
Kefyras pagerina Alzheimerio liga sergančių pacientų atmintį ir pažintines funkcijas
Kefyro vartojimas žymiai pagerina Alzheimerio liga sergančių pacientų atmintį ir pažinimą, nes sumažina amiloidinių plokštelių, tau susipynimų ir uždegiminių žymenų kiekį, kartu apsaugodamas neuronus.
C15:0, nepakeičiamasis riebalas, esantis žole šertų gyvulių pieno produktuose, pavyzdžiui, kefyre, apsaugo nuo neurodegeneracijos, nes stiprina ląstelių membranas, apsaugo mitochondrijas ir išstumia kenksmingą linolo rūgštį
Geležies kaupimasis smegenyse spartina Alzheimerio ligos progresavimą dėl oksidacinės pažaidos ir ferroptozės; reguliari kraujo donorystė mažina geležies perkrovą
Kasdienės maitinimosi strategijos, pavyzdžiui, naudingų žarnyno bakterijų optimizavimas, augalinių aliejų pašalinimas iš mitybos ir glitimo vengimas, apsaugo nuo pažintinių funkcijų silpnėjimo ir neurodegeneracijos
Alzheimerio liga (AL) – tai progresuojantis neurologinis sutrikimas, dėl kurio palaipsniui silpnėja atmintis, kalba, sprendimų priėmimo gebėjimai ir elgesys. Ilgainiui ji atima nepriklausomybę ir tapatybę.
Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, ši liga sudaro 60-70% visų demencijos atvejų.1 Prognozuojama, kad iki 2050 m. pasaulyje Alzheimerio liga sirgs daugiau kaip 150 mln. žmonių.
Alzheimerio liga paprastai prasideda nuo paprasto užmaršumo, pavyzdžiui, rakt7 pametimo, klausimų kartojimo ar pokalbio temos pamiršimo. Tačiau ligai progresuojant, ji sukelia dezorientaciją, nuotaikų svyravimus, asmenybės pokyčius ir galiausiai visišką autonomijos praradimą.
Uždegimas, oksidacinis stresas, pažeistos mitochondrijos ir žarnyno bei smegenų problemos vaidina svarbų vaidmenį jos vystymesi.
Kaip kefyras padeda išvengti Alzheimerio ligos ir sulėtinti jos eigą
Pateiktame tyrime buvo nagrinėjamas kefyro kaip papildomo Alzheimerio ligos gydymo metodo potencialas.
Apžvelgti septyni bestuburių, graužikų ir žmonių tyrimai, kuriuose daugiausia dėmesio skirta kefyro antioksidacinėms, priešuždegiminėms ir neuroprotekcinėms savybėms. Štai ką atskleidė tyrimo rezultatai:
– Tyrėjai pastebėjo, kad kefyras sumažino amiloidinių plokštelių ir tau susipynimų kaupimąsi beta amiloido baltymuose, kurie, kaip teigiama, yra Alzheimerio ligos požymis (nors dėl neseniai paskelbtų mokslinių pranešimų apie manipuliavimą duomenimis kilo abejonių dėl šio baltymo poveikio).
Taip pat pastebėta, kad sumažėjo tau baltymų kiekis. Manoma, kad abu šie baltymai yra susiję su Alzheimerio liga pasireiškiančiu pažinimo funkcijų blogėjimu ir neuronų žūtimi.
– Pagerėjo įvairių rūšių gyvūnų pažintinės funkcijos – graužikų atmintis ir elgesys pagerėjo, o vaisinių muselių modeliai pasižymėjo didesniu išgyvenamumu ir geresne motorine koordinacija.
Vartojant kefyrą, 28% pagerėjo bendrasis pažinimo procesas, 66% pagerėjo greitosios atminties veikimas, o uždelstoji atmintis pagerėjo 62 proc.
– Kefyras sumažino oksidacinį stresą ir išsaugojo neuronus – Po kefyro vartojimo graužikų organizme sumažėjo oksidacinės pažaidos žymenų, tokių kaip ROS, nitrotirozinas ir iNOS. Be to, geriau išliko neuronai tokiuose regionuose kaip hipokampas ir žievė.
– Sumažėjo uždegimas ir neuronų pažeidimas – Kefyras sumažino uždegimo žymenų, tokių kaip NF-κB ir kaspazė-3, kurie yra susiję su neuronų apoptoze, kiekį.
Jis taip pat slopino pagrindinius uždegimo kelius (TLR4, MYD88, NLRP3) ir mažino prouždegiminių citokinų (TNF-α, IL-8, IL-12) kiekį.
– Pagerėjo imuninė pusiausvyra ir žarnyno sveikata – tyrimai parodė, kad kefyras moduliuoja imunines reakcijas ir atkuria žarnyno gleivinės vientisumą.
– Kefyras pagerino insulino signalus smegenyse – kai kurių graužikų modeliuose hipokampe padidėjo insuliną skaidančio fermento (IDE) kiekis ir pagerėjo insulino receptorių reguliavimas. Šie pokyčiai palaiko neuronų funkciją ir mažina amiloido kaupimąsi.
– Unikalūs kefyro biologiškai aktyvūs junginiai skatina poveikį – kefyre yra peptidų, kurie blokuoja acetilcholinesterazę (tą patį mechanizmą naudoja daugelis vaistų nuo AD) ir mažina oksidacinę baltymų žalą. Kefyre esantis sudėtingas angliavandenis kefiranas taip pat moduliuoja uždegimą ir žarnyno mikrobiotą. Dėl šių savybių jis yra perspektyvi neuroprotekcinė priemonė.
– Ilgalaikis vartojimas gali palaikyti kognityvinę apsaugą – Be trumpalaikių tyrimų, kefyro gebėjimas reguliuoti neuromediatorių (dopamino, serotonino, acetilcholino ir GABA) kiekį ir skatinti smegenų neurotrofinio faktoriaus (BDNF) atsiradimą leidžia manyti, kad nuolatinis vartojimas gali būti naudingas ir toliau.
Kefyre yra ne tik gausu probiotikų ir bioaktyviųjų peptidų. Kaip pieno produkte, jame taip pat yra pentadekano rūgšties (C15:0) – būtinos sočiųjų riebalų, pripažintų dėl savo vaidmens užkertant kelią ląstelių irimui, panaikinant medžiagų apykaitos pažeidimus ir apsaugant smegenis nuo neurodegeneracijos.
Straipsnis labai ilgas, tad tiems, kas domisi – informacija yra čia (išsiversti reikės patiems).
Beje, ten nemažai rašoma apie „kefyro papildus“ – kaip gi be reklamos, tačiau natūralaus kefyro nauda, bent jau žarnynui, kuris tiesiogiai susijęs su smegenimis ir mąstymo funkcijomis, yra įrodyta.
Rašyti komentarą