Mažiau sviesto, daugiau augalinio aliejaus, ilgiau gyveni?

(2)

Tai nėra gera žinia sviesto mėgėjams, tokiems kaip mes: prieštaringi tyrimai apie sviesto naudą ar žalą sveikatai sulaukė tvirto patvirtinimo neseniai Harvardo universitete atliktame tyrime, paskelbtame žurnale „JAMA Internal Medicine“. Remdamiesi dešimtmečius trukusių stebėjimų duomenimis, mokslininkai tyrė, ar sviestas ir augalinis aliejus turi įtakos mirtingumui.

Pagrindinė išvada? „Didesnis sviesto vartojimas didina mirtingumą, o didesnis augalinio aliejaus vartojimas jį mažina“, – teigia tyrimo autorius Yu Zhang. Svarbu paminėti, kad tam tikrų augalinio aliejaus rūšių pasirinkimas vietoj sviesto gali padėti žmonėms gyventi ilgiau.

Ką tyrimas atskleidė apie sviestą ir augalinį aliejų?

Tyrėjai dalyvius suskirstė į keturias grupes pagal tai, kiek sviesto ir augalinio aliejaus jie nurodė vartojantys mitybos anketose. Jie palygino mirtingumą tarp tų, kurie vartojo didžiausią sviesto ar augalinio aliejaus kiekį, su tų, kurie vartojo mažiausiai, per 33 metų laikotarpį.

Augaliniai aliejai laimėjo lengvai. Palyginti su tais, kurie vartojo mažiausiai sviesto, tie, kurie vartojo daugiausia, turėjo 15 % didesnę mirties riziką. Palyginti su tais, kurie vartojo mažiausiai augalinių aliejų, tie, kurie vartojo daugiausia, turėjo 16 % mažesnę mirties riziką.

Didesnis sviesto vartojimas taip pat padidino mirties nuo vėžio riziką. O didesnis augalinių aliejų vartojimas sumažino mirties nuo vėžio ar širdies ir kraujagyslių ligų, pvz., insulto ar širdies priepuolio, riziką.

Nors tyrime buvo nagrinėjami penki augaliniai aliejai, tik sojų, rapsų ir alyvuogių aliejus buvo susijęs su išgyvenamumu. Remiantis modeliavimo analize, kasdienėje mityboje pakeitus nedidelį sviesto kiekį (apie 10 gramų, tai yra šiek tiek mažiau nei šaukštas) lygiaverčiu augalinio aliejaus kiekiu, buvo užfiksuota mažiau mirčių ir mažiau mirčių nuo vėžio.

Kaip sviesto pakeitimas augaliniais aliejais gali pagerinti sveikatą?

„Svieste beveik nėra būtinų riebalų rūgščių ir yra nedidelis transriebalų kiekis – blogiausio tipo riebalų širdies ir kraujagyslių ligoms“, – elektroniniu laišku pažymėjo dr. Walter C. Willett, Harvardo T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos ir mitybos profesorius bei Harvardo medicinos mokyklos medicinos profesorius.

Priešingai, šiame tyrime išskirti augaliniai aliejai yra turtingi antioksidantų, būtinų riebalų rūgščių ir nesočiųjų riebalų, kurie, kaip rodo tyrimai, yra susiję su sveikesniu cholesterolio ir trigliceridų kiekiu bei mažesniu atsparumu insulinui.

Ypač kai jie pakeičiami sočiais riebalais, pvz., sviestu, augaliniai aliejai taip pat gali padėti sumažinti lėtinį uždegimąorganizme. Tokie pakeitimai atitinka Amerikos širdies asociacijos rekomendacijas ir dabartines mitybos gaires amerikiečiams, skirtas sveikai mitybai, kuri mažina lėtinių ligų riziką.

O sviesto mėgėjams? „Retkarčiais šiek tiek sviesto dėl skonio nėra problema“, – sako dr. Willett. „Tačiau norint geresnės sveikatos, maisto gaminimui ir valgymui vietoj sviesto kuo dažniau naudokite skystus augalinės kilmės aliejus.“ 

Jis siūlo išbandyti įvairius augalinės kilmės aliejus, pavyzdžiui, skirtingus alyvuogių aliejus, garstyčių aliejų ir sezamo aliejų, kad sužinotumėte, kurie jums labiausiai tinka skirtingiems tikslams. Be to, sviesto ir aliejaus mišinys arba kartais šiek tiek sviesto vieno gali patenkinti skonio receptorius.

Kokie yra tyrimo apribojimai ir privalumai?

Tyrime buvo apdoroti duomenys, surinkti kas ketverius metus iš daugiau nei 221 000 suaugusiųjų, dalyvavusių Slaugytojų sveikatos tyrime, Slaugytojų sveikatos tyrime II ir Sveikatos specialistų tolesnio stebėjimo tyrime. Kaip ir visi stebėjimo tyrimai, šio tipo tyrimai negali įrodyti priežasties ir pasekmės, tačiau jie papildo įrodymų bazę. Kadangi dauguma dalyvių buvo baltaodžiai sveikatos priežiūros specialistai, tyrimo rezultatai gali būti netaikomi platesnei gyventojų grupei.

Tyrėjai atsižvelgė į daugelį sveikatos veiksnių, įskaitant amžių, fizinį aktyvumą, rūkymo įpročius ir šeimos ligų, pvz., vėžio ir diabeto, istoriją. Tyrimo apimtis, stebėjimo trukmė ir daugybė tokių koregavimų yra šio tyrimo privalumai.

Šaltinis: www.health.harvard.edu

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder