėjimą operatyviai spręsti problemas. Dar tamsusis šokoladas didina gebėjimą skirti nekontrastingus vaizdus (pavyzdžiui, esant prastam orui) ir mažina kraujospūdį.

- Kuriant legendinę garsiojo filmo „Psichopatas" sceną duše, kaip kraujo pakaitalą Alfredas Hičkokas (Alfred Hitchcock) naudojo šokoladinį sirupą „Bosco".

- Žodis „šokoladas" tikriausiai yra kilęs iš actekų kalbos žodžio „xocolātl" (tai reiškia „kartus vanduo").

- Didžiausią šokolado plytelę 2011 m. spalio 7 d. Alfretone pagamino britų firma „Thorntons": 4 metrų ilgio ir 4 metrų pločio plytelė svėrė 5 tonas 792,5 kg!

- Naujausiais tyrimų duomenimis, saikingas šokolado vartojimas gali užkirsti kelią kai kuriems sveikatos sutrikimams, susijusiems su nėštumu. Teobrominas, kurio yra šokolade, gali sumažinti preeklampsijos išsivystymo riziką paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais (aukštas kraujospūdis, baltymai šlapime ir pabrinkimas).

- Apie 40 proc. pasaulyje auginamų migdolų ir 20 proc. žemės riešutų yra sunaudojami šokolado gaminiams.

Rašinių ciklą apie šokoladą remia parduotuvė "AJ šokoladas" Klaipėdoje.

Organizatorių nuotr.

AJ Šokoladas“ - Klaipėdoje

Uostamiestyje - didžiausias iš kokybiškų belgiškų žaliavų pagaminto šokolado pasirinkimas -  Šokolado kavinėje „AJ Šokoladas“ Klaipėdoje, Karoso g. 9.

Jauki, nedidelė šokolado parduotuvė - kavinukė, kurioje smagu išgerti kvapnios kavos, paragauti saldainių, pasmaguriauti karštu šokoladu, atsigaivinti šokolado antpilu paskanintais ledais.

Čia visada rasite didžiulį asortimentą šviežiausių saldainių, saldžių ir netgi labai pikantiškų dovanėlių.

Be to, kiekvieną lankytoją, kavinės darbuotojai išleis su dovana - naujausiu savaitraščio "Savaitės ekspresas" numeriu. 

Kavinė dirba darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder