Kas vyksta su žarnynu, kai geriate pieną ar valgote sūrį: naujas mokslininkų atradimas

(2)

Mokslininkai tyrė pieno, sūrio ir jogurto poveikį žarnyno mikrobiomui.

Žinoma, kad žarnyne gyvena bakterijos, kurios padeda virškinti maistą, formuoja imunitetą ir netgi veikia nuotaiką.

Šią mikrobų biotą formuoja daugiausia produktai, kuriuos vartojame. Leidinyje „Earth“ pasakojama, kaip pieno produktai veikia mūsų žarnyno biotą.

Norint suprasti, kas yra žarnyno mikrobiomas, straipsnyje jis palygintas su gyvu rajonu, kuriame gyvena trilijonai mikroorganizmų – daugiausia bakterijų, taip pat grybų ir virusų, gyvenančių daugiausia storosios žarnos.

Jie padeda skaidyti maisto daleles, ypač ląstelieną, gaminant trumpą grandinę turinčias riebalų rūgštis, pavyzdžiui, butiratą. Butiratas maitina storosios žarnos ląsteles ir padeda kontroliuoti uždegimą.

Šie mikroorganizmai taip pat treniruoja imuninę sistemą, padeda įsisavinti tam tikrus vitaminus ir sąveikauja su nervų sistema per cheminius signalus. Iš čia ir kilęs posakis „šeštasis žarnyno jausmas“.

Kiekvieno žmogaus mikrobiomas yra šiek tiek skirtingas. Nuo gimimo jo formavimąsi veikia mityba, aplinka, miegas, stresas, vaistai, ypač antibiotikai.

Mikrobiomo įvairovė paprastai vertinama teigiamai: platesnis mikroorganizmų spektras žarnyne reiškia stabilesnę ir atsparesnę bendruomenę.

Tuo tarpu vieningo „idealaus“ mikrobiomo nėra, bet jį galima paveikti subalansuota mityba, reguliari fizine veikla, kokybišku miego režimu ir atsargiu antibiotikų vartojimu.

Kaip vyko tyrimas

Mokslininkai atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kaip įvairių pieno produktų vartojimas veikia žarnyno mikrobiomą. Tam jie tyrė storosios žarnos gleivinės mėginius.

Tyrime dalyvavo suaugusieji, kuriems buvo atliekama planinė kolonoskopija veteranu ligoninėje Hiustone. Nė vienas iš jų neturėjo rimtų ligų, kurios galėtų iškreipti rezultatus. Procedūros metu gydytojai paėmė mažus gleivinės biopsijos mėginius analizės tikslais.

Iš viso komanda ištyrė 97 biopsijos mėginius, paimtus iš 34 žmonių. Prieš tai dalyviai užpildė anketą apie mitybą, kurioje buvo klausimų apie pieno, sūrio, jogurto ir bendrą pieno produktų vartojimą.

Buvo vertinami du pagrindiniai rodikliai: alfa įvairovė, t. y. kiek bakterijų rūšių yra viename mėginyje, ir beta įvairovė – kiek skiriasi bakterijų bendrijos tarp dviejų žmonių.

Analizėje buvo atsižvelgta į amžių, kūno masės indeksą, rūkymą, alkoholio vartojimą, sveikatos būklę, bendrą mitybos kokybę ir žarnyno dalį, iš kurios buvo paimtas mėginys. Tai padėjo atskirti tikrus ryšius nuo atsitiktinių.

Ką nustatė mokslininkai

Žmonės, kurie gėrė daugiau pieno ir vartojo daugiau pieno produktų apskritai, turėjo didesnę alfa įvairovę bakterijų, prisitvirtinusių prie žarnyno gleivinės.

Beta įvairovė taip pat skyrėsi priklausomai nuo pieno, sūrio, jogurto ir bendrų pieno produktų vartojimo lygio. Tai reiškia, kad mitybos įpročiai turėjo įtakos bakterijų bendruomenės struktūrai.

Išskirti du žinomi bakterijų gentys. Pirmoji – Faecalibacterium – yra naudinga, nes gamina butiratą, kuris maitina žarnyno ląsteles ir mažina uždegimą. Jos buvo daugiau tiems, kurie vartojo daugiau pieno produktų ir pieno.

Antroji bakterijų rūšis – Akkermansia – siejama su sveikais žarnyno barjerais ir geresniais metabolizmo rodikliais. Jos taip pat buvo daugiau rasta tarp tų, kurie gėrė pieną.

Kai buvo atsižvelgta į laktozės kiekį racione, ryšys tarp pieno ir mikrobų susilpnėjo. Tai rodo galimą laktozės kaip prebiotiko – tam tikrų bakterijų maisto – vaidmenį. Mokslininkai spėjo, kad tai logiška, nes piene yra laktozės, o daugumoje kietųjų sūrių jos beveik nėra.

Sūris nepasikartojo „pieno efekto“: jo didesnis vartojimas buvo siejamas su tam tikrų bakterijų, ypač Bacteroides ir Subdoligranulum, skaičiaus sumažėjimu. Dėl jogurto padaryti išvadas nepavyko: jo vartojimas buvo ypač mažas (vidutiniškai tik keli gurkšniai per dieną). Atitinkamai, nebuvo nustatyta aiškių ryšių su mikrobų įvairove, o klasikinės jogurto kultūros – Lactobacillus ir Bifidobacterium – gleivinėje buvo labai mažais kiekiais.

Taigi, įvairūs pieno produktai skirtingai veikia žarnyno sienos mikrobų bendriją.

Jei gerai toleruojate pieno produktus ir geriate pieną, mikrobų bendrija jūsų žarnyno paviršiuje gali būti įvairesnė. Jei pagrindinis pieno produktas jūsų mityboje yra sūris, poveikis gali priklausyti nuo jo rūšies, jūsų bendros mitybos (ypač ląstelienos) ir individualių mikrobiomo ypatybių.

Jei blogai toleruojate laktozę, prebiotinės skaidulos iš ankštinių, avižų, bananų, svogūnų ar šparagų gali maitinti naudingas bakterijas kitais būdais.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder