Metas įtraukti graikinius riešutus į savo racioną – tai nebėra tik močiutės spintelės produktas

Kai įsivaizduojate estetiškiausius šaldytuvus socialiniuose tinkluose – tuos, kurie pripildyti visų įmanomų sveikuoliškų produktų – ką matote? Tikriausiai stalčių, pilną šviežių daržovių, graikiško jogurto ir kokio nors gėrimo panašaus į kombučią. Tačiau ar kada nors įsivaizduojate stiklainį graikinių riešutų?

Metas tai pakeisti. Graikiniai riešutai nusipelno vietos ne tik močiutės sandėliuke (ir tiesiogine prasme kiekviename sausainyje ar pyrage, kurį kepdavo močiutės). Tiesą sakant, jie nusipelno vietos jūsų šaldytuve. Dabar, būdama sveikata besirūpinanti tūkstantmečio kartos atstovė, suprantu, kad jie yra daug daugiau nei tik priedas kepiniams.

Dietologė Lauren Manaker teigia, kad pastaruoju metu pastebimas graikinių riešutų populiarumo augimas, ypač tarp augalinės mitybos šalininkų, nes žmonės vis dažniau ieško paprastų būdų padidinti baltymų, skaidulų ir gerųjų riebalų suvartojimą. Štai trys priežastys, kodėl verta įtraukti šį naudingą produktą į savo suaugusio žmogaus sveikatingumo rutiną – ir kodėl juos geriausia laikyti šaldytuve.

1. Graikiniai riešutai turi naudingų maistinių medžiagų

Graikinių riešutų maistinė nauda yra neabejotina. Dietologė teigia, kad graikiniai riešutai pasižymi „maistine triada“, padedančia jaustis sotiems: baltymais, skaidulomis ir riebalais. Apie 28 g riešutų suteikia 4 gramus baltymų, 2 gramus skaidulų ir 18 gramų riebalų, įskaitant geruosius riebalus.

Graikiniai riešutai taip pat yra vieninteliai medžių riešutai, kurie yra puikus augalinės kilmės omega-3 ALA riebalų rūgščių šaltinis. Šios rūgštys siejamos su nauda širdies ir smegenų sveikatai bei uždegimo mažinimu. Be to, juose yra magnio, vario ir mangano, kurie palaiko energijos gamybą, imuninę sistemą ir kaulų sveikatą, taip pat antioksidantų.

Viena iš mažiau žinomų graikinių riešutų naudų yra jų vaidmuo palaikant žarnyno sveikatą. Tyrimai parodė, kad mityba, praturtinta graikiniais riešutais, teigiamai veikia žarnyno mikrobiomą.

2. Graikiniai riešutai yra šviežias, natūralus maisto produktas

Įdomus faktas: graikinių riešutų neturėtumėte laikyti sandėliuke. Norint išsaugoti visas naudingąsias maistines medžiagas, graikinius riešutus geriausia laikyti šaldytuve, nes jie yra daug jautresni temperatūrai nei kiti riešutai.

„Graikiniuose riešutuose yra gerųjų riebalų, kurie gali sugesti arba apkarsti, kai per ilgai laikomi šiltoje temperatūroje“, – aiškina dietologė. „Šaldymas padeda sulėtinti šį procesą, išlaikant aliejus stabilius ir užtikrinant, kad riešutai ilgiau išliktų švieži ir skanūs.“

3. Graikiniai riešutai praturtina maisto patirtį

Jei kada nors patekote į maisto rutiną – nuolat gaminate tuos pačius tris patiekalus iki visiško skonio receptorių nuovargio – graikiniai riešutai gali būti kaip tik tai, ko reikia jūsų kulinariniam kūrybiškumui atgaivinti.

Žinoma, Kalifornijos graikiniai riešutai yra skanūs kaip atskiras užkandis, tačiau dietologė taip pat siūlo juos maišyti į padažus, kad jie taptų kremiškesni, arba įberti saują į rytinę avižinę košę, jogurtą ar glotnutį, kad suteiktumėte traškumo ir maistingumo. 

„Taip pat galite pabandyti pabarstyti jais salotas ar keptas daržoves, kad suteiktumėte papildomos tekstūros ir skonio“, – sako ji. „Arba naudokite juos susmulkintus vietoj džiūvėsėlių kepdami žuvį ar vištieną.“

Ieškote naujo recepto bemėsei dienai? Išbandykite dietologės mėgstamiausią patiekalą: graikinių riešutų takus. Tiesiog susmulkinkite riešutus virtuviniu kombainu, kol jų tekstūra primins maltą mėsą, tada sumaišykite su prieskoniais. 

Lengvai paskrudinkite pagardintą „riešutų mėsą“ keptuvėje, tada sudėkite į takų geldeles ar salotų lapus ir pagardinkite mėgstamais priedais.

Šaltinis: www.wellandgood.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder