Medaus kiekis, kurį galima suvalgyti per dieną be žalos sveikatai

Visi esame girdėję, kad medus yra naudingas. Tačiau iš tikrųjų šis produktas yra gana dviprasmiškas, nes jis gali būti ir kenksmingas.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad medus yra alergenas. Kartu alergija šiam produktui gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, nepriklausomai nuo to, ar anksčiau ja sirgote. Todėl medų reikėtų vartoti atsargiai.

Ar galima vienu metu suvalgyti daug medaus? Atsižvelgdami į visus pavojus, gydytojai teigia, kad jaunas sveikas žmogus gali suvalgyti ne daugiau kaip 2-3 šaukštelius medaus.

O žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, šį kiekį turėtų sumažinti iki vieno šaukštelio.

Gydytojai taip pat priduria, kad medų griežtai dozuojamu kiekiu turėtų vartoti žmonės, sergantys cukriniu diabetu, nutukimu, hipertenzija ir ateroskleroze.

O alergiški žmonės, net jei jie nėra alergiški šiam konkrečiam produktui, per dieną gali suvalgyti ne daugiau kaip pusę 1 arbatinio šaukštelio.

Kokias ligas gydo medus?

Medus nuo seno naudojamas kaip naminė priemonė nuo tam tikrų ligų. Pavyzdžiui, galite pabandyti suvalgyti šaukštą medaus, jei kamuoja kosulys.

Tyrimai rodo, kad šis produktas gali padėti palengvinti būklę. Tačiau medaus niekada negalima duoti jaunesniems nei vienerių metų kūdikiams.

Senovės Egipte medus buvo naudojamas žaizdoms greičiau gyti ir išvengti infekcijos.

Galbūt tame yra šiek tiek tiesos. Pasak laikraščio „Washington Post“, 2015 m. buvo paskelbta apžvalga, kurioje mokslininkai teigė, kad medus veikia veiksmingiau nei tradiciniai antiseptikai. Ypač gydant tam tikrus nudegimus.

Šį poveikį gali lemti antibakterinės ir priešuždegiminės medaus savybės. Visų pirma jame yra česnako rūgšties ir kvercetino, kurie veikia kaip antiseptikai.

Tačiau medumi nereikėtų pasikliauti, jei reikia gydyti sezonines alergijas. Tiesą sakant, Amerikos astmos ir alergijos fondo duomenimis, jis neturi jokios naudos.

Ar nuo medaus galima priaugti svorio

Dažnai pastebima, kad ruošdami saldžius receptus virėjai siūlo cukrų pakeisti sveikesniu variantu - medumi.

Tačiau ar tikrai medus toks sveikas? Tiesą sakant, gydytojų atsakymas nėra labai saldus. Kai jis vartojamas kaip maistas, jis nėra.

Nors meduje yra daug maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C ir geležį. Tačiau jų kiekis yra labai mažas ir sudaro mažiau nei 1 % paros poreikio.

Tačiau vienoje jo porcijoje yra daugiau kalorijų nei tokiame pačiame kiekyje cukraus.

Viename arbatiniame šaukštelyje cukraus yra 16 kcal, o viename arbatiniame šaukštelyje medaus - 21 kcal.

Be to, medus, kaip ir agavų sirupas, kai jo dedama į kepinius, yra tik dar viena pridėtinio cukraus rūšis.

Su juo reikėtų elgtis kaip su visais pridėtiniais cukrais, sako „Consumer Reports“ mitybos specialistė Amy Kitting

Tai reiškia, kad jis turėtų būti atsargiai įtraukiamas į mitybą ir vartojamas kuo rečiau. Tai reiškia, kad dėl medaus iš tikrųjų galite priaugti svorio.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder