Jei pagrindinis jūsų tikslas - palaikyti optimalią širdies sveikatą, pasak ekspertų, labai svarbu persvarstyti savo mitybą, ypač dėl perdirbtų maisto produktų, tokių kaip sūris, vartojimą. Vis labiau akcentuojant supratimo apie mitybą ir sveikatą svarbą, vis daugiau dėmesio skiriama lydytam sūriui ir galimam jo poveikiui sveikatai.
Žinomas dėl savo ilgo galiojimo laiko ir švelnios tekstūros, lydytas sūris tapo sveikatos specialistų rūpesčio tema, ypač dėl jo poveikio bendrai sveikatai ir širdies savijautai.
Siekdami suprasti, koks lydytas sūris gali turėti neigiamos įtakos širdies sveikatai, pasikalbėjome su mitybos ekspertais. Jie pabrėžė, kad amerikietiškas sūris kelia ypatingą susirūpinimą tarp perdirbtų pieno produktų, ir rekomendavo jį riboti arba jo vengti.
Kaip stipriai perdirbtas amerikietiškas sūris gali paveikti jūsų širdies sveikatą, pasak dietologų
Amerikietiškas lydytas sūris, žinomas dėl kreminės konsistencijos, subtilaus skonio ir puikių lydymosi savybių, tapo svarbia daugelio mėgstamų patogių patiekalų, tokių kaip sūrio mėsainiai, keptas sūris, makaronai su sūriu, sudedamąja dalimi.
Lori Walker, dietologė ir laisvai samdoma rašytoja, besispecializuojanti maisto ir mitybos srityje „Easy Kitchen Guide“, aiškina šio sūrio populiarumo priežastis ir aptaria jo galimą neigiamą poveikį širdies sveikatai.
„Tokie lydyti sūriai kaip amerikietiškas sūris turi daug natrio ir sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti kraujospūdį ir padidinti insulto ar infarkto riziką“, - sako ji. Walker priduria, kad aukštas cholesterolio lygis „taip pat gali būti per didelio perdirbtų sūrių kiekio vartojimo rezultatas, nes juose yra daug cholesterolio kiekį didinančių sočiųjų riebalų“.
Ji pabrėžia, kad didelis riebalų ir kalorijų kiekis „gali lemti svorio augimą, o tai yra dar vienas širdies ligų rizikos veiksnys“. Natris, kuris yra esminė sudedamoji dalis, užtikrinanti lydyto sūrio skonį ir galiojimo laiką, gali turėti didelės įtakos širdies sveikatai, jei jo suvartojama daug.
Sveikesnės alternatyvos ir pieno produktų pasirinkimai
Per didelis natrio kiekis gali padidinti kraujospūdį, sutrikdyti subtilią širdies ir kraujagyslių sistemos pusiausvyrą ir padidinti hipertenzijos riziką. Nuolat aukštas kraujospūdis gali sukelti rimtesnių širdies ir kraujagyslių problemų, įskaitant insultą ir infarktą.
Danas Gallagheris, „Aegle Nutrition“ dietologas, pasakoja, kad nors amerikietiškas sūris dažnai tiriamas dėl jame esančių riebalų ir cholesterolio, dažnai ignoruojamas didelis natrio kiekis.
„Apskritai labiau brandintas sūris turi daugiau natrio, todėl, norėdami sumažinti natrio kiekį, rinkitės ką nors minkšto ir šviežio, pavyzdžiui, mocarelą ar varškę“, - siūlo jis.
Walkeris taip pat pateikia daugybę pasiūlymų, tarp kurių - neriebūs sūriai ir alternatyvos be pieno produktų. „Ieškokite sūrių, kuriuose yra mažai natrio ir mažiau riebalų, pavyzdžiui, fetos ar ožkos sūrio“, - sako jis.
„Tarkuotas parmezanas yra „dar vienas sveikas pasirinkimas, nes jis turi mažiau kalorijų ir mažiau natrio nei dauguma lydytų sūrių“. Galiausiai, varškė yra „puikus baltymų šaltinis, kuris gali padėti išlaikyti sveiką širdį“, - pabrėžia Walker.
Rašyti komentarą