
Mokslininkai nustatė, kad rudieji ryžiai yra pavojingesni už baltuosius, ir štai kodėl
Ką rodo tyrimas
Tyrėjai atliko išsamų literatūros apie rudųjų ir baltųjų ryžių maistines savybes apžvalgą, sutelkdami dėmesį į arseno poveikį kiekvienam iš jų. Jie nustatė, kad rudųjų ryžių sėlenose yra daugiau arseno ir neorganinio arseno koncentracija yra didesnė nei baltųjų ryžių.
Jų analizė parodė, kad JAV augintame ryžyje toksiškesnio neorganinio arseno dalis rudojo ryžio sudarė 48 %, palyginti su 33 % baltojo ryžio.
Kodėl tai svarbu
Ryžiai turi keletą arseno formų, tiek organinių, tiek neorganinių. Neorganinis arsenas yra žinomas kancerogenas žmogui, tai reiškia, kad jis gali sukelti vėžį, pažymėjo tyrėjai.
Ryžiai, kurie yra labai akyti, gali sugerti daug neorganinio arseno iš užtvindytų laukų, kuriuose jie auga, rašė dietologas Devonas Wagneris Ohajo valstijos universiteto „Health & Discovery“ puslapyje.
Kai rudieji ryžiai sugeria šį neorganinį arseną, jis koncentruojasi rudoje sluoksnyje, o tai reiškia, kad tie, kurie jį vartoja, gali būti labiau veikiami kancerogeno.
Kas labiausiai kenčia?
Tyrimo duomenimis, vaikai iki 5 metų amžiaus suvartoja daugiausia ryžių vienam kūno svorio kilogramui, o tai gali sukelti padidintą arseno poveikį. Mažų vaikų kasdienis neorganinio arseno suvartojimas net viršija anksčiau saugiais laikytus lygius.
Suaugusieji, ypač vyresni nei 60 metų, tokio didelio pavojaus nepatiria, teigia tyrėjai.
Tyrime ryžių sėlenose rastas koncentruotas neorganinio arseno kiekis kelia abejonių dėl visuotinai priimtos nuomonės, kad ryžių sėlenos yra superproduktas sveikatai.
Tačiau rezultatai neturėtų būti laikomi įrodymu, kad rudasis ryžiai yra kenksmingi sveikatai, ir žmonės neturėtų nustoti jų vartoti, nes jie yra ląstelienos, magnio ir B grupės vitaminų šaltinis, pažymi tyrėjai.
Anksčiau dietologai įspėjo, kad jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje pernelyg ilgai, tai gali sukelti apsinuodijimą maistu, nes bakterijos, tokios kaip Bacillus cereus, gali daugintis ir gaminti toksinus.
Šaltinis: unian.net
Rašyti komentarą