Kuo šparagai naudingi sveikatai: 5 galingi produkto privalumai

Ši daržovė gali padėti kovoti su vėžiu ir gali būti naudinga jūsų smegenims.

Šparagai yra daržovė, kurią galima įsigyti ištisus metus. Jei šviežių šparagų nusipirkote ūkininkų turguje ar maisto prekių parduotuvėje, geriausia juos valgyti iš karto.

Šparagai puikiai dera su daugeliu kitų maisto produktų, pavyzdžiui, žirneliais, česnakais ar jaunomis bulvėmis, rašo Eating Well.

Pažymima, kad šiose daržovėse gausu maistingųjų medžiagų, jos yra geras skaidulinių medžiagų, vitamino C ir folio rūgšties šaltinis.

Šparagai taip pat yra puikus vitamino K - svarbios maistinės medžiagos kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai - šaltinis.

Šparaguose taip pat yra chromo - mikroelemento, kuris gali sustiprinti insulino gebėjimą pernešti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles.

Leidinyje minima dar keletas kitų galimų šparagų privalumų:

Tai gali padėti sumažinti kraujospūdį

Šparaguose yra kalio - svarbios maistinės medžiagos, palaikančios širdies, kaulų, inkstų ir nervų sveikatą.

Šioje stiebinėje daržovėje taip pat yra junginio, vadinamo asparaptinu, kuris gali padėti pagerinti kraujotaką ir savo ruožtu sumažinti kraujospūdį.

Gali padėti kovoti su vėžiu

Šis prieskoninis augalas, taip pat avokadai, lapiniai kopūstai ir briuseliniai kopūstai yra ypač gausus glutationo - detoksikuojančio junginio, padedančio skaidyti kancerogenus ir kitus kenksmingus junginius, pavyzdžiui, laisvuosius radikalus, - šaltinis. 

Dėl glutationo šparagai gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio formų, pavyzdžiui, kaulų, krūties, gaubtinės žarnos, gerklų ir plaučių vėžio, ir su jomis kovoti.

Kupini antioksidantų

Šparagai yra viena geriausių daržovių dėl savo gebėjimo neutralizuoti ląsteles žalojančius laisvuosius radikalus.

Kartu su kitais potencialiais senėjimą stabdančiais maisto produktais šparagai gali padėti sulėtinti senėjimo procesą ir sumažinti uždegimą.

Gali būti smegenų veiklą gerinanti priemonė

Dar viena šios skanios daržovės savybė yra ta, kad ji gali padėti mūsų smegenims kovoti su kognityvinių gebėjimų silpnėjimu.

Šparaguose, kaip ir lapiniuose žalumynuose, yra folio rūgšties, kuri sąveikaudama su žuvies, paukštienos, mėsos ir pieno produktuose esančiu vitaminu B12 mažina pažinimo funkcijų sutrikimo riziką.

Jei esate vyresni nei 50 metų, įsitikinkite, kad gaunate pakankamai B12, nes su amžiumi gebėjimas jį įsisavinti mažėja.

Natūralus diuretikas

Šparaguose yra junginių, kurie veikia kaip natūralus diuretikas, didina šlapinimąsi ir padeda organizmui atsikratyti druskos pertekliaus.

Tai ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo edemos - skysčių kaupimosi kūno audiniuose, taip pat tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį ar serga kitomis su širdimi susijusiomis ligomis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder