Kiek anakardžių riešutų galima suvalgyti per dieną: kokia nauda organizmui

Anakardžiai yra ne tik skanus ir maistingas užkandis. Jie puikiai tinka įvairiems patiekalams, įskaitant garnyrus, mėsos patiekalus ir desertus, gardinti. Dėl kreminės tekstūros ir skonio anakardžių riešutai dažnai naudojami padažams ir pastoms gaminti.

Anakardžių riešutai yra turtingas maistinių medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, šaltinis.

Mitybos specialistė Julia Zumpano su Klivlendo klinika pasidalijo informacija apie anakardžių riešutų naudą ir paaiškino, kodėl turėtumėte įtraukti šį produktą į savo valgiaraštį.

Teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai

Anakardžiai teigiamai veikia širdies sveikatą. Pasak Zumpano, anakardžiuose yra daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu - veiksniu, skatinančiu aterosklerozės - ligos, dėl kurios ant kraujagyslių sienelių kaupiasi cholesterolio plokštelės - vystymąsi.

„Antioksidantai padeda užkirsti kelią šiam procesui“, - aiškina ekspertas.

Vienas tyrimas parodė, kad žmonių, kurie 28 dienas valgė anakardžių riešutų, cholesterolio kiekis sumažėjo.

Kitų mokslinių darbų analizė patvirtino, kad reguliarus anakardžių riešutų vartojimas padeda sumažinti kraujospūdį.

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Antrojo tipo diabetu sergančių žmonių tyrimas parodė, kad anakardžių riešutų vartojimas gali turėti teigiamą poveikį insulino kiekiui, sakė Zumpano.

Aštuonias savaites trukusiame tyrime dalyvių, kurie 10 % kalorijų gaudavo iš anakardžių riešutų, insulino kiekis buvo sveikesnis nei tų, kurie šių riešutų nevartojo.

Tačiau Zumpano pabrėžia, kad anakardžiai nėra vaistas nuo 2 tipo diabeto, todėl nereikėtų pasikliauti vienu maisto produktu. „Sveika mityba apima įvairią mitybą“, - priduria ji.

Sąnarių apsauga

Anakardžių riešutų valgymas gali padėti sumažinti uždegimą ir patinimą, kurie dažnai lydi artritą.

Padeda sumažinti svorį

Norintys numesti svorio gali atsargiai žiūrėti į anakardžius, nes juose, kaip ir kituose riešutuose, yra riebalų ir kalorijų.

Tačiau tyrimai rodo, kad žmonėms, kurie reguliariai valgo riešutus, dažniau pavyksta numesti svorio.

Tikėtina, kad taip yra dėl juose esančio didelio skaidulų ir baltymų kiekio, kuris padeda išlikti sotiems ir skatina medžiagų apykaitą.

Perdirbtos mėsos ir kaloringų užkandžių pakeitimas riešutais gali padėti kontroliuoti svorį ir išlaikyti svorio kritimą.

Kam anakardžių riešutai draudžiami

Nors anakardžių riešutai yra saugūs daugumai žmonių, jei esate alergiški kitiems riešutams, turėtumėte būti atsargūs juos vartodami.

Tiems, kurie kontroliuoja savo svorį, svarbu prisiminti, kad anakardžių riešutai yra gana kaloringi.

„Anakardžiai yra puikus augalinių baltymų, taip pat kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis. Tačiau juose taip pat yra daug kalorijų ir riebalų.

Skrudintuose sūdytuose anakardžiuose yra aliejaus ir druskos, o tai didina riebalų ir natrio kiekį“, - sako mitybos specialistė Julija Zumpano.

„Jei stengiatės apriboti suvartojamų kalorijų, riebalų ar natrio kiekį, tiesiog kontroliuokite porcijos dydį“, - priduria ji.

Kiek anakardžių riešutų galite suvalgyti per dieną

28 g anakardžių riešutų (apie 18 riešutų) yra:

163 kalorijos;

beveik 9,3 g angliavandenių;

0 g cholesterolio;

13 g riebalų;

beveik 1 gramas skaidulinių medžiagų;

daugiau kaip 4 g baltymų;

4,5 miligramo natrio;

1,4 g cukraus.

Be to, anakardžiuose gausu tokių svarbių maistinių medžiagų kaip varis, manganas, magnis, fosforas, vitaminas K, cinkas ir geležis.

Mitybos specialistai teigia, kad ši porcija naudinga sveikatai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder