Kiaušiniai

Kas yra tie keistoki raudoni taškeliai ant kiaušinių ir ar galima juos valgyti

Kiekvienam iš mūsų yra tekę susidurti su situacija, kai perlaužę kiaušinį susiduriame su keistomis raudonomis ar rudomis dėmėmis - mokslininkai pagaliau atskleidė, kas tai yra.

Omleto gaminimas pusryčiams gali būti sugadintas, jei perlaužę kiaušinį ant jo rasite paslaptingų raudonų ar rudų dėmių.

Šis vaizdas gali pasirodyti labai atgrasus, tačiau mokslininkai pataria nepanikuoti, rašo "IFLScience".

Pirmiausia mokslininkai pažymi, kad kiaušiniai su tokiomis dėmėmis nekenkia žmogaus sveikatai.

Antra, mokslas turi labai svarų pagrindimą, kaip jos atsiranda.

Mokslininkai pažymi, kad tokie maži krešuliai paprastai būna kraujo arba mėsos dėmės.

Atkreipkite dėmesį, kad tokie krešuliai nėra itin dažni, bent jau pramoniniu būdu gaminamuose kiaušiniuose, nes įmonės savo produkciją tikrina, kad pašalintų tokius "trūkumus".

Statistika rodo, kad vidutiniškai jų pasitaiko mažiau nei 1 proc. visų gamybinių kiaušinių.

Kaip susidaro kiaušinių dėmės?

Tyrėjai pažymi, kad abiejų tipų dėmės gali susidaryti jau kiaušinėlio formavimosi metu.

Pavyzdžiui, kraujo dėmės gali susidaryti ovuliacijos metu pačioje kiaušidėje arba vamzdelyje tarp vištos kiaušidės ir gimdos (kiaušintakyje).

Kiaušiniai pradeda formuotis kiaušidėje esančiuose skysčio pripildytuose maišeliuose, vadinamuose folikulais, o folikulai turi savo tankų kraujagyslių tinklą.

Šios kraujagyslės gali kraujuoti, kai folikulas plyšta ir išsiskiria kiaušinėlis, o išsiliejęs kraujas gali prilipti prie kiaušinio trynio paviršiaus.

Tačiau kartais kraujo dėmių galima rasti kiaušinio baltyme, kai kraujuoja iš kiaušintakio.

Rudos dėmės yra mėsingos ir sudarytos iš audinių, kuriuos kiaušinis užfiksuoja, kai eina per kiaušintakį, todėl paprastai jų randama baltyme.

Mokslininkai pažymi, kad dažniausiai mėsingos dėmės yra rudos spalvos, tačiau kartais jos gali būti raudonos arba baltos.

Kodėl jos atsiranda?

Tyrimai rodo, kad yra keletas veiksnių, galinčių prisidėti prie kraujo ar mėsos dėmių susidarymo. Šie veiksniai yra šie:

  • vištų amžius;
  • mityba;
  • aplinka;
  • genetika.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad vitamino A trūkumas maiste didina tikimybę, jog vištos dės kruvinus kiaušinius.

Be to, priežastis gali būti stresas, didelis triukšmas, infekcinės bakterijos, virusai ir temperatūros pokyčiai.

Ar saugu valgyti kiaušinius su dėmėmis?

Kiaušinių saugos centro duomenimis, kraujo ar mėsos dėmės neturi jokios įtakos kiaušinių kokybei, todėl juos visiškai saugu valgyti ir jie nekenkia, jei yra tinkamai paruošti.

Vis dėlto, jei dėl dėmėtų kiaušinių išvaizdos jus pykina, mokslininkai siūlo tiesiog pašalinti dėmes.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder