Kas nutinka suvalgius supelijusį produktą: vienai grupei žmonių tai gyvybiškai pavojinga

Taip gali nutikti visiems: išsiblaškę suvalgote gabalėlį sūrio iš šaldytuvo, ir tik dėdami paskutinį kąsnį į burną suprantate, kad jis supelijęs.



 

Jau vien tas faktas gali supykinti, bet natūralu susimąstyti: kas atsitinka suvalgius pelėsį? Ar suvalgius supelijusio maisto galima susirgti? O gal tai jokia problema? 

Prevention.com paprašė maisto saugos ekspertų pasverti pavojų sveikatai, kurį sukelia į organizmą patekęs pelėsis, ir kada reikėtų tuo susirūpinti.

Kas atsitiks, jei suvalgysite pelėsį?

Tai tikrai priklauso nuo daugybės aplinkybių. 

„Daugelyje maisto produktų, šviežių produktų, natūraliai atsiranda pelėsių sporų – mūsų maistas ir lėkštės tampa ore lakiojančio pelėsio poilsio vieta“, – sako Benjaminas Chapmanas, mokslų daktaras, profesorius ir maisto saugos specialistas iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto. 

„Jei braškės ar avietės per ilgai pastovi kambario temperatūroje, ant jų dažnai atsiranda pelėsio  požymių. Pelėsio sporos dažniausiai pateko iš aplinkos nuimant derlių, todėl manau, kad pelėsio vartojimas yra kasdienis dalykas“, – įvertino jis.

Tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte su malonumu pasinerti į pelėsinę duoną ir sūrius. Pelėsiai tinkamoje aplinkoje gali daugintis ir sugadinti produktą, o jūs dėl to susirgti, sako B.Chapmanas. 

Kai kada dėl pelėsių jus gali supykinti, gali kamuoti vėmimas, sako Darinas Detwileris, knygos „Maisto sauga: praeitis, dabartis ir prognozės“ autorius. 

„Tai tiesiog natūralus organizmo būdas bandyti pašalinti pelėsį“, – pridūrė jis. 

Ar saugu valgyti pelėsį?

Kai kurie pelėsiai gamina mikotoksinus ant tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, kukurūzų, kviečių ir žemės riešutų. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, mikotoksinai yra toksiški junginiai, kuriuos natūraliai išskiria tam tikros rūšies grybai.

Mikotoksinai gali sukelti pykinimą, vėmimą, gali ilgai „tampyti“ skrandį, pažymi B.Chapmanas.

„Mikotoksinų dauginimasis ant maisto produktų dėl pelėsių iki šiol nėra gerai ištirtas, todėl saugos rekomendacijos yra gana konservatyvios“, - sako Abby Snyder, Kornelio žemės ūkio ir gyvosios gamtos mokslų koledžo maisto mokslų docentė. 

Mikotoksinai yra atsparūs karščiui, o tai reiškia, kad produktą išvirus jie nebus sunaikinti. „Taip pat sunku atskirti pelėsius, kurie išskiria mikotoksinus, tik pažvelgus į juos“, – pridūrė mokslininkė. 

Todėl jei tikrai norite suvalgyti produktą, ant kurio atsirado pelėsio, rekomenduojama išpjauti supelijusias mėsos, sūrių ir daržovių dalis.

Jei tai kietas produktas, negailėkite pašalinti pažeistos dalies, nupjaukite bent keletą centimetrų nuo pažeistos vietos. 

Minkštesnius produktus, į kuriuos įsimetė pelėsis, iš viso patariama išmesti. 

Tai svarbu vienai grupei

Bet jei turite alergiją penicilinui, smarkiai rizikuojate valgydami ką nors supelijusio.

B.Chapmanas pacitavo atvejį, kai asmeniui, turinčiam alergiją penicilinui ir suvalgiusiam blynų, iškeptų iš pelėsiais apkrėsto mišinio, pasireiškė anafilaksija – gyvybei pavojinga alerginė reakcija.

Jeigu žinote, kad suvalgėte ką nors supelijusio ir po to ilgai pykina, vemiate, rekomenduojama kreiptis į medikus. Jie gali skirti vaistų vėmimui ar viduriavimui sukelti, kad padėtų išplauti organizmą. 

Taigi, kai kitą kartą namuose užtiksite supelijusį produktą, geriausia jį išmesti.

Geriau pasisaugoti, nei gailėtis.

lrytas.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder