Kolagenas – kuo jis naudingas senjorams?

Kolagenas – kuo jis naudingas senjorams?

Kuo didesnis kolageno suvartojimas gali būti naudingas? Galbūt jūs galvojate „ar kolagenas nėra tas dalykas, kurį kai kurie žmonės leidžiasi į lūpas, kad jos būtų putlios?“  Ir ... Na ... Techniškai taip.  Tačiau kolagenas yra daug daugiau nei vien lūpų putlinimo priemonė.

Kolagenas yra gausiausias baltymas, randamas žinduoliuose, sudarantis 25–35% viso kūno baltymų kiekio.  Mes visi sudaryti iš kolageno.  Mūsų sausgyslėse, raiščiuose, sąnariuose, kauluose ir odoje, net organuose, dantyse ir akyse yra šio būtino baltymo.  Mūsų kūne yra įvairių tipų kolageno, jis atlieka daug skirtingų esminių funkcijų, įskaitant tai, kad suteikia kūnui struktūrą ir tvirtumą, taip pat elastingumą odai.

Kai esame jauni, mūsų kūnas natūraliai gamina kolageną.  Tačiau nuo dvidešimtmečio ir vėliau kolageno gamyba sulėtėja, o ląstelių struktūra silpnėja.  Nesveika mityba, stresas ir aplinkos veiksniai (pvz., UV spinduliai, miego trūkumas ir rūkymas) taip pat neigiamai veikia kolageno gamybą.  Kai kurie iš matomų lėtėjančio kolageno gamybos požymių yra oda, prarandanti stangrumą, raukšlės, raumenų netekimas ir susilpnėję sąnariai (kremzlės).

 KAIP PASKATINTI KOLAGENO GAMYBĄ

 Įrodyta, kad valgant daugiau kolageno turinčių produktų, ura skatinama kolageno gamyba, kas yra naudinga sveikatai.  Daugiausia kolageno turintys  maisto produktai,  kuriuos galime valgyti, yra gyvūninės kilmės baltymai (mėsa).  Tačiau valgydami populiarius liesos mėsos produktus, jūs negausite pakankamai kolageno su maistu.  Ankstesniais laikais buvo suvartojama daugiau mėsos su įvairimis kremzlėmis ar kitais dariniais, turinčiais daug kolageno.  Buvo naudojama kiekviena gyvūno dalis, ne tik raumenų mėsa.  Nebūdavo išmetama jokia dalis, viskas būdavo suvartojama maistui. Šiais laikais mes esame daug išrankesni ir mitybos įpročiai yra kitokie, nes galime sau tai leisti.  Kolagenu turtingos mėsos suvartojimas sumažėjo, nes išpopuliarėjo liesa mėsa, be jokių kremzlių ar gyslų.  Tai yra liesa raumens mėsa.  Mes valgome mažiau kaulų gabalėlių, paprastai vengiame gyvulių organų mėsos, o dauguma iš mūsų nevalgo sunkiau kramtomų, riebesnių dalių, kuriose yra daug naudingų maistinių medžiagų.  Populiariausioje mėsoje, raumenų mėsoje (pvz., Vištienos krūtinėlėse, šlaunyse, nugarinėje, nugarinėse, akių filė ir kt.) trūksta kolageno ir tam tikrų amino rūgščių, reikalingų mūsų sveikatai.  Kita vertus, želatiniuose (kauliniuose) gabaluose yra šių amino rūgščių, esančių kolagene.  Tiksliau kalbant, tai glicinas, alaninas, prolinas ir hidroksiprolinas.  Šios keturios amino rūgštys atlieka svarbų vaidmenį mūsų kūne:

 • Glicinas yra gyvybiškai svarbus mūsų sveikatai, gerovei ir ligų bei sutrikimų prevencijai.

 • Alaninas yra puikus energijos šaltinis mūsų raumenims ir nervų sistemai.  Tai padidina mūsų raumenų ištvermę, padidina fizinį krūvį ir sumažina nuovargį.

 • Prolinas ir hidroksiprolinas padeda struktūrizuoti ir kurti baltymus mūsų kūne, padeda žaizdoms gyti, skatina antioksidacines reakcijas ir prisideda prie tinkamo imuninio atsako palaikymo.

 Gaunant daugiau kolageno (ir šių amino rūgščių) yra daug naudos sveikatai.

 KOLAGENO VARTOJIMO NAUDA SENIORAMS

Daugelyje tyrimų padaryta išvada, kad didesnis kolageno kiekis mityboje turi teigiamą terapinį poveikį sergant osteoporoze, osteoartritu ir sąnarių skausmais.  Mūsų kaulų ir sąnarių stiprumas, struktūra ir tinkamos funkcijos priklauso nuo kolageno.  Senstant ir lėtėjant kolageno gamybai, mažėja kaulų tankis, mažėja ir sąnarių kremzlių kokybė.

 STIPRŪS KAULAI

 Įrodyta, kad kolagenas padidina kaulų mineralinį tankį.  Vienas tyrimas, kurį atliko Mitybos ir fizinių pratimų mokslų skyrius, sieja kalcį ir kolageną su sumažėjusia kaulų netekimo rizika osteopenija sergančioms moterims, moterims po menopauzės, sumažinant osteoporozės riziką.  Kitas tyrimas dėl kolageno papildų 131 moteriai (vidutinis amžius 63 metai) buvo „susijęs su palankiu kaulų žymenų poslinkiu, rodančiu padidėjusį kaulų formavimąsi ir sumažėjusį kaulų irimą“.

SVEIKOS KREMZLĖS IR SĄNARIAI

 Tyrimai parodė apsauginį kolageno poveikį sąnarių sąnarių kremzlėms ir galimybę sumažinti osteoartrito pablogėjimo riziką.  Kiti tyrimai sieja kolageną su sumažėjusiu sąnarių skausmu ir sumažėjusiais osteoartrito simptomais, o tai  padeda pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę.  Viename tyrime buvo padaryta išvada, kad kolageno papildai "gali būti laikomi galimu dabartinių osteoartrito terapijų papildymu".

NAUDINGA JŪSŲ RAUMENIMS - STIPRESNI RAUMENYS IR PAGERĖJUSI FIZINĖ BŪKLĖ

Senstant raumenų jėga ir dydis mažėja - tai būklė vadinama sarkopenija.  Atliekant pasipriešinimo (jėgos) treniruotes ir vartojant pakankamus, kokybiškus baltymus, galima sustabdyti užkirsti kelią sarkopenijai ar sustabdyti jos vystymąsi.  Tyrimai rodo, kad tie, kurie savo mitybos racione vartoja kolageną, padidina raumenų jėgą ir ištvermę, palyginti su tais, kurie negauna pakankamai baltymų.  Tyrimas, kuriame dalyvavo 27 sarkopenija sergantys vyresni vyrai, kurie vartojo papildomą kolageną ir užsiėminėjo pasipriešinimo treniruotėmis (tris dienas per savaitę, 12 savaičių), pasižymėjo ryškesniu kūno sudėties pagerėjimu, palyginti su tais, kurie į savo mitybą papildomo kolageno neįtraukė. Kolageno papildus vartojusių žmonių grupėje pastebėtas raumenų masės, jėgos padidėjimas ir riebalų masės sumažėjimas.

JŪSŲ ODAI – MAŽESNĖS RAUKŠLĖS IR TVIRTESNĖ ODA

Be naudingo kolageno poveikio mūsų raumenyse, sąnariuose ir kauluose, kolagenas taip pat gali būti naudingas mūsų odai.  Kolageno mūsų odoje gausu, jis suteikia elastingumo ir tvirtumo.  Senstant mūsų kolageno gamyba mažėja, oda tampa nebe tokia stangri ir ima formuotis raukšlės.  Nors kolageno vartojimas nepasuks laikrodžio atgal, neabejotinai įrodyta, kad jis padeda pagerinti odos kokybę ir padeda išlaikyti sklandų ir šilkinį veido atspalvį per visus metus.  Keli tyrimai parodė, kad kolageno vartojimas papildomu ar natūraliu pavidalu gali sumažinti odos senėjimą - pagerinti odos elastingumą, sumažinti raukšles ir taip pat padėti išlaikyti odos hidrataciją.

NAUDA JŪSŲ MIEGUI – TINAKAMS POILSIS GARANTUOTAS

Jei turite miego problemų ar kankina nemiga, padėti gali  puodelis  sveiko, kolagenu gausaus kaulų sultinio prieš miegą!  Kaip mes visi žinome, miegas yra toks pat svarbus jūsų savijautai, kaip mankšta bei sveikas maistas.  Vidutiniam žmogui reikia 7–9 valandų tinkamo miego, kad išlaikytų tinkmai funkcionuojantį kūną ir protą.  Glicinas, amino rūgštis, kurioje gausu kolageno, yra slopinantis neuromediatorius, kuris padeda reguliuoti nuotaiką ir skatina ramų miegą.  Japonijoje atliktas tyrimas rodo, kad glicino vartojimas prieš miegą teigiamai veikia miego kokybę.  Šis tyrimas taip pat parodė, kad glicinas pagerino atminties ir pažinimo funkcijas ir sumažino mieguistumą dienos metu.

NAUDA JŪSŲ ANŪKAMS – PALAIKO TINKAMĄ VAIKŲ VYSTYMĄ

Be abejo, kiekvienas senelis ar senelė norite, kad visi jų anūkėliai augtų kuo sveikesni ir tvirtesni. Kolagenas turi milžinišką naudą augantiems organizmams.  Želatinos turinčiuose mėsos gabalėliuose (pvz., Vištienos blauzdelėse ar dubenėlyje tradicinės sriubos iš kaulų sultinio) yra daug baltymų kolageno pavidalu (jau nekalbant apie sveikus riebalus ir kitus vitaminus bei mineralus).  Maistinės medžiagos padeda palaikyti augančio vaiko audinių ir organų vystymąsi ir palaiko kitus esminius biologinius procesus.

KAIP GAUTI DAUGIAU KOLAGENO SU MAISTU

Taigi, tikriausiai jau pastebėjote, kaip naudinga jūsų organizmui gauti daugiau kolageno.  Kaip  tai padaryti?  Štai keletas būdų, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau kolageno:

MITYBA – VALGYKITE DAUGIAU ŽELATINOS TURINČIŲ PRODUKTŲ

Tai yra mėsos gabalai ir subproduktai, o ne liesa raumenų mėsa.  Kolagenu turtinga mėsa yra jaučių žandinės, šonkauliai, ėriukų kaklai, avių blauzdos, vištų blauzdelės, kiaulienos karbonadai, kiaulių oda, vištų kojelės ir jaučių uodegos.

GERKITE KAULŲ SULTINIUS

 Puikus dalykas apie kaulų sultinį, yra tas, kad parduotuvėse tampa lengvai prieinama daugybė sveikų jo rūšių.  Galite lengvai patys pasigaminti kaulų sultinį arba ieškoti jo vietinėje maisto prekių parduotuvėje jau pagaminto. 

PAPILDAI

Jei nesate didelis kulinaras, taip pat galite į savo mitybą įtraukti tam tikrus papildus ar produktus, kad gautumėte daugiau kolageno.

KOLAGENAS

Tokie papildai kaip kolageno hidrolizatas yra dar vienas būdas padidinti kolageno suvartojimą.  Tai darydami gausite svarbių amino rūgščių, kurios padeda palaikyti sveiką kūną, derinį.  Geriausias dalykas, susijęs su kolageno hidrolizatu, yra tai, kad jis yra be skonio, bespalvis ir lengvai ištirpsta, todėl jį lengva įdėti į jūsų mėgiamus sveikus kokteilius. Taip pat populiarus papildas sąnarių ir kremzlių būklei gerinti yra glukozaminas ir kolagenas.

 ŽELATINA

Želatina yra virta kolageno forma.  Jis panašus į mano jau minėtą priedą, tik želatina netirpsta, todėl skystis tampa tirštesnis.  Želatina gali būti naudojama norint pridėti daugiau kolageno į jūsų racioną, gaminant vaisių želė, sveikus vaisių guminukus arba tirštinant kokteilius ar troškinius.

 Nors įrodyta, kad kolageno papildai yra veiksmingi ir saugūs, jei įmanoma, visada stenkitės daugiau kolageno įterpti natūraliai į savo  maistą, o ne papildų pavidalu.  Tokiu būdu jis yra efektyvesnis ir jūs gaunate daugiau maistinių medžiagų.

Straipsnis paruoštas remiantis medicininę informacija internete.

https://www.bonum.lt/

 

Sidebar placeholder